Ψυχική υγεία

15 τρόποι που θα σας κάνουν πιο ευτυχισμένους

Πώς θα γίνετε πιο ευτυχισμένοι;

1. Περπατήστε με ψηλά τα χέρια

Όπως εξηγούν οι ειδικοί, το περπάτημα με ψηλά τα χέρια δημιουργεί θετικά συναισθήματα. Ακόμη και μια διανοητική βόλτα σε αυτή την κατάσταση, θα σας κάνει να νιώσετε πιο όμορφα συναισθήματα.

2. Χαμογελάστε

Εάν θέλετε να νιώσετε όμορφα, τότε χαμογελάστε ακόμη και αν εκείνη την στιγμή δεν το νιώθετε. Αυτό, σύμφωνα με τους επιστήμονες, έχει την δυνατότητα να αλλάξει την χημεία του εγκεφάλου και να δημιουργήσει αισθήματα χαράς.

3. Γίνετε εθελοντές

Βρείτε τρόπους να εμπλακείτε σε εθελοντικές οργανώσεις στην κοινότητα σας ή απλά βοηθήστε ανθρώπους που γνωρίζετε ότι το έχουν ανάγκη. Αυτή η κίνηση θα βελτιώσει την ψυχική σας υγεία και θα σας κάνει να αισθανθείτε χρήσιμοι.

4. Κοινωνικοποιηθείτε με νέους ανθρώπους

Να είστε ανοιχτοί σε νέες φιλίες, είτε πρόκειται για ανθρώπους που συναναστρέφεστε στο γραφείο, είτε στο γυμναστήριο, είτε στο πάρκο κλπ. Το να περνάτε χρόνο με ανθρώπους που ανακαλύπτετε ότι έχετε κοινά ενδιαφέροντα, θα σας κάνει να νιώσετε πιο όμορφα. Σύμφωνα μάλιστα με μελέτες, όσο πιο κοινωνικοί είστε, τόσο πιο ευτυχισμένοι θα νιώθετε.

5. Δείτε την θετική πλευρά των πραγμάτων

Γράψτε σε ένα χαρτί όλα όσα σας κάνουν να χαίρεστε και για τα οποία νιώθετε ευγνωμοσύνη. Εάν προσπαθείτε να βλέπετε το θετικό πίσω από κάθε συμβάν, με την πάροδο του χρόνου θα επικεντρώνεστε ενστικτωδώς στη θετική πλευρά της ζωής.

6. Ασκηθείτε

Μόλις 5 λεπτά άσκησης την ημέρα, μπορούν να σας κάνουν να νιώσετε καλύτερα. Οι ειδικοί μάλιστα, τονίζουν ότι η τακτική άσκηση είναι ένας τρόπος καταπολέμησης της κατάθλιψης.

7. Να συγχωρείτε και να ξεχνάτε

Αν είστε άνθρωπος που συνηθίζει να κρατάει κακία στους άλλους, πρέπει να γνωρίζετε ότι αυτό δεν προάγει καθόλου τα όμορφα συναισθήματα. Εάν, όμως, αφήνετε τα άσχημα πράγματα να φεύγουν, συγχωρώντας πραγματικά τους ανθρώπους, θα νιώσετε μέσα σας ηρεμία και γαλήνη.

8. Κάντε διαλογισμό

Κάνοντας διαλογισμό για μόλις μια ώρα την εβδομάδα, θα αναπτύξετε αισθήματα ικανοποίησης, χαράς και ηρεμίας, καθώς αυτή η πρακτική δημιουργεί νέες οδούς στον εγκέφαλο που επιτρέπουν στους ανθρώπους να νιώθουν πιο εύκολα χαρά.

9. Ακούστε μουσική

Η μουσική έχει ισχυρή επίδραση στα συναισθήματα. Επιλέξτε, λοιπόν, χαλαρωτική ή χαρούμενη μουσική, η οποία θα σας δημιουργήσει όμορφα συναισθήματα ή θα σας κάνει να αισθανθείτε ηρεμία.

10. Κοιμηθείτε καλά

Οι περισσότεροι ενήλικες χρειάζονται 7 – 8 ώρες ύπνου κάθε βράδυ για να διατηρήσουν την καλή τους διάθεση. Οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι εάν κοιμάστε καλά είναι πιο πιθανόν να νιώθετε αισιοδοξία στην καθημερινότητά σας.

11. Να έχετε έναν σκοπό

Όταν έχετε την αίσθηση του σκοπού για κάθε τι που κάνετε, δηλαδή εάν γνωρίζετε γιατί εργάζεστε, γιατί ασκείστε κλπ, δίνετε στη ζωή σας νόημα, το οποίο μπορεί να χαθεί λόγο του πολυάσχολου τρόπου ζωής. Να θυμάστε ότι η ευτυχία είναι κάτι περισσότερο από μια στιγμιαία ευχαρίστηση και η επίτευξη μεγαλύτερων στόχων θα σας κάνει να νιώθετε μεγάλη ικανοποίηση και χαρά.

12. Ακούστε την εσωτερική σας φωνή

Προσπαθήστε να παρατηρήσετε πότε η εσωτερική σας φωνή παίρνει τον έλεγχο της διάθεσης σας. Μερικές φορές οι επισημάνσεις της είναι σωστές και άλλες είναι λανθασμένες. Σε κάθε περίπτωση, όταν νιώθετε αυτή την εσωτερική φωνή να ξυπνά και να σας παροτρύνει για κάτι, ρωτήστε τον εαυτό σας κατά πόσον έχει δίκαιο, πριν μελαγχολήσετε για παράδειγμα.

13. Καταγράψτε τους στόχους σας

Καταγράψτε τους στόχους σας όποιοι και αν είναι αυτοί. Μπορεί για κάποιον, στόχος να είναι να τρώει 2 φορές την εβδομάδα σαλάτα για μεσημεριανό και για άλλον το να περπατάει 30 λεπτά την ημέρα. Η καταγραφή των στόχων αποτελεί υπενθύμιση για το που θέλετε να φτάσετε. Όταν όμως επιτυγχάνετε τους στόχους σας, μην ξεχνάτε να ανταμείβετε τον εαυτό σας. Αυτό θα σας δίνει μεγάλη χαρά, αλλά και κίνητρο για να συνεχίσετε.

14. Βάλτε στη ζωή σας θετικούς ανθρώπους

«Τα συναισθήματα είναι μεταδοτικά», όπως λέει η παροιμία. Έτσι, εάν θέλετε στη ζωή σας να είστε αισιόδοξοι και υγιείς ψυχικά, φροντίστε ο περίγυρος σας να αποτελείται από τέτοιους ανθρώπους, καθώς η τριβή μαζί τους θα σας κάνει να νιώθετε όμορφα.

15. Συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία

Εάν δεν νιώθετε πιο αισιόδοξα συναισθήματα από ότι συνήθως εφαρμόζοντας τις πιο πάνω συμβουλές, τότε μην διστάσετε να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία, ο οποίος θα σας παράσχει εξατομικευμένη καθοδήγηση.

+ 12 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Experimental evidence of massive-scale emotional contagion through social networks https://www.pnas.org/content/111/24/8788

Benefits of Being Fit & Eating Well: Get Motivated: The President’s Challenge https://healthylivingbenefits.wordpress.com/2016/05/05/benefits-of-being-fit-eating-well-get-motivated-the-presidents-challenge/

How to Manage Your Inner Critic https://hbr.org/2010/01/how-to-quiet-your-inner-critic

Martin Seligman https://www.pursuit-of-happiness.org/history-of-happiness/martin-seligman-psychology/

Happiness is being socially connected https://greatergood.berkeley.edu/article/item/happiness_is_being_socially_connected

Adult health Print https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/adult-health/in-depth/forgiveness/art-20047692

Long-term meditators self-induce high-amplitude gamma synchrony during mental practice https://www.pnas.org/content/101/46/16369

Is volunteering a public health intervention? A systematic review and meta-analysis of the health and survival of volunteers https://bmcpublichealth.biomedcentral.com/articles/10.1186/1471-2458-13-773

Sleep and Mood http://healthysleep.med.harvard.edu/need-sleep/whats-in-it-for-you/mood

Open hearts build lives: Positive emotions, induced through loving-kindness meditation, build consequential personal resources https://psycnet.apa.org/record/2008-14857-004

Basics About Sleep https://www.cdc.gov/sleep/about_sleep/index.html

Research Digest https://digest.bps.org.uk/2014/10/27/the-psychology-of-violent-extremism-digested/