Υγεία Νεφρών και ουροποιητικού συστήματος

Πέτρες στα νεφρά: Νέα, εύκολη μέθοδος εξέτασης ούρων

Ένα βελτιωμένο σύστημα εξέτασης ούρων, για άτομα που πάσχουν από πέτρες στα νεφρά, εμπνευσμένο από τη φύση, προτείνεται από τους ερευνητές του Penn State και του Stanford University, το οποίο σύμφωνα με όσα αναφέρουν δίνει αποτελέσματα μέσα σε 30 λεπτά, σε αντίθεση με τις τωρινές εξετάσεις που χρειάζονται περίπου μια εβδομάδα αναμονής.

Τι είναι πέτρες στα νεφρά;

Οι πέτρες στα νεφρά εμφανίζονται λόγω της συσσώρευσης αλάτων και ανόργανων συστατικών, τα οποία με τη σειρά τους κολλάνε μεταξύ τους σχηματίζοντας μια σκληρή μάζα (πέτρες) στα νεφρά. Οι πέτρες κινούνται στο ουροποιητικό σύστημα προκαλώντας αίμα κατά την ούρηση, σοβαρό πόνο και μπλοκαρίσματα του ουροποιητικού συστήματος.

Το κλειδί για την πρόληψη της ασθένειας είναι ο μεταβολικός έλεγχος των ούρων, για τον εντοπισμό μεταβολιτών, όπως μέταλλα και διαλυτές ουσίες που προκαλούν σχηματισμό λίθων. Η δοκιμή που πραγματοποιείται σήμερα, απαιτεί από τον ασθενή να συλλέγει τα ούρα του για 24 ώρες σε ένα μεγάλο δοχείο. Στη συνέχεια, το δοχείο αποστέλλεται σε ένα εργαστήριο για ανάλυση και τα αποτελέσματα συνήθως βγαίνουν εντός 7 – 10 ημερών.

Τι είναι και πώς λειτουργεί το SLIPS-LAB;

Σύμφωνα με τον Δρ. Pak Kin Wong, καθηγητή βιοϊατρικής μηχανικής και μηχανολογίας και κύριο ερευνητή της μελέτης, αυτή τη στιγμή απαιτείται ειδικός εξοπλισμός για την ανίχνευση των ουρικών διαλυμάτων και ορυκτών, για να βγει το αποτέλεσμα της εξέτασης. Ουσιαστικά, για να βγει αποτέλεσμα,  το δείγμα των ούρων πρέπει να αποσταλεί σε ένα διαγνωστικό εργαστήριο για έλεγχο. Για να επιλυθεί αυτό το πρόβλημα, η ερευνητική ομάδα ανέπτυξε ένα βιομιμητικό σύστημα ανίχνευσης, μια ολισθηρή πορώδης επιφάνεια με έγχυση υγρού (SLIPS) -LAB.

Το SLIPS είναι μια λεία επιφάνεια η οποία «κλειδώνει» τα λιπαντικά υγρά σε μικρο-νανοδομημένα υποστρώματα. Η εν λόγω επιφάνεια, είναι εμπνευσμένη από το φυτό «νηπενθές», το οποίο είναι σαρκοφάγο φυτό με φύλλα σε σχήμα στάμνας, τα οποία γεμίζουν με πεπτικό υγρό. Όταν τα φύλλα γεμίσουν με το πεπτικό υγρό, γίνονται εξαιρετικά ολισθηρά προκαλώντας πτώση των εντόμων.

Το SLIPS-LAB επιτρέπει στα αντιδραστήρια σταγονίδια και στα σταγονίδια των ούρων, να μετακινούνται πάνω στη λεία επιφάνεια του καναλιού προσθήκης του υγρού της συσκευής της εξέτασης και να μην κολλάνε. Τα αντιδραστήρια σταγονίδια, οδηγούνται στα ούρα με μικρή πίεση λόγω της επιφανειακής τάσης που προκαλείται από τη συσκευή, πράγμα που τους επιτρέπει να συνδυάζονται με τα ούρα στον απαραίτητο χρονικό ρυθμό που χρειάζεται για να γίνει σωστή αντίδραση.

Σύμφωνα με τον Δρ. Wong, το SLIPS-LAB μπορεί να κάνει τις δοκιμές «από μόνο του», χωρίς την παρέμβαση των ειδικών, πράγμα που επιτρέπει στους ασθενείς να κάνουν την εξέταση μόνοι τους στο σπίτι. Στην συνέχεια, τα αποτελέσματα των εξετάσεων μπορούν να φωτογραφηθούν με ένα κινητό και η φωτογραφία μπορεί να αναλυθεί από ένα γιατρό με την χρήση ενός αλγόριθμου στον υπολογιστή. Όλα αυτά τα βήματα, σύμφωνα με τον Δρ. Wong, διαρκούν περίπου 30 λεπτά. Τέλος, σημειώνεται ότι το SLIPS-LAB είναι πιο οικονομικό από το  κανονικό 24ωρο τεστ.

Συμπερασματικά

Το χαμηλό κόστος, η ταχύτητα και η απλότητα του SLIPS-LAB, θα μειώσει την αναγκαιότητα χρήσης της χρονοβόρας 24ωρης εξέτασης για τις πέτρες στα νεφρά και θα δώσει τη δυνατότητα στους ασθενείς να εξετάζουν τα δείγματα των ούρων τους οπουδήποτε, χωρίς να χρειάζεται να τα συλλέγουν για 24 ώρες.


+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

New urine testing method holds promise for kidney stone sufferers https://medicalxpress.com/news/2020-05-urine-method-kidney-stone.html

A fidget spinner-like device for speedy detection of UTIs in urine https://medicalxpress.com/news/2020-05-fidget-spinner-like-device-speedy-utis.html

SLIPS-LAB—A bioinspired bioanalysis system for metabolic evaluation of urinary stone disease https://advances.sciencemag.org/content/6/21/eaba8535