Παιδί, Πρόληψη και θεραπεία

Συχνοί πονοκέφαλοι στα παιδιά: Τι πρέπει να προσέξετε

© Pqnoergaard | Dreamstime Stock Photos
© Pqnoergaard | Dreamstime Stock Photos

Κεφαλαλγία στα παιδιά

Οι πονοκέφαλοι είναι πολύ συχνοί στα παιδιά και μέχρι να συμπληρώσουν τα 18 τους χρόνια, σχεδόν όλα τα παιδιά έχουν αισθανθεί τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους πονοκέφαλο. Συνήθως, τα περισσότερα παιδιά δεν εμφανίζουν συχνά πονοκεφάλους, αλλά μόνο όταν είναι άρρωστα. Κάποια άλλα έχουν συχνούς πονοκεφάλους, περίπου το 5% των παιδιών προσχολικής ηλικίας με το ποσοστό να αυξάνεται καθώς αυξάνεται και η ηλικία, ενώ μέχρι να φτάσουν κοντά στην ενηλικίωση το ποσοστό αυτό ξεπερνά το 25%.

Συχνά οι επαναλαμβανόμενοι πονοκέφαλοι είναι κληρονομικής φύσεως, και χωρίζονται σε δύο τύπους, πρωτογενείς και δευτερογενείς. Οι πρώτοι δημιουργούνται από το ίδιο το νευρικό σύστημα, ενώ οι δεύτεροι από κάτι που επηρεάζει το νευρικό σύστημα, όπως μια ασθένεια.

Ημικρανίες και πονοκέφαλοι τάσης

Οι πιο συχνοί πρωτογενείς πονοκέφαλοι στα παιδιά είναι οι ημικρανίες και οι πονοκέφαλοι τάσης. Οι ημικρανίες μπορεί να συνοδεύονται από αλλοιώσεις στην όραση, τάση για έμετο, και ενόχληση από το φως και γίνονται εντονότερες με τη δραστηριότητα. Στους πονοκέφαλους τάσης ο πόνος είναι διάχυτος και δεν είναι εύκολο να εντοπιστεί σε ένα σημείο, αλλά δεν χειροτερεύουν με τη δραστηριότητα, δεν προκαλούν ναυτία ή έμετο, όμως ενδέχεται το φως ή ο θόρυβος να προκαλεί ενόχληση.

Τι προκαλεί δευτερογενείς πονοκεφάλους

Η πιο συχνή αιτία είναι κάποια ασθένεια όπως μια ίωση ή γρίπη. Άλλες αιτίες είναι χτυπήματα στο κεφάλι, ορμονικές διαταραχές, παρενέργειες φαρμάκων, υπέρταση, προβλήματα στα μάτια, ακόμη και λοιμώξεις στο άνω αναπνευστικό.

Τι να κάνετε για να ανακουφίσετε το παιδί σας

Αν το παιδί σας υποφέρει απ πονοκεφάλους συμβουλευτείτε άμεσα τον γιατρό σας, που το πιθανότερο είναι να σας καθησυχάσει, γιατί συνήθως δεν πρόκειται για κάτι σοβαρό. Κρατήστε ένα ημερολόγιο όπου θα καταγράφετε την ημέρα, την ώρα, τη διάρκεια, το είδος και την ένταση του πονοκεφάλου, καθώς και αν συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα, ώστε να βοηθήσετε τον γιατρό σας να εντοπίσει πιο εύκολα το πρόβλημα.

Τα παυσίπονα μπορούν να προσφέρουν ανακούφιση, όμως δε θα πρέπει να λαμβάνονται σε καθημερινή βάση, ούτε και να γίνεται κατάχρηση. Αν γίνεται τακτική χρήση ο οργανισμός μπορεί να συνηθίσει το φάρμακο και να μην προσφέρει πια ανακούφιση στη συγκεκριμένη δοσολογία. Έτσι τα παυσίπονα προορίζονται μόνο για ειδικές περιπτώσεις και δε θα πρέπει να γίνεται συστηματική χρήση, δηλαδή δε θα πρέπει να λαμβάνονται πάνω από μία ή δύο φορές την εβδομάδα. Επιπλέον θα πρέπει να αποφεύγονται τα παυσίπονα που περιέχουν καφεΐνη, καθώς μπορεί να δημιουργήσουν ανεπιθύμητες ενέργειες και δεν πρέπει να λαμβάνονται από παιδιά. Δοκιμάστε παγωμένες κομπρέσες πάνω στα μάτια και το μέτωπο, δώστε στο παιδί υγρά και φαγητό αν είναι νηστικό και αφήστε το σε ένα ήσυχο δωμάτιο χωρίς έντονο φωτισμό και θόρυβο.