Άσκηση και Υγεία

Πολλές ώρες αδράνειας κρύβουν κινδύνους

Καθιστική ζωή
Καθιστική ζωή

Όταν αισθάνεστε πόνο, μπορεί να είναι δύσκολο να πιέσετε τον εαυτό σας να σηκωθεί και να κινηθεί. Ωστόσο, έχετε υπόψιν το εξής: είναι αυξανόμενες οι μελέτες και τα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι πολλές ώρες αδράνειας είναι επικίνδυνες για την υγεία σας.

Η αδράνεια δημιουργεί κινδύνους για:

  • την παχυσαρκία
  • τον διαβήτη
  • τις καρδιαγγειακές παθήσεις
  • τη θρόμβωση των φλεβών
  • το μεταβολικό σύνδρομο.

Οι ερευνητές δεν είναι σίγουροι γιατί η παρατεταμένη αδράνεια έχει τέτοιες επιζήμιες συνέπειες για την υγεία. Αλλά μια πιθανή εξήγηση είναι ότι χαλαρώνει τους ισχυρότερους μυς σας. Όταν οι μύες χαλαρώνουν, παίρνουν πολύ λίγη γλυκόζη από το αίμα, αυξάνοντας τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.

Η αδράνεια μπορεί επίσης να αυξήσει τον πόνο. Ακόμα κι αν είστε ενεργοί, ώρες σωματικής αδράνειας – είτε διαβάζοντας ένα βιβλίο, δουλεύοντας στον υπολογιστή είτε παρακολουθώντας τηλεόραση – επιβαρύνουν το ισχίο και τις αρθρώσεις σας. Οι υπερβολικά σφιχτοί μυς του ισχίου επηρεάζουν το βάδισμα και την ισορροπία, καθιστώντας δραστηριότητες όπως το περπάτημα πιο σκληρές. Επιπλέον, μπορεί να συμβάλλουν στον πόνο στην πλάτη και στη δυσκαμψία του γόνατος, καταστάσεις από τις οποίες άνθρωποι υποφέρουν καθημερινά.

Λαμβάνοντας υπόψη την έρευνα, η διάσπαση πολλών ωρών αδράνειας μοιάζει σαν μια σοφή κίνηση για όλους μας, οπότε προσπαθήστε να εντάξετε περισσότερη φυσική δραστηριότητα στην ημέρα σας:

  1. Ορίστε ένα χρονοδιακόπτη για να σας υπενθυμίσει να σηκωθείτε και να μετακινηθείτε.
  2. Μιλήστε στο τηλέφωνο όρθιοι.
  3. Αντί να κάθεστε σε μια πολυθρόνα ενώ παρακολουθείτε τηλεόραση, καθίστε σε μια μπάλα ισορροπίας, που σας κάνει να χρησιμοποιήσετε τους μύες σας για να παραμείνετε όρθιοι.

Πηγή: 

https://www.health.harvard.edu/pain/the-dangers-of-sitting