Εγκέφαλος και Νευρικό Σύστημα

Πρωτοποριακό τεστ εντοπίζει το Parkinson στα πρώιμα στάδια

Η νόσος του Parkinson είναι μια εκφυλιστική ασθένεια του νευρικού συστήματος που συνήθως αργεί να εντοπιστεί με αποτέλεσμα να έχει ήδη αρχίσει να προκαλεί βλάβες στο νευρικό σύστημα και η φαρμακευτική αγωγή που χορηγείται απλά περιορίζει τα συμπτώματα και δε θεραπεύει τη νόσο. Πλέον επιστήμονες ανέπτυξαν ένα πρόγραμμα που σκοπό έχει να μειώσει την χρονική καθυστέρηση στην αντιμετώπιση της νόσου και να προσφέρει καλύτερη δυνατότητα αντιμετώπισης στα άτομα που έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να νοσήσουν ή σε ασθενείς που βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο της νόσου- ή που έχουν συμπτώματα αλλά δεν έχουν λάβει κάποια διάγνωση- χωρίς να υποβάλλονται σε επίπονες δοκιμασίες προκειμένου να γίνει η διάγνωση της ασθένειας.

Ποιο είναι το νέο πρόγραμμα πρόβλεψης και αξιολόγησης του Parkinson

Οι παρούσες δοκιμασίες που οι ασθενείς υποβάλλονταν έως τώρα προκειμένου να γίνει η διάγνωση, σύμφωνα με ειδικούς από την Σαουδική Αραβία και την Σουηδία που δραστηριοποιούνται διεθνώς, ήταν επίπονες, καθώς περιλάμβαναν βάδιση και κινητικές διαδικασίες που ταλαιπωρούσαν τον ασθενή.

Για αυτό τον λόγο δημιουργήθηκε ένα νέο είδος υπολογιστικού συστήματος, κατά το οποίο ο εξεταζόμενος πατώντας κάποια συγκεκριμένα κουμπιά σε υπολογιστή και στη συνέχεια, από την ανάλυση της συγκεκριμένης κίνησης προκύπτει το αποτέλεσμα. Πιο συγκεκριμένα, η διάγνωση βασίζεται στο αποτέλεσμα που προκύπτει όταν αναλυθεί ο χρόνος ανταπόκρισης του ασθενούς, δηλαδή ο χρόνος που χρειάζεται για να πατήσει και να απελευθερώσει το ειδικό κουμπί. Αυτό αποτυπώνεται σε ειδικά διαγράμματα που αναλύουν την νευρολογική ανταπόκριση του εξεταζόμενου στην δοκιμασία. Σύμφωνα με τον επιβλέποντα καθηγητή Tuan Pham της ερευνητικής ομάδας το συγκεκριμένο σύστημα θα μπορεί να εντοπίσει την εκδήλωση της νόσου του Parkinson από πολύ πρώιμο στάδιο. Επιπλέον, δεν θα ταλαιπωρεί καθόλου τον εξεταζόμενο, καθώς αποτελεί μια διαδικασία που δεν απαιτεί σωματική καταπόνηση, όμως προσφέρει αντίστοιχα αξιόπιστα αποτελέσματα με τις δοκιμασίες που εφαρμόζονται αυτή τη χρονική στιγμή διεθνώς.

Πόσο αξιόπιστο είναι αυτή τη χρονική στιγμή το συγκεκριμένο πρόγραμμα

Ο Dr. Pham και η ερευνητική του ομάδα δηλώνουν ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα αν και είναι μικρής έκτασης προσφέρει απεικόνιση πολλών διαστάσεων σχετικά με τον ασθενή, προσφέροντας ολοκληρωμένη εικόνα για την νευρολογική κατάσταση και την δυνατότητα ελέγχου των κινήσεων του.

Η ερευνητική ομάδα επιπλέον βελτιώνει τον αλγόριθμο για να επεκτείνει την έρευνα και να μπορέσει να εντοπίζει εκτός από την νόσο του Parkinson, μια νόσο που απασχολεί 10 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, την νόσο του Huntington και την αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση γνωστή ως νόσο του Lou Gehrig.


+ 1 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved