Πρόληψη και θεραπεία

Συσκευές ρινικής έκπλυσης: Πόσο ασφαλής είναι η χρήση τους;

Όταν έχετε κλειστά ιγμόρεια, σίγουρα θα δοκιμάσετε πολλές τεχνικές για να διευκολύνετε τη συμφόρηση που νιώθετε, όπως τα δοχεία neti, οι σύριγγες με αλατόνερο και άλλα προϊόντα, τα οποία σύμφωνα με τον Δρ. Eric Mann, εμπειρογνώμονα της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, μπορούν να προκαλέσουν μόλυνση εάν δεν χρησιμοποιηθούν σωστά.

Μπορούν τα προϊόντα ρινικής αποσυμφόρησης να προκαλέσουν μόλυνση;

Η συμφόρηση των κόλπων προκαλείται είτε από αλλεργίες, είτε από κρυολογήματα. Τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται για την αποσυμφόρηση των κόλπων είναι ασφαλή και αποτελεσματικά όταν χρησιμοποιούνται και καθαρίζονται σωστά, σύμφωνα με τον Δρ. Mann. Σε αντίθετη περίπτωση, όπως υπογραμμίζει, μπορούν να προκαλέσουν μόλυνση.

Πώς θα αποτρέψετε το ενδεχόμενο μόλυνσης από προϊόντα ρινικής αποσυμφόρησης;

Ο Δρ. Mann, τονίζει αρχικά ότι πριν χρησιμοποιήσετε ένα προϊόν ρινικής αποσυμφόρησης θα πρέπει να ρωτήσετε τον γιατρό σας αν πράγματι μπορεί να σας βοηθήσει.

Επιπρόσθετα, σημειώνει ότι μόνο ορισμένοι τύποι νερού πρέπει να χρησιμοποιούνται και συγκεκριμένα πρέπει να χρησιμοποιείται απεσταγμένο, αποστειρωμένο νερό το οποίο φιλτράρεται με ειδικά σχεδιασμένο φίλτρο που παγιδεύει δυνητικά μολυσμένους οργανισμούς ή νερό που προηγουμένως έχει ζεσταθεί για 3-5 λεπτά και έχει κρυώσει. Το νερό της βρύσης, υπογραμμίζει ο Δρ. Mann, δεν είναι ασφαλές επειδή δεν φιλτράρεται, οπότε περιέχει δυνητικά μολυσματικούς οργανισμούς που μπορούν να προκαλέσουν λοιμώξεις.

Σε δελτίο τύπου της FDA, υπογραμμίζεται ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι για να χρησιμοποιηθεί το αποστειρωμένο νερό στη μύτη, όπως με την χρήση σύριγγας. Αλλά τονίζεται ότι η χρήση συσκευών ρινικής έκπλυσης είναι καλύτερη επιλογή, γιατί οι εν λόγω συσκευές ξεπλένουν τη μύτη και καθαρίζουν την βλέννα, τα αλλεργιογόνα και τα βακτήρια. Τονίζεται επίσης ότι είναι πολύ σημαντικό οι ασθενείς να ακολουθούν τις οδηγίες χρήσης και φροντίδας της συσκευής, όπως αυτές αναγράφονται στις οδηγίες της συσκευασίας, για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο μόλυνσης.

Παράλληλα, υπογραμμίζεται ότι χρειάζεται απαραίτητα η συμβουλή γιατρού για την χρήση των πιο πάνω συσκευών, κυρίως από άτομα με προβλήματα του ανοσοποιητικού συστήματος. Σε περίπτωση μάλιστα, που ένας γονέας θελήσει να χρησιμοποιήσει μια τέτοια συσκευή στο παιδί του, θα πρέπει να βεβαιώνεται ότι είναι κατάλληλη για την ηλικία του. Για παράδειγμα, ορισμένα παιδιά που αντιμετωπίζουν ρινικές αλλεργίες από τα 2 τους χρόνια, θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν συσκευές ρινικής έκπλυσης μόνο εάν το επιτρέψει ο γιατρός τους, ενώ μικρότερα παιδιά δεν επιτρέπεται να τις χρησιμοποιήσουν.

Τέλος, τονίζεται ότι σε περίπτωση μη βελτίωσης ή επιδείνωσης των συμπτωμάτων μετά τη χρήση μιας συσκευής ρινικής έκπλυσης, ειδικά σε περίπτωση πυρετού, ρινορραγίας ή πονοκεφάλων, η επίσκεψη στον γιατρό κρίνεται απαραίτητη.

+ 6 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved