Διατροφή, Υγεία του ματιού

Μπορεί η συχνή κατανάλωση junk food να προκαλέσει τύφλωση;

© Lucian  Milasan | Dreamstime Stock Photos
© Lucian Milasan | Dreamstime Stock Photos

Μπορεί το πρόχειρο φαγητό να επηρεάσει την όραση;

Οι περισσότεροι άνθρωποι στη σύγχρονη κοινωνία αγαπούν για δύο λόγους το πρόχειρο φαγητό, αφενός δεν χρειάζεται κανείς να κοπιάσει για να τα απολαύσει και αφετέρου γιατί είναι πολύ πιο γευστικοί, όπως ισχυρίζονται. Όμως, μπορεί αυτή η συνήθεια να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των ματιών και να οδηγήσει σε τύφλωση;

Τι λένε οι ερευνητές

‘Ένα case study που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα έρχεται να χτυπήσει το καμπανάκι του κινδύνου για όσους τρέφονται αποκλειστικά ή σχεδόν αποκλειστικά με junk food, αναφέροντας ότι μπορεί να χάσουν μόνιμα την όραση τους.

Σε αυτή τη μελέτη η ομάδα των επιστημόνων παρακολούθησε ένα αγόρι από τη Βρετανία, στην εφηβεία που έχασε οριστικά την όραση του στα 17 του χρόνια, καθώς τρεφόταν αποκλειστικά με τηγανητές πατάτες, πατατάκια, ζαμπόν, λουκάνικα και λευκό ψωμί. Το αγόρι δεν αντιμετώπιζε άλλα προβλήματα υγείας και η τύφλωση του προήλθε από το γεγονός ότι οι μακροχρόνιες διατροφικές ελλείψεις δημιούργησαν ανεπανόρθωτες βλάβες.Ο νεαρός άρχισε να ακολουθεί αυτή την διατροφή από την ηλικία των 11 ετών.

Παρά τις κακές διατροφικές του συνήθειες, o δείκτης μάζας σώματος ήταν φυσιολογικός, αλλά η έλλειψη σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία άρχισε να γίνεται σιγά σιγά εμφανής. Εμφάνισε αναιμία, η οστική πυκνότητα μειώθηκε και τα επίπεδα των βιταμινών B12, D3, χαλκού και σεληνίου καταποντίστηκαν. Με τη σειρά τους αυτές οι ελλείψεις οδήγησαν στο να δημιουργηθεί διατροφική οπτική νευροπάθεια’, μια σπάνια μορφή βλάβης του οπτικού νεύρου που είναι πιο συχνή στους πληθυσμούς των τριτοκοσμικών χωρών που υποφέρουν από πείνα. Αν αυτή δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, τότε είναι δυνατόν να οδηγήσει σε μόνιμη τύφλωση, όπως έγινε και στην περίπτωση του 17χρονου Βρετανού. Από την ηλικία των 14 ετών είχε αρχίσει να εμφανίζει τα πρώτα προβλήματα που περιλάμβαναν τη χρόνια κόπωση, απώλεια ακοής και προβλήματα στην όραση.

Ποια είναι τα συμπεράσματα της έρευνας

‘Δεν είναι ότι το πρόχειρο φαγητό είχε μια τοξική επίδραση στην όραση του, αλλά το ότι δεν έτρωγε θρεπτικές και ποικίλες τροφές’ αναφέρει η υπεύθυνη της μελέτης Denize Atan, λέκτορας του Bristol Medical School.

Για να μη δημιουργηθούν προβλήματα στην όραση κάποιου θα πρέπει να λαμβάνει επαρκείς ποσότητες των βιταμινών A,B1,B2.B3.B9,B12,C καθώς και σίδηρο, μαγνήσιο, χαλκό και ασβέστιο.

Σύμφωνα με την Sandon το να περιορίζει κάποιος τη διατροφή του και να καταναλώνει μόνο ελάχιστα τρόφιμα για πολλά χρόνια, δεν είναι φυσιολογικό.

Πολλές φορές αυτό συμβαίνει στα παιδιά που έχουν αυτισμό ή τροφικές αλλεργίες.

Το συμπέρασμα πάντως από τα παραπάνω είναι πως κανείς ανεξάρτητα σε ποιο ηλικιακό φάσμα ανήκει δε θα πρέπει να περιορίζει τη διατροφή του σε τέσσερα πέντε τρόφιμα, καθώς κάτι τέτοιο οδηγεί σε σοβαρές ελλείψεις βιταμινών και ιχνοστοιχείων και μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στην τύφλωση, όπως συνέβη εξάλλου στην περίπτωση του 17χρονου Βρετανού. Ιδιαίτερα, στην περίπτωση των παιδιών και των εφήβων θα πρέπει να δίνεται μεγάλη βάση στη διατροφή τους και αν εκείνα αρνούνται να καταναλώσουν κάποιες ομάδες τροφών ή περιορίζουν τις επιλογές τους σε ελάχιστα τρόφιμα και αρνούνται να φάνε οτιδήποτε πέρα άπω αυτά, θα πρεπε αν ζητηθεί η γνώμη του παιδιάτρου ή ενός διατροφολόγου, ώστε να είναι οι γονείς σίγουροι πως δε θα δημιουργηθούν προβλήματα εξαιτίας διατροφικών ελλείψεων.


+ 2 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved