Εγκέφαλος και Νευρικό Σύστημα

Μπορούν τα φάρμακα να δημιουργήσουν πρόβλημα στην ισορροπία;

Μπορούν τα φάρμακα να προκαλέσουν αστάθεια;

Τα φάρμακα μπορεί να σώζουν ζωές σε ορισμένες περιπτώσεις και να φροντίζουν για την καλή λειτουργία των ανθρώπινου οργανισμού, όπως το να κρατούν σε ασφαλή επίπεδα το σάκχαρο, να βοηθούν τις καρδιές να χτυπούν ρυθμικά, να ρυθμίζουν τις ορμονικές εκκρίσεις και να κρατούν τη διάθεση μας καλή. Όμως, οι παρενέργειες και οι αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο πτώσης με διάφορους τρόπους. Αυτοί περιλαμβάνουν τη θολή όραση, την ζαλάδα, τη σύγχυση και τα καθυστερημένα αντανακλαστικά. Μερικά φάρμακα μπορεί να επηρεάσουν το εσωτερικό μέρος του αυτιού, δημιουργώντας έτσι βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα προβλήματα στην ισορροπία.

Έχει σημασία η ποσότητα και ο αριθμός των φαρμάκων;

Συχνά τα προβλήματα ισορροπίας εξαρτώνται περισσότερο από τον αριθμό φαρμάκων που καταναλώνει κάποιος, παρά από το ίδιο το φάρμακο. Σύμφωνα με έρευνα το 1/3 ατόμων ηλικίας 45-64 και τα 2/3 ασθενών πάνω από 65 ετών παίρνουν παραπάνω από τρία διαφορετικά είδη φαρμάκων το μήνα. Το 16% των ανθρώπων άνω των 65 ετών παίρνουν 5 ή ακόμα και περισσότερα από πέντε διαφορετικά φάρμακα κάθε μήνα, ενώ αρκετοί γιατροί αναφέρουν πως σπάνια τους επισκέπτονται άτομα άνω των 65 που να παίρνουν λιγότερα από 6 ή 7 διαφορετικά φάρμακα το μήνα.Η λήψη πολλών διαφορετικών φαρμάκων ταυτόχρονα μπορεί να αυξήσει την σοβαρότητα και τη συχνότητα των παρενεργειών των φαρμάκων σε ασθενείς κάθε ηλικίας. Οι μεγαλύτεροι ενήλικες είναι πιο επιρρεπείς, αφού ο οργανισμός των ηλικιωμένων αντιδρά διαφορετικά σε ότι αφορά την απορρόφηση των φαρμάκων.

Τι λένε οι μελέτες;

Αν και είναι βέβαιο πως κάποια φάρμακα είναι πιο πιθανό να παίξουν μεγαλύτερο ρόλο στις πτώσεις αυτές σε σχέση με άλλα, πολλά από τα πρώτα είναι δύσκολο να τα αποφύγει κανείς. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο JAMA Internal Medicine εξέτασε τη χρήση των φαρμάκων για τέσσερις μήνες πριν και μετά από ένα τραυματισμό στη λεκάνη, τον ώμο και τον καρπό και ρόλο που διαδραμάτισε σε αυτόν σε 168.133 άτομα. Πριν να συμβεί το κάταγμα τα 3/4 των συμμετεχόντων έπαιρναν τουλάχιστον ένα από τα φάρμακα που ενοχοποιούνται για αυξημένο κίνδυνο πτώσεων ή για απώλεια οστικής μάζας. Όμως μόλις το 7% αυτών των ασθενών διέκοψαν τη λήψη του μετά το κάταγμα, την ώρα που ένα ίδιο ποσοστό νέων ασθενών ξεκίνησε να το λαμβάνει.

Ποια είναι αυτά που προκαλούν προβλήματα;

Η λίστα των φαρμάκων που αυξάνουν τον κίνδυνο πτώσης και τραυματισμού περιέχει ορισμένα από τα παρακάτω φάρμακα:

  1. Αντικαταθλιπτικά

  2. Αγχολυτικά

  3. Αντισπασμωδικά

  4. Αντισταμινικά

  5. Φάρμακα για την καρδιά και την πίεση όπως άλφα-αναστολείς, βήτα αναστολείς, ανταγωνιστές ασβεστίου, αντιαρρυθμικά και νιτρικά.

  6. Φάρμακα για τον διαβήτη, όπως,για παράδειγμα, ινσουλίνη

  7. Παυσίπονα

  8. Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα

  9. Υπνωτικά και μυοχαλαρωτικά φάρμακα

Για τους παραπάνω λόγους θα πρέπει α ασθενής να μην κάνει αλόγιστη χρήση φαρμάκων και να λαμβάνει μόνο τα απολύτως απαραίτητα, όπως τα ορίζει ο γιατρός του.