Πρόληψη και θεραπεία

Μπορούν τα συμπληρώματα διατροφής να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα;

Μπορούν τα συμπληρώματα διατροφής να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα;

Αν και επικρατεί η άποψη ότι η λήψη βιταμινών και συμπληρωμάτων συμβάλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και την πρόληψη ασθενειών που προκαλούνται από τη μετάδοση ιών και βακτηριδίων αντίθετη γνώμη εκφέρει ο Dr. Michael Starnbach καθηγητής Μικροβιολογίας στην Ιατρική σχολή του Χάρβαρντ, καθώς δηλώνει πως δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι τα συμπληρώματα διατροφής προσφέρουν κάποιο όφελος, διότι δεν μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση κάποιας ασθένειας. Επιπλέον, ο ίδιος είναι αρνητικός στο ενδεχόμενο ενός ιδιαίτερα ενεργού ανοσοποιητικού συστήματος, καθώς κατά την άποψη του αυτό θα μπορούσε να ενεργοποιήσει αυτοάνοσες διαταραχές , αλλεργίες και διαβήτη, καθώς είναι προκαθορισμένος ο αριθμός των βακτηρίων, των ιών και των παρασίτων στον οργανισμό και η αλλαγή του αριθμού τους μπορεί να επιφέρει οργανικές μεταβολές κάποιες φορές επικίνδυνες.

Τι προσφέρουν στον οργανισμό τα συμπληρώματα και πώς κατηγοριοποιούνται;

Τα πιο συνηθισμένα συμπληρώματα διατροφής είναι οι βιταμίνες και τα προβιοτικά.

Βιταμίνες: Οι βιταμίνες κατά τον Dr. Starnbach βοηθούν τον οργανισμό, αλλά δεν προσφέρουν κάτι που δεν μπορεί ένας υγιής οργανισμός να έχει. Συνεπώς, η λήψη τους δεν είναι βλαβερή, αλλά δεν είναι δυνατό να βασιστεί ολόκληρος ο οργανισμός στην λήψη τους παραλείποντας πηγές πιο βασικές, όπως η διατροφή.

Προβιοτικά: Αντίθετα τα προβιοτικά είναι περισσότερο χρήσιμα, καθώς ευνοούν την ανάπτυξη διάφορων βακτηρίων και μικροοργανισμών στο οργανικό σύστημα, όπως τα βακτήρια του εντέρου, συμβάλλοντας στην καλή υγεία. Ο Dr. Starnbach εκφράζει την πεποίθηση ότι σε 10 έτη από σήμερα η ιατρική μπορεί να αντιμετωπίζει πολλές ασθένειες απλά με την μεταβολή του αριθμού και της δυναμικής των συγκεκριμένων βακτηρίων του οργανισμού.

Τρόποι για να αποφύγετε τις ασθένειες

Αν δεν ενισχυθεί το ανοσοποιητικό ένας άλλος τρόπος για να αποφευχθούν οι ασθένειες, ειδικά το χειμώνα, είναι η πρόληψη και η αποφυγή των μεταδοτικών ιών και βακτηρίων, σε συνδυασμό φυσικά με τις παρακάτω συμβουλές.

  • Διατηρείστε τον οργανισμό σε καλή κατάσταση. Η καλή και σωστή διατροφή συνδυαζόμενη με ήπια εκγύμναση πάντα βοηθούν στην καλή λειτουργία του οργανισμού.
  • Αποβολή του στρες. Το στρες και οι ορμόνες που εκκρίνονται εξαιτίας του επιβαρύνουν τον οργανισμό και συνεπώς και την λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Η διαχείριση του στρες αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την ορμονική ισορροπία και την λειτουργία του οργανισμού.
  • Πλύσιμο των χεριών. Ο σχολαστικός καθαρισμός των χεριών με σαπούνι και χλιαρό νερό μπορεί να προστατέψει τον οργανισμό από τη μετάδοση βακτηρίων τα οποία μπορεί να μεταφερθούν από διάφορα αντικείμενα ή άλλα άτομα -μέσω των χεριών-στη μύτη ή το στόμα.
  • Εμβολιασμός. Ο εμβολιασμός με τα συγκεκριμένα παθογόνα στελέχη προκαλεί ανοσία στον οργανισμό, καθώς τον έχει προετοιμάσει για την συγκεκριμένη ‘εισβολή ‘ με αποτέλεσμα την επαρκή αντιμετώπιση των συγκεκριμένων ιών και βακτηρίων.

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved