Παιδί

Πώς θα βοηθήσετε το βρέφος να αναπτύξει τις οπτικές του δεξιότητες;

Τα μωρά φτάνουν σε πολλά συναρπαστικά ορόσημα κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής τους, από το να δοκιμάσουν το πρώτο τους φαγητό μέχρι να ξεστομίσουν το πρώτο τους γέλιο. Τα ορόσημα που σχετίζονται με την όραση μπορεί να είναι λιγότερο εμφανή στους γονείς, αλλά είναι εξίσου σημαντικά για τα μωρά. Η παρακολούθηση της κίνησης ενός αντικειμένου με τα μάτια, γνωστή ως οπτική παρακολούθηση, αποτελεί βασική εξέλιξη για τα μωρά.

Το μωρό σας γεννιέται με φτωχή όραση και στην πραγματικότητα πρέπει να μάθει πώς να εστιάζει και να συντονίζει την κίνηση των ματιών του. Όπως ακριβώς μπορεί να χρησιμοποιεί τα χέρια του, να επικοινωνεί με λέξεις ή να περπατάει, έτσι και το μωρό σας πρέπει να πειραματιστεί με τη χρήση των ματιών του για να αναπτύξει πλήρως την όρασή του.

Κατά τη διάρκεια των τριών πρώτων μηνών της ζωής του, μπορείτε να παρέχετε ευκαιρίες στο μωρό σας να εξασκηθεί στις δεξιότητες που απαιτούνται για να κατακτήσει την οπτική παρακολούθηση.

Τι είναι η οπτική παρακολούθηση;

Η οπτική παρακολούθηση είναι η ικανότητα παρακολούθησης κινούμενων αντικειμένων με τα μάτια χωρίς να κινείται το κεφάλι. Αυτός ο έλεγχος των ματιών είναι μια λεπτή κινητική δεξιότητα που περιλαμβάνει την κίνηση των ματιών από πλευρά σε πλευρά και από πάνω σε κάτω, καθώς και τη διαγώνια και κυκλική κίνηση.

Γιατί η οπτική παρακολούθηση είναι σημαντική;

Η κατάκτηση της οπτικής παρακολούθησης δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την επιτυχία του παιδιού σας στην επίτευξη μελλοντικών ορόσημων όρασης. Αμέσως μετά την εκμάθηση της οπτικής παρακολούθησης, θα αρχίσει να ασχολείται με τον συντονισμό χεριού-ματιού. Αργότερα στη ζωή του, η οπτική παρακολούθηση θα είναι απαραίτητη για την εκμάθηση της ανάγνωσης.

Η οπτική παρακολούθηση βοηθά επίσης το μωρό σας να μάθει για τον κόσμο του. «Η οπτική αίσθηση επιτρέπει στο παιδί να προσλαμβάνει πληθώρα πληροφοριών», λέει η Valerie Kattouf, OD, FAOO, παιδοοπτικός και ιατρική κριτής για το All About Vision. Χωρίς την ικανότητα να παρακολουθεί κινούμενα αντικείμενα, να σαρώνει ένα δωμάτιο ή να εναλλάσσει την προσήλωση μεταξύ διαφόρων αντικειμένων, το μωρό δεν μπορεί να επεκτείνει την ικανότητά του να προσλαμβάνει πληροφορίες και να αναπτύσσεται περαιτέρω.

Πότε τα μωρά αρχίζουν να παρακολουθούν οπτικά αντικείμενα;

Μέχρι την ηλικία των 3 μηνών περίπου, τα περισσότερα μωρά μπορούν να παρακολουθούν οπτικά αντικείμενα.

Ο δρόμος προς την οπτική παρακολούθηση δεν ξεκινά με αντικείμενα, αλλά με ανθρώπινα πρόσωπα. Σε ηλικία μόλις 1 έως 2 εβδομάδων, τα νεογέννητα θα μετατοπίσουν το βλέμμα τους για να ακολουθήσουν το πρόσωπό σας, αρκεί το πρόσωπό σας να μην απέχει περισσότερο από 20 έως 25 εκατοστών από το δικό τους .»Αυτή είναι η απόσταση μεταξύ του προσώπου σας και των μωρών σας κατά τη διάρκεια του θηλασμού», λέει η Pierrette Mimi Poinsett, MD, παιδίατρος και σύμβουλος του Mom Loves Best.

Σε αυτό το σημείο, τα μωρά βλέπουν μόνο ασπρόμαυρα. Όταν τα μωρά αρχίζουν για πρώτη φορά να εντοπίζουν αντικείμενα είναι περίπου 3 μηνών και μπορούν πιο εύκολα να εντοπίσουν αντικείμενα που είναι ασπρόμαυρα. Είναι πιο εύκολο γι’ αυτά να τα δουν και επομένως πιο ελκυστικά.

Αφού μάθουν να παρακολουθούν την κίνηση ενός αντικειμένου, τα μωρά θα μάθουν να μετατοπίζουν το βλέμμα τους μεταξύ δύο αντικειμένων και ο συντονισμός χεριού-ματιού θα αρχίσει να αναπτύσσεται

Πώς να βοηθήσετε στην ανάπτυξη της οπτικής παρακολούθησης του μωρού σας;

Μπορείτε να βοηθήσετε το μωρό σας να αναπτύξει δεξιότητες οπτικής παρακολούθησης παρέχοντάς του ευκαιρίες να εξασκηθεί στη χρήση των ματιών του. Για να το κάνετε αυτό, θα πρέπει να έχετε μια καλή κατανόηση του τι μπορούν να δουν τα μωρά. Το να κρεμάσετε ένα αντικείμενο τρία μέτρα πάνω από τα μάτια του μωρού σας δεν θα βοηθήσει, επειδή δεν μπορεί να δει τόσο μακριά. Το να φέρετε το πρόσωπό σας κοντά στο πρόσωπο του μωρού σας και να μετακινείτε αργά ένα αντικείμενο ενώ του μιλάτε, θα σας βοηθήσει.

  1. Επικεντρωθείτε στα ανθρώπινα πρόσωπα

Τα νεογέννητα έχουν τη φυσική προδιάθεση να κοιτάζουν τα ανθρώπινα πρόσωπα. Είναι αρκετά εκπληκτικό ότι παρόλο που τα μωρά δεν παρακολουθούν τα αντικείμενα μέχρι την ηλικία των 3 μηνών περίπου, μπορούν να μετατοπίσουν το βλέμμα τους για να ακολουθήσουν το πρόσωπο ενός φροντιστή ήδη από τη δεύτερη εβδομάδα της ζωής τους.

Αφιερώστε πολύ χρόνο κάνοντας οπτική επαφή με το βρέφος σας. Μπορείτε να χαμογελάσετε ή να μιλήσετε αν θέλετε, αλλά και μόνο το να κοιτάτε το μωρό σας είναι αρκετό για να το παρακινήσετε να κοιτάξει πίσω και να αρχίσει να δουλεύει τους μικρούς του οφθαλμικούς μύες.

  1. Δείξτε τους συνδυασμούς χρωμάτων υψηλής αντίθεσης

Όταν το μωρό σας γεννιέται, δεν μπορεί να δει πολλά. Αυτό που μπορούν να δουν καλύτερα είναι εικόνες υψηλής αντίθεσης κοντά στο πρόσωπό τους. Αν τα στηρίξετε μπροστά σε μια ασπρόμαυρη εικόνα σε απόσταση 8 έως 10 εκατοστών, πιθανόν να παρατηρήσετε ότι την κοιτάζουν με προσοχή. Άλλα ζεύγη υψηλής αντίθεσης, όπως το μοβ και το πορτοκαλί ή το μπλε και το κίτρινο, θα λειτουργήσουν επίσης.

Αν το βρέφος σας κοιτάζει την εικόνα με ορθάνοιχτα μάτια, αφήστε το. Είναι απασχολημένα με την ανάπτυξη της ικανότητας να εστιάζουν τα μάτια τους. Όταν είναι λίγο μεγαλύτερα και δεν φαίνονται τόσο προσηλωμένα με αυτές τις εικόνες όσο πριν, μπορείτε να αρχίσετε να τις μετακινείτε αργά για να τα παρακινήσετε να παρακολουθούν. Μπορείτε να το κουνήσετε λίγο και να το μετακινήσετε αργά στο πρόσωπο του βρέφους σας.

  1. Χρησιμοποιήστε χαμηλά κρεμασμένα αντικείμενα που κινούνται

Τα αντικείμενα που κινούνται μπορούν να βοηθήσουν το μωρό σας να αναπτύξει την όρασή του, αλλά είναι σημαντικό να τα χρησιμοποιείτε σωστά. Βεβαιωθείτε ότι το αντικείμενο σας κρέμεται αρκετά χαμηλά ώστε ένα νεογέννητο μωρό να μπορεί να εστιάσει σε αυτά. Θυμηθείτε, ο κόσμος του μωρού είναι πολύ κοντά στην αρχή της ανάπτυξης. Τα αντικείμενα  για βρέφη δεν χρειάζεται να κινούνται ή να ταλαντεύονται πολύ.

Όταν το μωρό σας είναι περίπου 2 μηνών, αντικαταστήστε το κινητό αυτό αντικείμενο με ένα που αιωρείται μπρος-πίσω. Μπορείτε να αρχίσετε να χρησιμοποιείτε ένα βρεφικό γυμναστήριο με διάφορα αντικείμενα για να χτυπάει και να προσπαθεί να πιάσει το μωρό σας γύρω στους 3-4 μήνες.

Τα αντικείμενα που κινούνται για τα μεγαλύτερα μωρά μπορούν να είναι πολύχρωμα, καθώς η όραση των χρωμάτων αρχίζει γύρω στους 3 μήνες και είναι πλήρως εγκατεστημένη γύρω στους 5 μήνες.