Ψυχική υγεία

Βρες το νόημα της ζωής σου και εξασφάλισε την ευτυχία σου

Ξέρεις ποιο είναι το νόημα της ζωής σου; Ξέρεις τον λόγο για τον οποίο βρίσκεσαι εδώ;

Η απάντηση στο ερώτημα αυτό, θα μπορούσε να εξηγήσει την καθημερινή διάθεση του κάθε ανθρώπου. Όταν κάποιος βρίσκει το νόημα της ζωής του, σύμφωνα με μια νέα μελέτη, είναι πιθανότερο να είναι σωματικά και διανοητικά υγιής. Αντίθετα, εκείνοι που δεν έχουν βρει το νόημα της ζωής τους και το ψάχνουν συνεχώς, τείνουν να έχουν φτωχότερη ψυχική υγεία και αυτό γιατί η διάθεση τους, οι κοινωνικές τους σχέσεις και η ικανότητα τους να σκέφτονται λογικά, επηρεάζεται από το άγχος που νιώθουν προσπαθώντας να δώσουν νόημα στην ύπαρξή τους.

Όπως εξηγεί ο Δρ. Dilip Jeste, συνεργάτης του Κέντρου Υγιούς Γήρανσης του Πανεπιστήμιου της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο, το νόημα της ζωής συνδέεται με καλύτερη σωματική και ψυχική υγεία ακόμη και με την μακροζωία, διότι όσοι έχουν βρει το νόημα της ζωής τους, τείνουν να είναι πιο ευτυχισμένοι, όπως θα δούμε πιο κάτω.

Γιατί οι άνθρωποι που έχουν βρει το νόημα της ζωής τους είναι πιο υγιείς;

Η μελέτη του Δρ. Jeste και των συνεργατών του, περιλάμβανε 1000 άτομα ηλικίας 21 ετών και άνω, που ζουν στο Σαν Ντιέγκο. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, που διήρκησε 3 χρόνια, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να συμπληρώσουν κάποια ερωτηματολόγια, τα οποία αξιολογούσαν την σωματική και ψυχική τους υγεία και την υγεία του εγκεφάλου τους. Επίσης, συμπλήρωσαν και ένα ερωτηματολόγιο που αποσκοπούσε στον προσδιορισμό του σκοπού της ζωής τους. Όπως εξηγεί ο Δρ. Jeste, ο σκοπός της ζωής κάθε ατόμου είναι διαφορετικός και μπορεί να επικεντρώνεται στο οτιδήποτε!  Στην πίστη του, στην οικογένεια του, στην εργασία του ή στην κοινωνική του προσφορά.

Αναλύοντας λοιπόν τα ερωτηματολόγια, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι καθώς μεγαλώνουν, τείνουν να αναζητούν νόημα στη ζωή τους κινούμενοι σε μια καμπύλη σχήματος U. Συγκεκριμένα, σε νεαρότερη ηλικία, οι άνθρωποι ψάχνουν πιο έντονα το νόημα στη ζωή τους διότι καλούνται να αποφασίσουν για την καριέρα τους, την εκπαίδευση τους και την οικογένεια που θα διαμορφώσουν μελλοντικά. Αυτή η έντονη ανησυχία μειώνεται όταν οι άνθρωποι φτάνουν στα 35-40 τους χρόνια, διότι θεωρητικά έχουν κατασταλάξει στη ζωή τους, έχουν επιλέξει το επάγγελμα τους και έχουν διαμορφώσει την οικογένεια τους. Στην πορεία, κάπου στα 75 τους, βλέποντας τους φίλους και την οικογένεια τους να πεθαίνουν, αρχίζουν να διακατέχονται και πάλι από μια έντονη ανησυχία αναζήτησης ενός νέου νοήματος και αμφισβητούν εάν το νόημα που βρήκαν στα 35 τους ήταν τελικά το σωστό. Σε κάθε περίπτωση, αυτό είναι πολύ φυσιολογικό από μια άποψη γιατί ένας 35χρονος έχει άλλες προτεραιότητες και νιώθει ευτυχισμένος με άλλα πράγματα, ενώ ένας 75χρονος χρειάζεται άλλα πράγματα για να νιώσει γεμάτος και ευτυχισμένος.

Η έρευνα, λοιπόν, συνέδεσε την ικανοποίηση των ανθρώπων για τη ζωή τους με καλύτερη ψυχική και σωματική υγεία και την συνεχή αναζήτηση νοήματος με φτωχότερη ψυχική υγεία, αλλά και με λιγότερο αποτελεσματική λειτουργία του εγκεφάλου. Για να γίνει αυτό κατανοητό, σκεφτείτε έναν γιατρό ο οποίος από τα 30 του χρόνια που άρχισε να ασκεί το επάγγελμα του μέχρι τα 60 – 65 του, νιώθει πλήρης και ευτυχισμένος, γνωρίζοντας ότι βοηθάει τον κόσμο. Αυτός ο άνθρωπος έχει μια στέρεη βάση στη ζωή του, οπότε είναι πιο υγιής από κάποιον γιατρό ο οποίος κάπου στα 60 του νιώθει κόπωση και αρχίζει να αμφισβητεί το αν τελικά βοηθάει τους ανθρώπους, όπως νόμιζε στα 35 του. Ο δεύτερος, είναι λογικό ότι θα αρχίσει να νιώθει δυσαρέσκεια και θα στραφεί προς την αναζήτηση νέου νοήματος για να νιώσει ευτυχισμένος. Αυτή η εναγώνια προσπάθεια εύρεσης νέου νοήματος θα αυξήσει το άγχος του και θα οδηγήσει σε όλα τα αρνητικά αποτελέσματα που έχει το άγχος στην ψυχική και σωματική υγεία.

Τι μπορείτε να κάνετε για να βρείτε τον σκοπό της ζωής σας;

  • Βρείτε πράγματα που σας κάνουν ευτυχισμένους και επικεντρωθείτε σε αυτά.
  • Δείτε που μπορείτε να φανείτε χρήσιμος στους άλλους. Η κοινωνική προσφορά διαμορφώνει την κοινωνική σας αξία.
  • Συζητήστε με φίλους, οικογένεια ή κάποιο ψυχολόγο. Η συζήτηση πάντα βοηθάει.
  • Οι μεσήλικες μπορούν να δώσουν νόημα στη ζωή τους κάνοντας σχέδια για το τι θα κάνουν μετά τη συνταξιοδότηση τους, αφού λογικά, μέχρι τώρα εργάζονταν και δεν είχαν ποτέ χρόνο να σκεφτούν κάτι τέτοιο.


+ 5 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved