Υγεία Αναπνευστικού Συστήματος

5 άγνωστοι παράγοντες που μπορεί να επιβαρύνουν το άσθμα

Όσοι πάσχουν από άσθμα κατά καιρούς παρατηρούν πως η έκθεση σε ορισμένες συνθήκες μπορεί να επιβαρύνει την κατάστασή τους, καθώς άλλους μπορεί να τους ενοχλεί η γύρη, άλλους η υπερβολική υγρασία, άλλους τα έντονα αρώματα κοκ. Όμως, οι ειδικοί προειδοποιούν πως υπάρχουν 5 παράγοντες που αποδεδειγμένα μπορεί να επιβαρύνουν την κατάσταση των ασθενών όμως ελάχιστοι ασθενείς γνωρίζουν ότι μπορεί να πυροδοτήσουν μια νέα κρίση άσθματος αν εκτεθούν σε αυτούς.

1. Αρωματικά αποσμητικά χώρου

Η χρήση των αποσμητικών χώρου μπορεί να επιβαρύνει την κατάσταση των ασθενών με άσθμα. Έτσι αν και πολλοί χρησιμοποιούν αυτά τα προϊόντα προκειμένου να ‘καθαρίσουν’ την ατμόσφαιρα του σπιτιού τους, στην πραγματικότητα απλώς επειδεινώνουν την κατάσταση, αφου τα αποσμητικά αυτά δεν εξαφανίζουν τις δυσάρεστες οσμές, αντίθετα τις καλύπτουν με έντονα αρώματα. Οσοι έχουν άσθμα καλό θα είναι να αποφεύγουν τη χρήση αποσμητικών χώρου και να φροντίζουν να αερίζουν καλά τους χώρους του σπιτιού σε καθημερινή βάση, για τουλάχιστον μία ώρα. Επιπλέον θα πρέπει να καθαρίζουν καθημερινά τις επιφάνειες με βρεγμένο πανί, τα πατώματα και να τινάζουν καλύματα και μαξιλάρια ώστε να σιγουρευτούν ότι δεν υπάρχει σκόνη, γύρη ή άλλα μικροσωματίδια που μπορεί να εισπνεύσει ο ασθενής.

2.Μπαχαρικά

Τα μπαχαρικά που χρησιμοποιούνται ευρέως στο μαγείρεμα σε ορισμένους ανθρώπους που έχουν την ανάλογη προδιάθεση μπορεί να προκαλέσουν κρίση άσθματος. Ανάμεσα σε αυτά που ενοχοποιούνται είναι η κανέλα και το σκόρδο, ενώ ακολουθούν το κάρδαμο, το κύμινο, το τσίλι, ο κουρκουμάς, το γαρίφαλο και το πιπέρι. Επίσης, καθώς αρκετά από τα παραπάνω μπαχαρικά συχνά χρησιμοποιούνται και στα καλλυντικά, καλό θα είναι να εξετάζεται προσεκτικά η ετικέτα τους, ώστε ο ασθενής να σιγουρευτεί πως δεν περιέχει κάποιο μπαχαρικό στο οποίο μπορεί να εκτεθεί και να τους προκαλέσει μια νέα κρίση άσθματος.

3.Τζάκι

Αν και η αίσθηση που δίνει το αναμμένο τζάκι το χειμώνα είναι ασύγκριτη, οι ασθενείς με άσθμα, στην πλειοψηφία τους, εμφανίζουν δυσφορία αφού τα μικροσωματίδια που απελευθερώνονται στο χώρο επιβαρύνουν το αναπνευστικό σύστημα και μπορεί να πυροδοτήσουν άμεσα μια κρίση άσθματος.

4.Κρασί

Το κρασί σε ορισμένους ανθρώπους μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση επειδή περιέχει θειώδη, ή ακόμη και μια κρίση άσθματος. Έτσι αν κάποιος που πάσχει απο άσθμα γνωρίζει πως τα θειώδη τον ενοχλούν θα πρέπει να αποφεύγει το κρασί ή άλλα τρόφιμα που μπορεί να τα περιέχουν, όπως για παράδειγμα ορισμένα κατεψυγμένα ψάρια.

5.Βαφές

Οι μπογιές που χρησιμοποιούνται για την βαφή των τοίχων, είτε είναι ακρυλικές είτε πλαστικές είτε λαδομπογιές, ενδέχεται να ενοχλήσουν τους ασθματικούς και να προκαλέσουν δύσπνοια .Για τον παραπάνω λόγο όσοι υποφέρουν από άσθμα θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν την έκθεση τους στις μπογιές, ενώ αν έχουν πρόσφατα βάψει το σπίτι τους θα πρέπει να αφήσουν να περάσει διάστημα τουλάχιστον 3 ημερών, ιδανικά μιας εβδομάδας, προτού επιστρέψουν στην οικία τους.

+ 1 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved