Παθολογικά

Αλλεργίες

Τα πάντα για τις αλλεργίες

Τι είναι οι αλλεργίες;

Μια αλλεργία είναι η αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος σε μια εξωγενή ουσία που δεν είναι συνήθως επιβλαβής για το σώμα. Αυτές οι ουσίες ονομάζονται αλλεργιογόνα και μπορεί να περιλαμβάνουν συγκεκριμένα τρόφιμα, γύρη, σκόνη, ή τρίχες κατοικίδιων ζώων.

Η λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος είναι να σας κρατά υγιείς, καταπολεμώντας τα επιβλαβή παθογόνα. Το πετυχαίνει αυτό επιτιθέμενο σε οτιδήποτε θεωρεί ότι θα μπορούσε να θέσει τον οργανισμό σας σε κίνδυνο. Ανάλογα με το αλλεργιογόνο, αυτή η ανταπόκριση μπορεί να περιλαμβάνει φλεγμονή, φτάρνισμα ή πλήθος άλλων συμπτωμάτων.

Το ανοσοποιητικό σας σύστημα κανονικά προσαρμόζεται στο περιβάλλον σας. Για παράδειγμα, όταν το σώμα σας έρχεται σε επαφή με τρίχες από ένα κατοικίδιο ζώο, πρέπει να τις θεωρήσει ότι είναι αβλαβείς. Στα άτομα με αλλεργίες, το ανοσοποιητικό σύστημα τις αντιλαμβάνεται ως «εξωτερικό εισβολέα», που απειλεί το σώμα, και τους επιτίθεται.

Οι αλλεργίες είναι συνήθεις και για αυτό υπάρχουν πολλές θεραπείες που μπορούν να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματά σας.

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα των αλλεργιών;

Τα συμπτώματα που αντιμετωπίζετε εξαιτίας αλλεργιών είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων, όπως του τύπου της αλλεργίας που έχετε και πόσο σοβαρή είναι η αλλεργία.

Εάν παίρνετε κάποιο φάρμακο πριν από την αναμενόμενη αλλεργική αντίδραση, ενδέχεται να εμφανίσετε μερικά από αυτά τα συμπτώματα, αλλά πιο ήπια.

Για τροφικές αλλεργίες

Οι τροφικές αλλεργίες μπορεί να προκαλέσουν οίδημα, κνίδωση, ναυτία, κόπωση και πολλά άλλα. Μπορεί να χρειαστεί αρκετός καιρός για να συνειδητοποιήσει κάποιος ότι έχει τροφική αλλεργία. Εάν αντιμετωπίζετε μια σοβαρή αντίδραση μετά από ένα γεύμα και δεν είστε σίγουροι γιατί, επισκεφθείτε αμέσως έναν ιατρό. Μπορεί να βρει την ακριβή αιτία της αντίδρασής σας ή να σας παραπέμψει σε έναν ειδικό.

Για εποχιακές αλλεργίες

Τα συμπτώματα της εποχικής αλλεργίας είναι συνήθως παρόμοια με αυτά του κρυολογήματος. Περιλαμβάνουν συμφόρηση, ρινική καταρροή και πρησμένα μάτια. Τις περισσότερες φορές μπορείτε να διαχειριστείτε αυτά τα συμπτώματα στο σπίτι χρησιμοποιώντας αγωγές που δεν απαιτούν ιατρική συνταγή. Επισκεφθείτε το γιατρό σας εάν τα συμπτώματά σας δεν είναι δυνατό να αντιμετωπιστούν κατ’ οίκον.

Για σοβαρές αλλεργίες

Οι σοβαρές αλλεργίες μπορούν να προκαλέσουν αναφυλαξία. Πρόκειται μια απειλητική για τη ζωή κατάσταση έκτακτης ανάγκης που μπορεί να οδηγήσει σε δυσκολίες στην αναπνοή, ζάλη και απώλεια επίγνωσης. Εάν αντιμετωπίζετε αυτά τα συμπτώματα μετά από επαφή με πιθανό αλλεργιογόνο, ζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια.

Αλλεργίες στο δέρμα

Οι δερματικές αλλεργίες μπορεί να είναι ένδειξη ή σύμπτωμα αλλεργίας. Μπορεί επίσης να είναι το άμεσο αποτέλεσμα της έκθεσης σε αλλεργιογόνο.

Για παράδειγμα, η κατανάλωση ενός τροφίμου στο οποίο είστε αλλεργικοί μπορεί να προκαλέσει διάφορα συμπτώματα. Μπορεί να παρουσιάσετε «μυρμήγκιασμα» στο στόμα και στο λαιμό ή να αναπτύξετε εξάνθημα.

Η δερματίτιδα εξ επαφής, ωστόσο, είναι η αντίδραση του δέρματος όταν έρχεται σε άμεση επαφή με ένα αλλεργιογόνο. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί αν αγγίξετε κάτι στο οποίο είστε αλλεργικοί, όπως ένα προϊόν καθαρισμού ή ένα φυτό.

Οι τύποι δερματικών αλλεργιών περιλαμβάνουν:

 • Εξανθήματα. Περιοχές του δέρματος που είναι ερεθισμένες, ερυθρές ή πρησμένες και μπορεί να συνοδεύονται από πόνο ή κνησμό.
 • Έκζεμα. Περιοχές του δέρματος υφίστανται φλεγμονή και μπορούν να έχουν κνησμό και αιμορραγία.
 • Δερματίτιδα επαφής. Κόκκινες, κνησμώδεις περιοχές του δέρματος εμφανίζονται σχεδόν αμέσως μετά την επαφή με ένα αλλεργιογόνο.
 • Πονόλαιμος. Ο φάρυγγας ή ο λαιμός ερεθίζονται ή υφίστανται φλεγμονή.
 • Κνίδωση. Ερυθρές, κνησμώδεις και διογκωμένες περιοχές διαφόρων μεγεθών και σχημάτων αναπτύσσονται στην επιφάνεια του δέρματος.
 • Πρησμένα μάτια. Τα μάτια μπορεί να είναι υδαρά ή κνησμώδη και να φαίνονται "φουσκωμένα".
 • Κνησμός. Υπάρχει ερεθισμός ή φλεγμονή στο δέρμα.
 • Κάψιμο. Η φλεγμονή του δέρματος προκαλεί ενόχληση και την αίσθηση του τσουξίματος στο δέρμα.

Τα εξανθήματα είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα μιας αλλεργίας στο δέρμα.

Αίτια

Ποιες είναι οι αιτίες των αλλεργιών;

Οι ερευνητές δεν είναι ακριβώς σίγουροι γιατί το ανοσοποιητικό σύστημα προκαλεί αλλεργική αντίδραση όταν μια φυσιολογικά αβλαβής εξωγενής ουσία εισέρχεται στο σώμα.

Οι αλλεργίες έχουν γενετική βάση. Αυτό σημαίνει ότι οι γονείς μπορούν να τις κληροδοτήσουν στα παιδιά τους. Ωστόσο, μόνο μια γενική προδιάθεση στην αλλεργική αντίδραση είναι γενετική. Οι ειδικές αλλεργίες δεν κληρονομούνται. Για παράδειγμα, αν η μητέρα σας είναι αλλεργική στα οστρακοειδή, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα είστε και εσείς.

Οι συνήθεις τύποι αλλεργιογόνων περιλαμβάνουν:

 • Ζωικά παράγωγα. Αυτά περιλαμβάνουν τρίχες κατοικίδιων ζώων, σκόνη ακαρέων και κατσαρίδες.
 • Φάρμακα. Η πενικιλλίνης και οι σουλφοναμίδες είναι συνήθεις παράγοντες αλλεργικής αντίδρασης.
 • Τρόφιμα. Οι αλλεργίες στο σιτάρι, τους ξηρούς καρπούς, το γάλα, τα οστρακοειδή και τα αυγά είναι συνηθισμένες.
 • Κεντριά εντόμων. Αυτά περιλαμβάνουν τις μέλισσες, τις σφήκες και τα κουνούπια.
 • Μούχλα. Αερόβια σπόρια από μούχλα μπορούν να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση.
 • Φυτά. Η γύρη από τα χόρτα, τα λουλούδια και τα δέντρα, καθώς και η ρητίνη από τα φυτά, όπως του δηλητηριώδους κισσού και της δηλητηριώδους βελανιδιάς, είναι πολύ κοινά φυτικά αλλεργιογόνα.
 • Άλλα αλλεργιογόνα. Το λατέξ, που συχνά απαντά στα πλαστικά γάντια και στα προφυλακτικά, και μέταλλα, όπως το νικέλιο, είναι επίσης κοινά αλλεργιογόνα.

Οι εποχιακές αλλεργίες είναι μερικές από τις πιο κοινές αλλεργίες. Αυτές προκαλούνται από τη γύρη που απελευθερώνεται από τα φυτά και προκαλούν:

 • φαγούρα στα μάτια
 • δακρύρροια
 • ρινική καταρροή
 • βήχα

Οι τροφικές αλλεργίες γίνονται όλο και πιο συχνές.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζονται οι αλλεργίες;

Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε τις αλλεργίες είναι να μείνετε μακριά από οτιδήποτε προκαλεί την αντίδραση. Εάν αυτό δεν είναι δυνατό, υπάρχουν διαθέσιμες επιλογές αντιμετώπισης.

Φαρμακευτική αγωγή

Η αντιμετώπιση της αλλεργίας περιλαμβάνει συχνά φάρμακα, όπως τα αντιισταμινικά, για τον έλεγχο των συμπτωμάτων. Το φάρμακο μπορεί να απαιτεί ή όχι ιατρική συνταγή. Αυτό που θα σας συστήσει ο γιατρός σας εξαρτάται από τη σοβαρότητα των αλλεργιών σας.

Τα φάρμακα για τα αλλεργία περιλαμβάνουν:

 • αντιισταμινικά, όπως η διφαινυδραμίνη (Benadryl)
 • κορτικοστεροειδή
 • σετιριζίνη (Zyrtec)
 • λοραταδίνη (Claritin)
 • νατριούχος χρωμολύνη (Gastrocrom)
 • αποσυμφορητικά (Afrin, Suphedrine PE, Sudafed)
 • τροποποιητές λευκοτριενίου (Singular, Zyflo)

Ανοσοθεραπεία

Πολλοί άνθρωποι επιλέγουν την ανοσοθεραπεία. Αυτό περιλαμβάνει διάφορες ενέσεις σε βάθος μερικών ετών για να βοηθήσουν το σώμα να συνηθίσει την αλλεργία. Η επιτυχής ανοσοθεραπεία μπορεί να αποτρέψει την επανεμφάνιση των συμπτωμάτων αλλεργίας.

Επείγουσα επινεφρίνη

Εάν εκδηλώσατε σοβαρή και απειλητική για τη ζωή αλλεργία, ζητήστε έκτακτη ιατρική βοήθεια. Μια ένεση επινεφρίνης μετριάζει τις αλλεργικές αντιδράσεις μέχρι να φτάσει η ιατρική βοήθεια.

Ορισμένες αλλεργικές αντιδράσεις είναι μια ιατρική κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ποιες φυσικές θεραπείες προτείνονται για την αντιμετώπιση των αλλεργιών;

Πολλές φυσικές θεραπείες και συμπληρώματα διατίθενται στην αγορά ως θεραπεία και ακόμη και τρόπος πρόληψης των αλλεργιών. Ρωτήστε το γιατρό σας για αυτά πριν τα δοκιμάσετε. Ορισμένες φυσικές θεραπείες μπορεί στην πραγματικότητα να περιέχουν άλλα αλλεργιογόνα και να επιδεινώσουν τα συμπτώματά σας.

Για παράδειγμα, ορισμένα αποξηραμένα τσάι χρησιμοποιούν λουλούδια και φυτά που σχετίζονται στενά με τα φυτά που μπορεί να σας προκαλέσουν σοβαρό φτάρνισμα. Το ίδιο ισχύει και για τα αιθέρια έλαια. Μερικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν αυτά τα έλαια για να ανακουφίσουν τα κοινά συμπτώματα αλλεργιών, αλλά τα αιθέρια έλαια εξακολουθούν να περιέχουν συστατικά που μπορούν να προκαλέσουν αλλεργίες.

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκονται οι αλλεργίες;

Οι αλλεργίες μπορούν να διαγνωσθούν με διάφορους τρόπους.

Αρχικά, ο γιατρός θα ρωτήσει για τα συμπτώματά σας και θα πραγματοποιήσει μια κλινική εξέταση. Θα σας ρωτήσει για οτιδήποτε ασυνήθιστο μπορεί να έχετε φάει πρόσφατα και για τυχόν ουσίες που ίσως έχετε έρθει σε επαφή. Για παράδειγμα, αν έχετε εξάνθημα στα χέρια σας, ο γιατρός σας μπορεί να σας ρωτήσει εάν έχετε βάλει πρόσφατα γάντια από λάτεξ.

Τέλος, μια εξέταση αίματος και ένας έλεγχος του δέρματος μπορεί να επιβεβαιώσει ή να διαγνώσει τα αλλεργιογόνα που υποψιάζεται ο γιατρός σας.

Εξετάσεις αίματος για αλλεργίες

Ο γιατρός σας μπορεί να ζητήσει μια ανάλυση αίματος. Το αίμα σας θα ελεγχθεί για την παρουσία αντισωμάτων που προκαλούν αλλεργία και ονομάζονται ανοσοσφαιρίνες Ε (IgE). Αυτά είναι πρωτεΐνες που επιτίθενται στα αλλεργιογόνα. Ο γιατρός θα ζητήσει μια εξέταση αίματος για να επιβεβαιώσει τη διάγνωση εάν ανησυχεί για πιθανότητα σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης.

Έλεγχος του δέρματος

Ο γιατρός μπορεί επίσης να σας παραπέμψει σε αλλεργιολόγο για εξέταση και θεραπεία. Μια δερματική δοκιμασία είναι ένας κοινός τύπος εξέτασης για αλλεργίες που διεξάγεται από τον αλλεργιολόγο.

Κατά τη διάρκεια αυτής της δοκιμής, το δέρμα σας τρυπιέται με μικρές βελόνες που περιέχουν πιθανά αλλεργιογόνα. Αν είστε αλλεργικοί σε μια συγκεκριμένη ουσία, το δέρμα σας θα γίνει κόκκινο και φλεγμονώδες.

Πρόληψη

Πώς μπορούν να προληφθούν τα συμπτώματα των αλλεργιών;

Δεν υπάρχει τρόπος πρόληψης των αλλεργιών. Υπάρχουν όμως τρόποι πρόληψης των συμπτωμάτων. Ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη των αλλεργικών συμπτωμάτων είναι να αποφύγετε τα αλλεργιογόνα που τα προκαλούν.

Η αποφυγή είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης των συμπτωμάτων από αλλεργία στα τρόφιμα. Μια προσεκτική δίαιτα μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε την αιτία των αλλεργιών σας, ώστε να ξέρετε πώς να τα αποφύγετε. Για να βοηθηθείτε να αποφύγετε τα αλλεργιογόνα στα τρόφιμα, διαβάστε σχολαστικά τις ετικέτες των τροφίμων και ρωτήστε τα συστατικά τους όταν γευματίζετε εκτός σπιτιού.

Η πρόληψη των εποχιακών αλλεργιών, των αλλεργιών εξ επαφής και πολλών άλλων αλλεργιών εντοπίζεται στη γνώση του πού βρίσκονται τα αλλεργιογόνα και του τρόπου αποφυγής τους. Αν είστε αλλεργικοί στη σκόνη, για παράδειγμα, μπορείτε να συνεισφέρετε στη μείωση των συμπτωμάτων εγκαθιστώντας τα κατάλληλα φίλτρα αέρα στο σπίτι σας, καθαρίζοντας εις βάθος τους αεραγωγούς και ξεσκονίζοντας τακτικά το χώρο που διαβιείτε.

Επιπλοκές

Ποιες επιπλοκές μπορούν να προκύψουν από μια αλλεργία;

Ενώ μπορεί να θεωρείτε τις αλλεργίες ως ένα ενοχλητικό συνάχι και φτάρνισμα που εμφανίζονται, περίπου, όταν αλλάζει η εποχή, μερικές από αυτές τις αλλεργικές αντιδράσεις μπορεί πραγματικά να είναι απειλητικές για τη ζωή.

Η αναφυλαξία, για παράδειγμα, είναι μια σοβαρή αντίδραση στην έκθεση σε αλλεργιογόνα. Οι περισσότεροι άνθρωποι συνδέουν την αναφυλαξία με τα τρόφιμα, αλλά οποιοδήποτε αλλεργιογόνο μπορεί να προκαλέσει τις παρακάτω χαρακτηριστικές ενδείξεις:

 • ξαφνική στένωση της αναπνευστική οδού
 • ταχυκαρδία
 • πιθανή διόγκωση της γλώσσας και του στόματος

Τα συμπτώματα αλλεργίας μπορούν να δημιουργήσουν πολλές επιπλοκές. Ο γιατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε την αιτία των συμπτωμάτων σας, καθώς και τη διαφορά μεταξύ μιας ευαισθησίας και μιας πλήρους εκδήλωσης αλλεργίας. Μπορεί, επίσης, να σας μάθει πώς να διαχειριστείτε τα συμπτώματα αλλεργίας, ώστε να αποφύγετε τις χειρότερες επιπλοκές.

Άσθμα

Άσθμα και αλλεργίες

Το άσθμα είναι μια συνηθισμένη αναπνευστική πάθηση. Κάνει την αναπνοή πιο δύσκολη και μπορεί να περιορίσει τις διόδους αέρα στους πνεύμονές σας.

Το άσθμα συνδέεται στενά με τις αλλεργίες, διότι, πράγματι, οι αλλεργίες μπορούν να επιδεινώσουν το υπάρχον άσθμα ή να προκαλέσουν άσθμα σε άτομο που δεν είχε αυτή την πάθηση.

Όταν αυτές οι καταστάσεις συμβαίνουν μαζί, η κατάσταση ονομάζεται άσθμα προκληθέν από αλλεργία ή αλλεργικό άσθμα. Το αλλεργικό άσθμα πλήττει περίπου το 60% των ατόμων που πάσχουν από άσθμα στις Ηνωμένες Πολιτείες, εκτιμά το Ίδρυμα Αλλεργίας και Άσθματος της Αμερικής.

Κρυολόγημα

Αλλεργίες VS Κρυολόγημα

Η καταρροή στη μύτη, το φτέρνισμα και ο βήχας είναι κοινά συμπτώματα αλλεργιών. Είναι, επίσης, συνηθισμένα συμπτώματα του κρυολογήματος και της ιγμορίτιδας. Πράγματι, η διάκριση μεταξύ των ενίοτε γενικών συμπτωμάτων μπορεί να είναι δύσκολη.

Ωστόσο, πρόσθετα συμπτώματα των προαναφερθέντων παθήσεων μπορεί να σας βοηθήσουν να τα διακρίνετε μεταξύ μιας αλλεργίας, ενός κρυολογήματος και μιας ιγμορίτιδας. Για παράδειγμα, οι αλλεργίες μπορεί να προκαλέσουν εξανθήματα στο δέρμα σας και φαγούρα στα μάτια. Το κοινό κρυολόγημα μπορεί να οδηγήσει σε πόνους στο σώμα, ακόμα και πυρετό. Μια ιγμορίτιδα συνήθως παράγει πυκνή, κίτρινη βλέννα από τη μύτη σας.

Οι αλλεργίες μπορούν να επηρεάσουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα για παρατεταμένες χρονικές περιόδους. Όταν το ανοσοποιητικό σύστημα προσβάλλεται, γίνεστε πιο ευάλωτοι στην προσβολή από ιούς με τους οποίους έρχεστε σε επαφή. Αυτό περιλαμβάνει τον ιό που προκαλεί το κοινό κρυολόγημα.

Βήχας

Αλλεργικός βήχας

Οι εποχιακές αλλεργίες μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα που περιλαμβάνουν φτέρνισμα και διαρκές, επίμονο βήχα. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της υπερβολικής αντίδρασης του οργανισμού σας στα αλλεργιογόνα. Ο βήχας δεν είναι μεταδοτικός, αλλά μπορεί να είναι επίπονος.

Σε αντίθεση με έναν χρόνιο βήχα, ένας βήχας που προκαλείται από εποχιακές αλλεργίες είναι προσωρινός. Μπορεί να παρατηρήσετε τα συμπτώματα αυτής της αλλεργίας μόνο σε συγκεκριμένες περιόδους του έτους, όπως όταν τα φυτά αρχίζουν να ανθίζουν.

Επιπλέον, οι εποχιακές αλλεργίες μπορούν να προκαλέσουν άσθμα και αυτό με τη σειρά του να προκαλέσει βήχα. Όταν ένα άτομο με κοινές εποχιακές αλλεργίες εκτίθεται σε αλλεργιογόνο, η στένωση της αναπνευστικής οδού μπορεί να οδηγήσει σε βήχα. Μπορεί επίσης να παρουσιαστεί δύσπνοια και σφίξιμο στο στήθος. Ο βήχας της εποχιακής αλλεργίας είναι συνήθως χειρότερος τη νύχτα.

Βρογχίτιδα

Αλλεργίες και βρογχίτιδα

Ιοί ή βακτήρια μπορεί να προκαλέσουν βρογχίτιδα ή η βρογχίτιδα μπορεί να είναι το αποτέλεσμα αλλεργιών. Ο πρώτος τύπος, η οξεία βρογχίτιδα, τυπικά υποχωρεί μετά από αρκετές ημέρες ή εβδομάδες. Ωστόσο, η χρόνια βρογχίτιδα μπορεί να παραμείνει για μήνες, πιθανόν και περισσότερο. Μπορεί επίσης να επανεμφανίζεται συχνά.

Η έκθεση σε κοινά αλλεργιογόνα είναι η συνηθέστερη αιτία χρόνιας βρογχίτιδας. Αυτά τα αλλεργιογόνα περιλαμβάνουν:

 • καπνό τσιγάρου
 • μόλυνση του αέρα
 • σκόνη
 • γύρη
 • χημικές αναθυμιάσεις

Σε αντίθεση με τις εποχιακές αλλεργίες, πολλά από αυτά τα αλλεργιογόνα βρίσκονται σε περιβάλλοντα, όπως σπίτια ή γραφεία. Αυτό μπορεί να κάνει τη χρόνια βρογχίτιδα πιο επίμονη και πιο πιθανό να εμφανιστεί πάλι.

Ο βήχας είναι το μόνο κοινό σύμπτωμα μεταξύ χρόνιας και οξείας βρογχίτιδας. Υπάρχουν και άλλα συμπτώματα που μπορούν να σας βοηθήσουν να αντιληφθείτε με μεγαλύτερη σαφήνεια αν έχετε την οξεία ή χρόνια μορφή της νόσου.

Μωρά

Αλλεργίες και μωρά

Οι δερματικές αλλεργίες είναι πιο συχνές στα μωρά από ό,τι πριν από λίγες δεκαετίες. Ωστόσο, οι αλλεργίες του δέρματος μειώνονται καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν. Αντιθέτως, οι αναπνευστικές και τροφικές αλλεργίες γίνονται πιο συνηθισμένες με την πάροδο των ετών.

Οι συνήθεις δερματικές αλλεργίες στα μωρά περιλαμβάνουν:

 • Έκζεμα. Αυτή είναι μια φλεγμονώδης κατάσταση του δέρματος που δημιουργεί ερυθρά κνησμώδη εξανθήματα. Αυτά τα εξανθήματα μπορεί να αναπτυχθούν αργά, αλλά να είναι επίμονα.
 • Αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής. Αυτός ο τύπος δερματικής αλλεργίας εκδηλώνεται σχετικά γρήγορα, συχνά αμέσως μετά από την επαφή του μωρού με το ερεθιστικό. Η πιο σοβαρή δερματίτιδα εξ επαφής μπορεί να εξελιχθεί σε οδυνηρές φουσκάλες και να προκαλέσει ρωγμές στο δέρμα.
 • Κνίδωση. Το εξάνθημα είναι κόκκινες φουσκάλες ή πρησμένες περιοχές του δέρματος που αναπτύσσονται μετά από την έκθεση σε αλλεργιογόνο. Δεν προκαλούν πληγές στο δέρμα, αλλά η φαγούρα μπορεί να κάνει το δέρμα να αιμορραγεί.

Ασυνήθιστα εξανθήματα ή φουσκάλες στο σώμα του μωρού πρέπει να σας θέσουν σε εγρήγορση και να επικοινωνήσετε άμεσα με τον παιδίατρο.

Έκβαση

Πώς είναι η μακροχρόνια διαβίωση με αλλεργίες;

Οι αλλεργίες είναι συνηθισμένες και δεν έχουν συνέπειες απειλητικές για τη ζωή των περισσότερων ανθρώπων. Τα άτομα που κινδυνεύουν από αναφυλαξία μπορούν να μάθουν πώς να διαχειριστούν τις αλλεργίες τους και τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Οι περισσότερες αλλεργίες είναι διαχειρίσιμες με πρόληψη, φάρμακα και αλλαγές στον τρόπο ζωής. Η συνεργασία με τον γιατρό ή τον αλλεργιολόγο μπορεί να βοηθήσει να μειωθούν οι μείζονες επιπλοκές και να γίνει πιο ευχάριστη και εύκολη η ζωή σας.

+ 15 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Allergies. (2015). aafa.org/page/allergies.aspx

2. Allergy blood test. (2017). medlineplus.gov/labtests/allergybloodtest.html

3. Allergy facts and figures. (n.d.). aafa.org/display.cfm?id=9&sub=30

4. Allergy treatment. (2018). aafa.org/page/allergy-treatments.aspx

5. Blood tests. (n.d.). foodallergy.org/life-food-allergies/food-allergy-101/diagnosis-testing/blood-tests

6. Chronic bronchitis. (2018). medlineplus.gov/chronicbronchitis.html

7. Mayo Clinic Staff. (2016). Allergies and asthma: They often occur together. mayoclinic.org/diseases-conditions/asthma/in-depth/allergies-and-asthma/art-20047458

8. Mayo Clinic Staff. (2018). Allergies. mayoclinic.org/diseases-conditions/allergies/symptoms-causes/syc-20351497

9. Seasonal allergies and complementary health approaches. (2018). nccih.nih.gov/health/providers/digest/allergies

10. Seasonal allergies: Symptoms, diagnosis, and treatment. (2011). medlineplus.gov/magazine/issues/summer11/articles/summer11pg20.html

11. Skin allergy. (n.d.). acaai.org/allergies/types/skin-allergies

12. Symptoms of an allergic reaction to food. (n.d.). foodallergy.org/life-with-food-allergies/food-allergy-101/symptoms-of-an-allergic-reaction-to-food

13. Types of allergies. (2014). acaai.org/allergist/allergies/Types/Pages/default.aspx

14. Wein H. (2009). Understanding a common cold virus. nih.gov/news-events/nih-research-matters/understanding-common-cold-virus

15. What does that cough really mean? (2016). acaai.org/news/what-does-cough-really-mean