Ψυχική υγεία

Κακοποιητική σχέση: Πόσο εύκολα μπορούμε να την αναγνωρίσουμε;

Η ψυχολογική ή λεκτική κακοποίηση συνήθως ξεκινάει από μικρά και απλά πράγματα που τις περισσότερες φορές αδιαφορούμε για την σημασία τους.
Ας ξεκινήσουμε απο μια σημαντική υπενθύμιση. Η κακοποιητική σχέση είναι μια σχέση δύσκολη και δεν συνηθίζεται.
Για αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζετε πότε μια φυσιολογική σχέση ξεπερνά τα όρια και βρίσκεται στο στάδιο της κακοποίησης. Είναι διαφορετικό να υπάρχουν διαφωνίες και διαπληκτισμοί ανάμεσα στο ζευγάρι, πάντα στο πλαίσιο του σεβασμού και της αγάπης.
Συνήθως η κακοποιητική σχέση, ξεκινάει σαν παραμύθι, αλλά δυστυχώς δεν τελειώνει έτσι.

Ποια είναι τα πρώτα σημάδια μιας μετέπειτα κακοποιητικής σχέσης;

• Η αποκλειστικότητα, η μοναδικότητα, η ζήλεια που στην αρχή φαντάζει ρομαντική και ιδιαίτερα ελκυστική κρύβει πολλές παγίδες για την μετέπειτα πορεία της σχέσης .
• Ο έλεγχος είναι ένα από τα πρώτα σημάδια της κακοποιητικής σχέσης.
• Η απόλυτη εξάρτηση από τον σύντροφό σας, γιατί σας αγαπάει πολύ και δεν μπορεί να λειτουργήσει διαφορετικά.
• Ελέγχει τους φίλους και τους γνωστούς σας. Δηλητηριάζει σχέσεις που έχετε εμπιστοσύνη και είναι κοντά σας. Σας θέλει μόνο για τον εαυτό του και προσπαθεί να σας απομακρύνει ακόμα και από την μάνα σας!
• Στην αρχή της σχέσης λάτρευε ότι κάνατε και σας επιβράβευε για τις απόψεις σας, στην πορεία όμως θέλει να σας διορθώνει και προσπαθεί να σας αλλάξει ,υιοθετώντας τον δικό του τρόπο σκέψης.
• Η σεξουαλική σας ζωή έχει αλλάξει. Δίνει μεγάλη σημασία στην δική του ικανοποίηση και σας αφήνει σε δεύτερη μοίρα. Δυστυχώς πολλές φορές σας πονάει και περιφρονεί τις δικές σας ανάγκες, τότε μιλάμε για μια κακοποιητική σχέση.

Τι πρέπει να κάνουμε αν βρισκόμαστε σε μια κακοποιητική σχέση;

Πολλές φορές αντιλαμβανόμαστε ότι ο σύντροφος μας είναι κακοποιητικός, γνωρίζουμε τα σημάδια που μας ενοχλούν, αλλά προσπαθούμε να βρούμε δικαιολογίες για να τον καλύψουμε και να συγχωρέσουμε την συμπεριφορά του.
Αν κάτι μπορούμε να κάνουμε είναι να σταματήσουμε να αμφιβάλλουμε και να μιλήσουμε σε φίλους και γνωστούς για την κατάσταση που βιώνουμε.
Είναι δύσκολο να ξεδιπλώσεις τους φόβους και τις ανασφάλειές σου και να παραδεχτείς ότι ανέχεσαι μια τέτοια συμπεριφορά αλλά είναι ανάγκη και το οφείλεις στον εαυτό σου.
Τίποτα και κανείς δεν μπορεί να επεμβαίνει στο μυαλό και στο σώμα σου. Τέτοιες συμπεριφορές είναι ανεπίτρεπτες από όπου κι αν προέρχονται. Η περιφρόνηση, η σωματική και λεκτική κακοποίηση και οτιδήποτε σας κάνει και σας φέρνει σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση, οφείλετε να το αντιμετωπίσετε και στην περίπτωση που δεν μπορείτε μέσω φίλων και συγγενών, συμβουλευτείτε ένα ψυχολόγο για να σας βοηθήσει με την επαγγελματική του εμπειρία.
Όταν μια σχέση και οι σύντροφοι δεν είναι ελεύθεροι, αλλά φοβούνται να αντιδράσουν και να εκφράσουν τις απόψεις τους, τότε μιλάμε για μια τοξική σχέση.
Η ‘’βία’’ έχει πολλές μορφές και συνήθως ανάλογα με τις συνθήκες εκδηλώνεται.
Οι συνθήκες φόβου, άγχους είναι τις περισσότερες φορές ένα ιδανικό όπλο χειραγώγησης για να οδηγήσει στην ανισορροπία μια σχέσης.
Οτιδήποτε σας ενοχλεί, σπάστε την σιωπή και μιλήστε. Αλλάξτε τις καταστάσεις και αντιδράστε άμεσα και με αποφασιστικότητα. Τίποτα δεν θα αλλάξει αν εσείς δεν κάνετε το πρώτο βήμα. Μην μπερδεύετε την αγάπη με την κακοποίηση. Η αγάπη προϋποθέτει σεβασμό και εκτίμηση, κάτι που στην κακοποιητική σχέση δεν υπάρχει. Η ευτυχία και η χαρά είναι το σημαντικότερο που αποδεικνύουν μια υγιή και ασφαλή σχέση.

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

30 Signs You're in a Toxic Relationship https://www.health.com/sex/30-signs-youre-in-a-toxic-relationship

How To Tell If You're In a Toxic Relationship — And What To Do About It https://www.health.com/syndication/toxic-relationship-signs-help