Διατροφή, Εγκυμοσύνη

Υπερέμεση κύησης: Όταν η πρωινή ναυτία διαρκεί όλη μέρα

© Antoniodiaz | Dreamstime Stock Photos
© Antoniodiaz | Dreamstime Stock Photos

Διαφέρει η πρωινή ναυτία από την υπερέμεση κύησης;

Η πρωινή ναυτία είναι μια κατάσταση γνώριμη στις περισσότερες έγκυες- αφού το 80% αισθάνονται ναυτία και το 50% κάνει πρωινή ναυτία έμετο- και συνήθως ξεκινά από την έκτη εβδομάδα της κύησης. Συνήθως μέχρι τον τέταρτο μήνα της εγκυμοσύνης τα συμπτώματα υποχωρούν. Αντίθετα, η υπερέμεση κύησης είναι μια κατάσταση που μπορεί να εμφανιστεί οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και χρειάζεται προσοχή αφού μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε αφυδάτωση.

Τι είναι η υπερέμεση κύησης;

Η υπερέμεση είναι μια κατάσταση που εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. η γυναίκα κάνει πολλές φορές μέσα στην ημέρα εμετό και αρκετές φορές δεν μπορεί να φάει ή να καταναλώσει υγρά, καθώς ο οργανισμός της τα αποβάλλει. Ως εκ τούτου πολλές είναι εκείνες που αναγκάζονται να κάνουν εισαγωγή στο νοσοκομείο, αφού εμφανίζουν αφυδάτωση ή ανισορροπία ηλεκτρολυτών και πρέπει να τους χορηγηθεί ορός, ώστε να αναπληρώσουν τα χαμένα υγρά και τους ηλεκτρολύτες. Έρευνες δείχνουν πως οι γυναίκες που αντιμετωπίζουν αυτήν την κατάσταση μπορεί να εμφανίσουν κατάθλιψη ή ακόμη και να τερματίσουν την εγκυμοσύνη τους. Για τους παραπάνω λοιπόν λόγους, αν μια γυναίκα διαπιστώσει πως κάνει συχνά εμετούς θα πρέπει άμεσα να το αναφέρει στον γυναικολόγο της.

Γιατί συμβαίνει;

Οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη καταλήξει γιατί οι γυναίκες αισθάνονται πρωινή ναυτία κατά τη διάρκεια της κύησης, αλλά θεωρούν πως μπορεί να σχετίζεται με τις ορμονικές αλλαγές που λαμβάνουν χώρα αυτήν την περίοδο. Όμως αν και δεν γνωρίζουν τον λόγο που μπορεί οι γυναίκες να αισθάνονται ναυτίες, φαίνεται πως έχουν εντοπίσει ποιες κινδυνεύουν να εμφανίσουν υπερέμεση. Ανάμεσα τους είναι όσες κυοφορούν δίδυμα, όσες είχαν υπερέμεση σε προηγούμενη εγκυμοσύνη ή έχουν οικογενειακό ιστορικό υπερέμεσης, αλλά και όσες πάσχουν από θυρεοειδή.

Υπάρχουν κίνδυνοι για το έμβρυο;

Συνήθως δεν υπάρχει ρίσκο για το έμβρυο και μάλιστα οι γυναίκες με υπερέμεση έχουν μικρότερα ποσοστά αποβολών καθώς συνήθως έχουν υψηλά επίπεδα της ορμόνης hCG. Οι έρευνες μέχρι στιγμής δεν έχουν δείξει πρόβλημα στην ανάπτυξη των οργάνων των εμβρύων όμως ορισμένες μελέτες έδειξαν πως υπάρχει αυξημένο ρίσκο να γεννηθούν με χαμηλό βάρος ή να είναι πρόωρα. οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της υπερέμεσης δεν έχουν μελετηθεί αλλά θεωρείται απίθανο να δημιουργεί μόνιμα προβλήματα.

Τι μπορούν να κάνουν οι γυναίκες

  • Η λήψη πολυβιταμίνων πριν την εγκυμοσύνη έχει δείξει πως βοηθά να μην εμφανιστούν έντονα συμπτώματα
  • Αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορεί να ανακουφίσουν τις γυναίκες που εμφανίζουν υπερέμεση. Τα μικρά, συχνά και ελαφριά γεύματα που αποτελούνται κυρίως από πρωτεΐνη και η αποφυγή λιπαρών γευμάτων και των μπαχαρικών δείχνει να βοηθά στην αντιμετώπιση της υπερέμεσης.
  • Η λήψη σιδήρου φαίνεται πως επιδεινώνει τα συμπτώματα.
  • Το τζιντζερ, ιδιαίτερα το τσάι από τζιντζερ μπορεί να μειώσει τη ναυτία
  • Ο βελονισμός μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των ενοχλητικών συμπτωμάτων.

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved