Υγεία του ματιού

Μύθοι και αλήθειες για την υγεία των ματιών σας

Η όραση είναι μία από τις σημαντικότερες αισθήσεις μας. Ο φόβος που έχει ο άνθρωπος μήπως χάσει την όρασή του οδηγεί πολλές φορές σε μύθους για το πώς μπορούμε να προστατεύσουμε την υγεία των ματιών μας. Παρακάτω θα δούμε μερικούς μύθους και αλήθειες σχετικά με τα μάτια μας και την προστασία τους:

Μύθος #1. Οι ασκήσεις για τα μάτια θα καθυστερήσουν την ανάγκη για γυαλιά

Οι ασκήσεις για τα μάτια δεν πρόκειται να υποβοηθήσουν ή να καθυστερήσουν την ανάγκη για γυαλιά, ούτε και να βοηθήσουν την υγεία των ματιών. Η όρασή μας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, πολλοί από τους οποίους είναι ακόμη και ανατομικοί και αφορούν το σχήμα του οφθαλμού και την υγεία των ιστών του ματιού. Όπως γίνεται κατανοητό κανένας από αυτούς τους παράγοντες δεν μπορούν να τροποποιηθούν ιδιαίτερα με ασκήσεις για τα μάτια.

Μύθος #2. Το διάβασμα σε μέρος με λιγότερο φως θα χειροτερέψει την όρασή σας

Τα σκοτεινά μέρη δεν θα καταστρέψουν την όρασή σας ούτε την υγεία των ματιών σας, αλλά θα κουράσουν τα μάτια σας πάρα πολύ γρήγορα με αποτέλεσμα να μην μπορείτε να εκτελέσετε τις δραστηριότητές σας εκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Μύθος #3. Τα καρότα είναι η καλύτερη τροφή για υγιή μάτια

Τα καρότα περιέχουν βιταμίνη Α και είναι όντως πολύ καλά για τα μάτια μας. Ωστόσο, τα φρέσκα φρούτα και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά περιέχουν περισσότερες αντιοξειδωτικές βιταμίνες όπως η βιταμίνη C και η βιταμίνη Ε. Οι βιταμίνες αυτές με τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες είναι ακόμα καλύτερες για την υγεία των ματιών και μπορεί να προστατέψουν και τα μάτια από τον καταρράκτη και άλλες ασθένειες που σχετίζονται με τη γήρανση, όπως ο εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας. 

Μύθος #4. Είναι καλύτερα να μην φοράτε τα γυαλιά σας ή τους φακούς επαφής σας όλη την ώρα, γιατί κουράζουν τα μάτια σας

Εάν χρειάζεστε γυαλιά ή φακούς επαφής για να βλέπετε μακριά ή να διαβάζετε, φορέστε τα. Το να μην φοράτε τα γυαλιά σας θα κουράσει ακόμα περισσότερο τα μάτια σας, παρόλο που δεν θα προκαλέσει κάποια ασθένεια των ματιών ούτε θα χειροτερέψει την όρασή σας.

Μύθος #5. Η πολύωρη χρήση υπολογιστή είναι κακή για την υγεία των ματιών σας

Το να χρησιμοποιείτε τον υπολογιστή σας δεν θα καταστρέψει τα μάτια σας, ωστόσο η καθημερινή πολύωρη χρήση του υπολογιστή μπορεί να κουράσει πολύ τα μάτια σας. Άνθρωποι που κοιτάζουν τον υπολογιστή για μεγάλα διαστήματα έχουν την τάση να μην ανοιγοκλείνουν τα μάτια τους τόσο συχνά, με αποτέλεσμα τα μάτια να στεγνώνουν. Τα τακτικά διαλείμματα για την ξεκούραση των ματιών είναι απαραίτητα.

Μύθος #6. Το να φοράτε λάθος γυαλιά θα καταστρέψει τα μάτια σας

Εάν η συνταγή για τα γυαλιά σας είναι λανθασμένη, η όρασή σας δεν κινδυνεύει περαιτέρω, ωστόσο οι λάθος βαθμοί μπορεί να προκαλέσουν κούραση, πονοκεφάλους, πόνο και θολή όραση, ζαλάδα, συμπτώματα τα οποία θα υποχωρήσουν μόλις βγάλετε τα γυαλιά.

Μύθος #7. Το να κάθεστε πολύ κοντά στην τηλεόραση μπορεί να καταστρέψει τα μάτια σας

Το να κάθεστε δίπλα στην τηλεόραση μπορεί να κουράσει σε μεγάλο βαθμό τα μάτια και να προκαλέσει πονοκεφάλους, αλλά δεν θα καταστρέψει την όραση ούτε των παιδιών ούτε των ενηλίκων. Εάν ωστόσο το παιδί ή ο ενήλικας νιώθουν την ανάγκη να κάτσουν δίπλα στην τηλεόραση για να βλέπουν καλύτερα, αυτό μπορεί να αποτελεί ένα σημάδι πως το άτομο έχει κάποια ασθένεια των ματιών, όπως η μυωπία και μπορεί να χρειάζεται γυαλιά. Στην περίπτωση των παιδιών, επειδή έχουν την ικανότητα να εστιάζουν σε κοντινά τους αντικείμενα, μπορεί να τους είναι πιο άνετο το να κάθονται κοντά στην τηλεόραση.

Μύθος #8. Οι άνθρωποι που έχουν αχρωματοψία βλέπουν ασπρόμαυρα

Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν αχρωματοψία βλέπουν εν μέρει τα χρώματα. Η πιο βαριά μορφή αχρωματοψίας, στην οποία όλα φαίνονται σαν σκιές και αποχρώσεις του γκρι, είναι πολύ σπάνια. Οι περισσότεροι άνθρωποι που πάσχουν από αχρωματοψία (Δαλτονισμός) έχουν δυσκολία στο να διαχωρίσουν τα πράσινα και τα κόκκινα χρώματα και τις αποχρώσεις τους.

Μύθος #9. Αν αλληθωρίσετε με τα μάτια σας, θα παραμείνουν σε αυτή τη θέση

Ειδικά τα μικρά παιδιά τείνουν πολύ συχνά να αλληθωρίζουν σαν μέρος των παιχνιδιών τους. Μην ανησυχείτε, τα μάτια θα επανέλθουν στην κανονική τους θέση. Εάν ωστόσο κάποιο παιδί ή ενήλικας αλληθωρίζουν πολύ συχνά η μόνιμα, μπορεί να είναι ένδειξη κάποιας ασθένειας του ματιού και θα ήταν καλό να επισκεφτείτε έναν οφθαλμίατρο.