Υγεία Δέρματος

Πιτυρίδα ή ψωρίαση στο τριχωτό της κεφαλής; Πώς να τις ξεχωρίσετε;

Τόσο η ψωρίαση, όσο και η πιτυρίδα στο τριχωτό της κεφαλής, προκαλούν φαγούρα και λευκές νιφάδες στα μαλλιά και για τον λόγο αυτό, πολλοί άνθρωποι βλέποντας τα πρώτα σημάδια της ψωρίασης να εκδηλώνονται, θεωρούν ότι έχουν πιτυρίδα. Παρά τις ομοιότητες, όμως, αυτών των δύο καταστάσεων, υπάρχουν κάποιες σημαντικές διαφορές μεταξύ τους που αν τις γνωρίζετε θα σας είναι πιο εύκολο να τις ξεχωρίσετε και να λάβετε τα απαραίτητα μέτρα αντιμετώπισης.

Τι είναι η πιτυρίδα;

Η πιτυρίδα έχει άμεση σχέση με την λιπαρότητα του τριχωτού της κεφαλής, η οποία προκαλεί φαγούρα στο κεφάλι και λευκές νιφάδες νεκρού δέρματος στα μαλλιά. Αυτή η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί όταν τα λιπαρά οξέα του σμήγματος, το οποίο παράγεται από τους σμηγματογόνους αδένες του δέρματος, αρχίσουν να αυξάνονται, όπως ακριβώς συμβαίνει και στην εφηβεία. Ουσιαστικά, σύμφωνα με τους ειδικούς, η πιτυρίδα είναι μια ήπια μορφή σμηγματορροϊκής δερματίτιδας, δηλαδή μια φλεγμονώδης κατάσταση του δέρματος που επηρεάζει τους σμηγματογόνους αδένες. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, προκαλούνται κίτρινα και λιπαρά σημάδια στο τριχωτό της κεφαλής ή στο πρόσωπο και κοκκίνισμα στο δέρμα.

Η ήπια μορφή πιτυρίδας αντιμετωπίζεται με ειδικά σαμπουάν που περιέχουν ένα από τα τέσσερα διαφορετικά δραστικά συστατικά κατά της πιτυρίδας, όπως η πυριθειόνη ψευδαργύρου. Στην περίπτωση που δοκιμάσετε ένα σαμπουάν και δεν λειτουργήσει, μπορείτε να βρείτε στην αγορά πολλά εναλλακτικά προϊόντα, με κάποιο άλλο δραστικό συστατικό, που ενδεχομένως να είναι πιο αποτελεσματικό για την δική σας περίπτωση. Από την άλλη, εάν χρησιμοποιείτε σαμπουάν κατά της πιτυρίδας, ακολουθείτε τις οδηγίες που αναγράφονται στο μπουκάλι και αν δεν βλέπετε κάποια βελτίωση μετά από περίπου ένα μήνα, τότε μάλλον η φαγούρα και οι λευκές νιφάδες προκαλούνται από κάτι άλλο, όπως η ψωρίαση ή κάποια πιο σοβαρή μορφή σμηγματορροϊκής δερματίτιδας, γι’ αυτό πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείτε έναν δερματολόγο.

Τι είναι η ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής;

Η ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής είναι μια φλεγμονώδης κατάσταση του δέρματος, η οποία επιταχύνει την ανακύκλωση των κυττάρων του δέρματος, με αποτέλεσμα το δέρμα (τα νεκρά κύτταρα) να συσσωρεύεται σε ένα συγκεκριμένο σημείο.

Όπως είπαμε και προηγουμένως, η ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής, μπορεί να προκαλέσει λευκές νιφάδες και φαγούρα, όπως ακριβώς η πιτυρίδα, ωστόσο υπάρχουν κάποια συμπτώματα που διαφοροποιούν αυτές τις δύο καταστάσεις μεταξύ τους, τα οποία θα δούμε πιο κάτω. Ουσιαστικά, ψωρίαση στο τριχωτό της κεφαλής έχει κάποιος ο οποίος μαζί με τις λευκές νιφάδες εμφανίζει τα ακόλουθα συμπτώματα:

  • Κόκκινα μπαλώματα δέρματος
  • Φαγούρα που προκαλεί κάψιμο και μυρμήγκιασμα
  • Αιμορραγία
  • Απώλεια μαλλιών

Γιατί είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε εάν η πιτυρίδα προκαλείται από ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής;

Είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε εάν η πιτυρίδα σας προκαλείται στην πραγματικότητα από ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής, διότι η ψωρίαση αποτελεί ένα βασικό σημάδι ότι το ανοσοποιητικό σας σύστημα είναι υπερβολικά ενεργοποιημένο. Στην ουσία, το υπερβολικά ενεργοποιημένο ανοσοποιητικό σύστημα δείχνει ότι υπάρχει κάποια συστηματική φλεγμονή στο σώμα, η οποία μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές εάν δεν αντιμετωπιστεί.