Εγκέφαλος και Νευρικό Σύστημα

Ποια είναι η ιδανική γυμναστική για να γίνετε πιο έξυπνοι;

© Deepreal | Dreamstime Stock Photos
© Deepreal | Dreamstime Stock Photos

” νοῦς ὑγιής ἐν σώματι ὑγιεῖ ¨ έλεγαν οι αρχαίοι μας πρόγονοι και δεν είχαν άδικο, καθώς εκατοντάδες επιστημονικές έρευνες που έχουν διεξαχθεί κατά καιρούς δείχνουν να υποστηρίζουν τα οφέλη της σωματικής άσκησης και την ευεργετική της επίδραση στο μυαλό, την ψυχολογία και στην καλή λειτουργία του οργανισμού γενικότερα.

Τα οφέλη της άσκησης στη λειτουργία του εγκεφάλου

Το New England Journal of Medicine” μάλιστα ήδη από το 1887 αναφέρει: “ Η άσκηση διατηρεί και βελτιώνει την σωματική υγεία, διευρύνει τους πνεύμονες, επιταχύνει την κυκλοφορία του αίματος και βοηθά στο χτίσιμο των μυών και στην διατήρηση της μάζας των οστών. Αλλά, γνωρίζουμε ότι πέρα από τα παραπάνω, η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και στη σωστή ανάπτυξη και εξέλιξη λειτουργιών του εγκεφάλου”. Οι τελευταίες αυτές ικανότητες και λειτουργίες του ανθρώπινου μυαλού είναι η λογική, η διαίσθηση, η αντίληψη, η θέληση, η μνήμη και η φαντασία και η άσκηση φαίνεται πως βοηθά τον οργανισμό να τις διατηρήσει στα βέλτιστα επίπεδα, ενώ παράλληλα προάγεται και η σωματική υγεία.

Ποια είναι η καλύτερη γυμναστική?

Το ζήτημα που τίθεται τώρα είναι το ποια ακριβώς μορφή άσκησης είναι η πιο κατάλληλη, ώστε ο οργανισμός να αποκομίσει τα περισσότερα οφέλη και να διατηρήσει ένα “γερό” μυαλό?

Το ερώτημα αυτό, τουλάχιστον μέχρι σήμερα, δεν είναι και τόσο εύκολο να απαντηθεί, καθώς οι επιστήμονες εξακολουθούν να ερευνούν και να συλλέγουν στοιχεία για τους τρόπους που η φυσική άσκηση μπορεί να επιδράσει στο ανθρώπινο σώμα. Έτσι οι ερευνητές δεν έχουν ακόμη καταλήξει σε μια ή και περισσότερες συγκεκριμένες μορφές άσκησης που συνιστούν για την απόκτηση ενός γερού μυαλού, ούτε και σε κάποιο συγκεκριμένο ιδανικό πρόγραμμα άθλησης.

Στο γεγονός αυτό συμβάλλει και το γεγονός πως κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός και ένα πρόγραμμα άσκησης που μπορεί να είναι το ιδανικό για κάποιον μπορεί να μην έχει τα ίδια αποτελέσματα σε κάποιον άλλο. Πρέπει λοιπόν να γίνουν περαιτέρω μελέτες, ώστε οι ειδικοί να είναι σε θέση να δώσουν περισσότερες πληροφορίες και να κάνουν συγκεκριμένες συστάσεις, πιθανότατα λαμβάνοντας υπόψιν κάθε ηλικιακή ομάδα ξεχωριστά.

Ωφέλιμη η αεροβική άσκηση…

Πλήθος ερευνών τόσο σε ανθρώπους όσο και σε ζώα έχουν δείξει πως οι πνευματικές επιδόσεις βελτιώνονται μετά την άσκηση εξαιτίας της αυξημένης ικανότητας της καρδιάς, των πνευμόνων και του αίματος να μεταφέρουν οξυγόνο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να τονωθεί το κυκλοφορικό, να αυξηθεί το μέγεθος του εγκεφάλου και να μειωθεί η ατροφία του εγκεφάλου που σχετίζεται με την προχωρημένη ηλικία. Επιπλέον, η αναλυτική και κριτική ικανότητα του μυαλού βελτιώνεται. Το φαινόμενο αυτό παρατηρήθηκε σε όσους έκαναν αεροβική άσκηση, όπως τρέξιμο, κολύμπι, γρήγορο περπάτημα και χορό. Φαίνεται λοιπόν πως οι παραπάνω μορφές άσκησης έχουν ευεργετικές επιπτώσεις στο ανθρώπινο μυαλό.

…αλλά εξίσου ωφέλιμη και η γιόγκα

Η γιόγκα, το τάι-τσι, η προπόνηση με βάρη και αντιστάσεις και γενικότερα η προπόνηση χαμηλής έντασης, σύμφωνα με τους ερευνητές βοηθούν να βελτιωθούν οι πνευματικές επιδόσεις. Πρέπει να τονιστεί πως όσοι κάνουν καθιστική ζωή θα πρέπει πρώτα να ξεκινήσουν σιγά σιγά ένα ήπιας έντασης πρόγραμμα προτού να περάσουν σε άλλες πιο έντονες μορφές άσκησης, ώστε να ωφεληθούν από το πρόγραμμα εκγύμνασης και να βελτιώσουν την πνευματική λειτουργία του εγκεφάλου τους.

Το συμπέρασμα

Σύμφωνα με στατιστικές, λιγότερο από το 40% των ενηλίκων άνω των 65 ετών γυμνάζεται τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα όπως συστήνει το CDC ενώ το 20% δεν κάνει καμία μορφή άσκησης. Όπως σημειώνουν οι ειδικοί ένα σωστό πρόγραμμα γυμναστικής πρέπει να συνδυάζει αεροβική άσκηση, προπόνηση με βάρη ή αντιστάσεις και ασκήσεις μυαλού-σώματος όπως η γιόγκα ώστε να έχει τα μεγαλύτερα οφέλη τόσο για το σώμα όσο και για το μυαλό.


+ 1 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved