Πρόληψη και θεραπεία

Κινητά τηλέφωνα: Ποια προβλήματα μπορεί να προκαλέσουν στην υγεία;

Τα κινητά τηλέφωνα πλέον είναι αναπόσπαστο κομμάτι του τρόπου ζωής για πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού παγκοσμίως. Αποτελούν δίαυλο επικοινωνίας και κοινωνικοποίησης, ενώ τα σύγχρονου τύπου κινητά- τα λεγόμενα smartphones-παρέχουν πληθώρα πληροφοριών και λύσεων με τις εφαρμογές τους, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιούνται για μεγάλη χρονική διάρκεια καθημερινά.

Εκτός από τα πλεονεκτήματα που προσφέρουν στον χρήστη τους, υπάρχουν και κάποιοι κίνδυνοι από την υπερβολική τους χρήση.

Μεταφορά μικροβίων και ασθενειών

Τα κινητά τηλέφωνα συνηθίζεται να μεταφέρονται από τον κάτοχο τους όπου και αν πηγαίνει με αποτέλεσμα όταν έρθει σε επαφή με μικρόβια ή βακτήρια όπως το E. Coli να τα μεταφέρει στην επιφάνεια του κινητού και να κινδυνεύει να αρρωστήσει, ειδικά αν διαθέτει αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα. Προτείνεται ο καθαρισμός τους με ειδικά αντιβακτηριδιακά μαντηλάκια τουλάχιστον μια φορά την ημέρα.

Τραυματισμός του αυχένα

Η πιο συνηθισμένη κίνηση ενός ανθρώπου που απασχολείται με το κινητό τηλέφωνο είναι να κοιτάει προς τα κάτω την οθόνη του. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα συχνά τον τραυματισμό του αυχένα ή των νεύρων. Για το λόγο αυτό προτείνεται η χρήση του κινητού τηλεφώνου για μικρό χρονικό διάστημα, κάνοντας ενδιάμεσα διαλείμματα διάρκειας τουλάχιστον 20 λεπτών. Επιπλέον, καλό είναι να γίνει προσπάθεια να χρησιμοποιείται το κινητό τηλέφωνο σε κατάλληλη κλίση που να μην καταπονεί τον αυχένα, αλλά να βρίσκεται στο ύψος του αυχένα. Αντίστοιχα, θα πρέπει να αποφεύγει κανείς να συγκρατεί το τηλέφωνο χωρίς χέρια συγκρατώντας το μεταξύ ώμου και αφτιού γιατί εκτός από τη μυική ενόχληση που θα προκύψει μπορεί να προκληθούν και ζημιές ή τραυματισμοί αν ταυτόχρονα το άτομο εκτελεί άλλες εργασίες.

Πιθανότητα τραυματισμού κατά την οδήγηση ή πρόκλησης ατυχήματος

Η χρήση του κινητού τηλεφώνου έχει σαν συνέπεια την απόσπαση της προσοχή του οδηγού και την αδυναμία αντίληψης του διαδραστικού περιβάλλοντος του οδικού δικτύου, κάτι το οποίο αποτελεί τις πιο συχνές αιτίες τροχαίων ατυχημάτων και τραυματισμών. Αρκούν μερικά δευτερόλεπτα για να προκύψει κάποια σύγκρουση ή ατύχημα και σύμφωνα με στατιστικές το 2015  σημειώθηκαν 3,500 θάνατοι και 391,000 τραυματισμοί στις Η.Π.Α εξαιτίας της χρήση κινητού κατά τη διάρκεια της οδήγησης. Για αυτό τον λόγο, με τον νέο κώδικα οδικής κυκλοφορίας αφαιρούνται τα στοιχεία κυκλοφορίας του αυτοκινήτου και η άδεια οδήγησης έως και 60 ημέρες. Προτείνεται η χρήση hands free άνευ καλωδίου, η οποία μειώνει κατά πολύ την πιθανότητα απόσπασης της προσοχής του οδηγού και αφήνει ελεύθερα τα χέρια του.

Έκθεση στην μπλε ακτινοβολία

Η έκθεση στο μπλε φως που εκπέμπουν οι ηλεκτρονικές συσκευές όπως το κινητό και οι υπολογιστές, δημιουργούν προβλήματα στην φυσική διαδικασία του ύπνου καθώς τις νυχτερινές ώρες δίνεται ψευδές σήμα από την ακτινοβολία και δεν γίνεται αντιληπτή η φυσική διαδοχή της ημέρας με την νύχτα. Αυτό έχει ως συνέπεια διάφορες διαταραχές του ύπνου και μακροπρόθεσμα δημιουργεί προϋποθέσεις για νοσήματα όπως ο διαβήτης και καρδιοαγγειακές παθήσεις.

Τραυματισμοί κατά την εκτέλεση άλλων εργασιών

Σύμφωνα με έρευνες πολλοί τραυματισμοί κατά τη διάρκεια της βάδισης γίνονται από την εστίαση της προσοχής στο κινητό τηλέφωνο, αδυνατώντας να αντιληφθούν κινδύνους κατά την κίνηση τους, όπως ένα αυτοκίνητο που παραβίασε σηματοδότη ή ένα εμπόδιο στον δρόμο, οδηγώντας έτσι συχνά σε κακώσεις ή ακόμη βαρύτερους τραυματισμούς.

Πρόκληση νοσημάτων από την ακτινοβολία

Μεγάλη ανησυχία για πολλούς χρήστες κινητού τηλεφώνου είναι αν αυτό ευθύνεται για την δημιουργία καρκίνου. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα έρευνες κάτι τέτοιο δεν έχει επιβεβαιωθεί παρά μόνο ότι αυξάνονται οι πιθανότητες για γλοίωμα. Η ακτινοβολία δεν είναι ωφέλιμη και για αυτό τον λόγο προτείνεται η χρήση συσκευών με μικρό δείκτη ακτινοβολίας (SAR) καθώς και εξαρτήματα που επιτρέπουν την ομιλία σε απόσταση από το κινητό όπως smartwatch, hands free και μεγάφωνα.

Επιπλοκές στην όραση

Η ακτινοβολία που εκπέμπουν τα smartphones και οι οθόνες ηλεκτρονικών συσκευών μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στον κερατοειδή, ένα είδος φακού στο μπροστινό μέρος του ματιού, και γενικότερα στην όραση. Προτείνεται η ξεκούραση των ματιών όταν η όραση έχει επιβαρυνθεί από την πολύωρη χρήση κινητού ή οθόνης και ο περιορισμός της χρήσης τους.

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα και αρθρίτιδα

Σύμφωνα με τους ειδικούς η εκτεταμένη χρήση κινητών τηλεφώνων- ειδικά για σερφάρισμα στο διαδίκτυο και σε δραστηριότητες που απαιτούν συνεχόμενη κίνηση των δακτύλων και του χεριού γενικότερα- μπορεί να συμβάλουν στην αρθρίτιδα. Σε όσους υποφέρουν από παρόμοια προβλήματα προτείνεται ο περιορισμός της χρήσης του κινητού. Επιπλέον μια πάθηση που μπορεί να προκύψει από την υπερβολική χρήση του κινητού τηλεφώνου είναι το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα, που πρόκειται για την πίεση κάποιου νεύρου και ενός είδους ΄σωλήνα΄που διέρχεται από τους τένοντες στο χέρι και δυσχεραίνει την κίνηση των δακτύλων.

Προβλήματα στις διαπροσωπικές σχέσεις

Αν και τα σύγχρονα κινητά τηλέφωνα με τις πολλές λειτουργίες τους υποτίθεται ότι ευνοούν την επικοινωνία, στην πραγματικότητα σύμφωνα με τους ειδικούς, αρκετές φορές δημιουργούν προβλήματα στην ανθρώπινη επικοινωνία και επαφή. Επιπλέον μπορεί να προκαλέσουν διαταραχές στην ψυχολογία του ατόμου, εθισμό και προβλήματα στις διαπροσωπικές του σχέσεις.

+ 1 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Smartphone Dangers: Could Your Cell Phone Be Bad for Your Health? https://www.medicinenet.com/cell_phone_health_dangers/article.htm