Υγεία των δοντιών

Τι καθημερινό βούρτσισμα των δοντιών μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη

Νέα έρευνα έδειξε ότι οι άνθρωποι που βουρτσίζουν τα δόντια τους τρεις φορές την ημέρα μειώνουν τον κίνδυνο να εμφανίσουν διαβήτη τύπου 2. Μάλιστα, διαπιστώθηκε ότι εκείνοι που έχουν κάποια οδοντική ασθένεια και χάνουν τα δόντια τους, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αυξηθεί το σάκχαρο στο αίμα τους.

Πώς η στοματική υγεία συνδέεται με τον διαβήτη;

Η μελέτη δείχνει ότι η καλή στοματική υγιεινή, συμβάλλει στην μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη, υπογραμμίζει ο κλινικός καθηγητής νευρολογίας Δρ. Yoonkyung Chang. Όπως διευκρινίζει, ο ακριβής μηχανισμός που υπάρχει πίσω από αυτή την σχέση δεν είναι ξεκάθαρος, αλλά υπάρχουν αρκετοί τρόποι με τους οποίους η κακή στοματική υγιεινή μπορεί να οδηγήσει τελικά σε διαβήτη. Εξηγεί λοιπόν, ότι η κακή στοματική υγιεινή μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια φλεγμονή. Η φλεγμονή, επηρεάζει την υγεία του στόματος και μπορεί να οδηγήσει σε ουλίτιδα, μια ασθένεια κατά την οποία δημιουργούνται κενά ανάμεσα στα δόντια. Σε αυτά τα κενά λοιπόν, μπορούν να μαζευτούν βακτήρια τα οποία όταν εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος ενεργοποιούν τις αποκρίσεις του ανοσοποιητικού συστήματος, οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα. Παρόλα αυτά, τονίζει πως είναι δύσκολο να αποδειχθεί η σχέση αιτίας – αποτελέσματος ανάμεσα στην κακή στοματική υγιεινή και τον διαβήτη.

Μπορεί ο διαβήτης να προκαλέσει κακή οδοντική υγεία;

Ο ενδοκρινολόγος Δρ. Akankasha Goyal, από τη NYU Langone Health στη Νέα Υόρκη, παρόλο που δεν συμμετείχε στην έρευνα, γνωρίζει καλά τα ευρήματα της και διευκρινίζει ότι παρόλο που δεν είναι γνωστό αν η κακή οδοντική υγεία μπορεί να προκαλέσει διαβήτη, είναι ξεκάθαρο ότι ο διαβήτης μπορεί να προκαλέσει κακή οδοντική υγεία. Συγκεκριμένα, τα υψηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα που παρατηρούνται σε ασθενείς με διαβήτη, δημιουργούν κοιλότητες στο στόμα, οι οποίες επηρεάζουν αρνητικά την οδοντική υγεία.

Τι έδειξε η μελέτη;

Η μελέτη εξέτασε στοιχεία από περίπου 190.000 άτομα στη Νότια Κορέα, με μέση ηλικία 53 ετών. Τα στοιχεία της μελέτης συλλέχθηκαν από το 2003 μέχρι το 2006 και κατά την περίοδο αυτή ένας στους έξι συμμετέχοντες έπασχε από ουλίτιδα. Ο μέσος χρόνος παρακολούθησης των συμμετεχόντων ήταν 10 χρόνια, κατά τα οποία περίπου το 16% ανέπτυξε διαβήτη. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα υπολογιστικό μοντέλο για να ελέγξουν τα δεδομένα που είχαν στη διάθεση τους σε σχέση με διάφορους παράγοντες, όπως η ηλικία, το βάρος, η αρτηριακή πίεση αίματος, η σωματική άσκηση, το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ.

Διαπιστώθηκε λοιπόν, ότι η ουλίτιδα συνδέεται με 9% αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη, ενώ οι συμμετέχοντες που τους έλειπαν 15 ή περισσότερα δόντια είχαν 21% υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν διαβήτη. Αντίθετα, η καλή στοματική υγεία συνδέθηκε με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη και συγκεκριμένα οι συμμετέχοντες που βούρτσιζαν τα δόντια τους τρεις ή περισσότερες φορές την ημέρα είχαν 8% χαμηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν διαβήτη. Επιπρόσθετα, η καλή στοματική υγιεινή φαίνεται να μείωνε περισσότερο τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη στους νεότερους συμμετέχοντες (51 ετών και κάτω) και στις γυναίκες, ωστόσο, οι συγγράφεις της μελέτης τόνισαν ότι οι λόγοι για τους οποίους παρατηρήθηκε αυτό δεν ήταν ξεκάθαροι.

Συμπερασματικά

Η καλή στοματική υγιεινή είναι σημαντική για όλους, οπότε το πλύσιμο των δοντιών τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα θεωρείται απαραίτητο. Σύμφωνα μάλιστα με τους ειδικούς, τα άτομα με διαβήτη πρέπει να πραγματοποιούν οδοντικό έλεγχο τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο, ενώ τα άτομα που δεν έχουν διαβήτη, πέραν από την καλή στοματική υγιεινή πρέπει να ασκούνται για τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα, να τρώνε υγιεινά και να μην καπνίζουν.


+ 6 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved