Υγεία του ματιού

8+1 τρόποι για να έχετε υγιή μάτια!

Η υγεία των ματιών μας δεν είναι σε καμία περίπτωση δεδομένη. Θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με τα μάτια μας αν θέλουμε μεγαλώνοντας να παραμείνουν υγιή.

Τι μπορώ να κάνω για να προσέξω τα μάτια μου;

Παρακάτω σας προτείνουμε 9 απλούς τρόπους για να διατηρήσετε τα μάτια σας υγιή.

1. Σωστή διατροφή

Πολύ σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει την υγεία των ματιών είναι η διατροφή. Συστατικά όπως τα Ω3 λιπαρά οξέα, ο ψευδάργυρος και οι βιταμίνες C και Ε, βοηθούν στην προστασία των ματιών από προβλήματα που μπορεί να συσχετιστούν με τη γήρανση, όπως ο καταρράκτης.

Σημαντικά κομμάτια της διατροφής μας θα πρέπει να αποτελούν τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι, ψάρια όπως ο σολομός και ο τόνος, αυγά, ξηροί καρποί και άλλες πηγές πρωτεϊνών εκτός του κρέατος, πορτοκάλια και το χοιρινό κρέας. Περισσότερες πληροφορίες για τις τροφές που συμβάλλουν στην υγεία των ματιών βρείτε εδώ.
Με αυτό τον τρόπο διατηρείτε και μία ισορροπημένη διατροφή και προστατεύεστε παράλληλα και από ασθένειες όπως ο διαβήτης τύπου 2, ο οποίος είναι και η κύρια αιτία τύφλωσης στους ενήλικες.

2. Κόψτε το κάπνισμα

Οι καπνίζοντες έχουν περισσότερες πιθανότητες να πάθουν καταρράκτη μεγαλώνοντας ή άλλες ασθένειες των ματιών, όπως είναι η καταστροφή του οπτικού νεύρου και ο εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας.

3. Φορέστε γυαλιά ηλίου

Τα σωστά γυαλιά ηλίου θα προστατέψουν τα μάτια σας από τις υπεριώδεις ακτίνες του ηλίου, που μπορούν να προκαλέσουν με μεγαλύτερη πιθανότητα καταρράκτη και εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας.
Διαλέξτε προσεκτικά τα γυαλιά ηλίου σας, ώστε να έχουν τη μέγιστη δυνατή προστασία από UVA και UVB ακτίνες.

4. Φορέστε τον κατάλληλο εξοπλισμό για να προστατεύσετε τα μάτια σας

Εάν χρησιμοποιείτε επικίνδυνα υλικά στο σπίτι ή την εργασία σας, ή κάνετε κάποιο επικίνδυνο σπορ στο οποίο το πρόσωπό σας είναι εκτεθειμένο, φορέστε προστατευτικά γυαλιά ή κάποιας άλλης μορφής προστασία, όπως είναι ειδικά σχεδιασμένα κράνη που παρέχουν παράλληλα κάλυψη στα μάτια.

5. Απομακρυνθείτε από τις οθόνες ανά τακτά χρονικά διαστήματα

Η πολύωρη παραμονή μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή του κινητού μπορεί να προκαλέσει πόνο στα μάτια, θολή όραση, δυσκολία στην εστίαση του ματιού, ξηροφθαλμία, πονοκεφάλους και πόνους στον αυχένα και την πλάτη.
Για την καλύτερη προστασία των ματιών σας:
  •  Σιγουρευτείτε πως θα γυαλιά σας και οι φακοί επαφής σας είναι κατάλληλοι για πολύωρη εργασία μπροστά στην οθόνη και πως η συνταγή σας είναι πρόσφατη και ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των ματιών σας.
  • Μετακινήστε την οθόνη σας ώστε τα μάτια να βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο με το πάνω μέρος της οθόνης.
  • Προσπαθήστε να αποφύγετε την αντανάκλαση από παράθυρα και φώτα. Αν είναι εφικτό χρησιμοποιήστε ματ οθόνη.
  • Αν τα μάτια σας ξεραίνονται, δοκιμάστε να τα ανοιγοκλείνετε συχνότερα ή χρησιμοποιήστε τεχνητά δάκρυα.
  • Ξεκουράζετε τα μάτια σας ανά τακτά χρονικά διαστήματα (ιδανικά ανά 20′), δοκιμάστε να κοιτάξετε κάπου μακριά για μερικά δευτερόλεπτα και κάνετε διαλείμματα τουλάχιστον ανά δύο ώρες.

6. Ασκηθείτε τακτικά

Η άσκηση βοηθά στην πρόληψη και τον έλεγχο του διαβήτη, της αυξημένης αρτηριακής πίεσης και της υψηλής χοληστερίνης. Οι ασθένειες αυτές μπορεί να οδηγήσουν σε προβλήματα όρασης, επομένως με την τακτική άσκηση μειώνετε τις πιθανότητες εμφάνισης των ασθενειών αυτών.

7. Μάθετε το ιατρικό ιστορικό σας και τους παράγοντες κινδύνου σας

Υπάρχουν ασθένειες της όρασης που είναι κληρονομικές, επομένως είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε αν κάποιος στην οικογένεια έχει ιστορικό εμφάνισης κάποιας τέτοιας ασθένειας. Έτσι θα γνωρίζετε και το επίπεδο κινδύνου που έχετε να αναπτύξετε την ασθένεια αυτή. Παράλληλα, όσο μεγαλώνουμε, ο κίνδυνος να αναπτυχθούν ασθένειες των ματιών που σχετίζονται με την ηλικία αυξάνεται. Γνωρίζοντας τους παράγοντες κινδύνου που προκύπτουν από το ιστορικό μας, μπορούμε να προλάβουμε πολλές φορές την εμφάνιση των ασθενειών αυτών αλλάζοντας τις συνήθειες και τη συμπεριφορά μας.

8. Φορέστε και καθαρίστε σωστά τους φακούς επαφής σας

Αν φοράτε φακούς επαφής, πλύνετε καλά τα χέρια σας πριν την εφαρμογή και προτού τους απομακρύνετε. Έπειτα, ακολουθήστε κατά γράμμα τις οδηγίες για την σωστή συντήρηση και τον καθαρισμό τους. Με αυτό τον τρόπο, θα αποφύγετε σχετικές μολύνσεις που μπορεί να αποβούν πολύ επικίνδυνες για τα μάτια σας.

9. Επισκέπτεστε συχνά τον οφθαλμίατρό σας

Όπως όλα μας τα όργανα, έτσι και τα μάτια μας χρειάζονται τακτικά έλεγχο για την διαπίστωση της υγείας τους. Η συχνή επίσκεψη στον οφθαλμίατρο συμβάλλει στην πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση ασθενειών της όρασής σας.

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved