Καρκίνος, Πρόληψη και θεραπεία, Υγεία Αναπνευστικού Συστήματος, Υγεία Πεπτικού Συστήματος

Πώς επηρεάζει το κάπνισμα τον οργανισμό του ανθρώπου;

© Photojogtom | Dreamstime Stock Photos
© Photojogtom | Dreamstime Stock Photos

Το κάπνισμα επηρεάζει όλα τα μέρη του σώματος και από αυτό δεν θα μπορούσε να εξαιρεθεί το πεπτικό σύστημα. Αυτή η επίδραση είναι ιδιαίτερα επιζήμια για την υγεία του ανθρώπου, καθώς το πεπτικό σύστημα επεξεργάζεται τις τροφές και τις διασπά σε ουσίες που είναι απαραίτητες για τη σωστή λειτουργία του σώματος.  Ως εκ τούτου, τα άτομα με νόσο του Crohn (μια μορφή φλεγμονώδους νόσου του εντέρου ή IBD), διατρέχουν τον κίνδυνο να επιδεινωθεί η ασθένεια τους όταν καπνίζουν.

Πώς επηρεάζει το κάπνισμα την νόσο του Crohn;

Το κάπνισμα έχει μια ιδιαίτερα αρνητική επίδραση στη νόσο του Crohn. Μάλιστα, τα άτομα που καπνίζουν, σύμφωνα με έρευνες, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν την εν λόγω νόσο, συγκριτικά με τους ανθρώπους που δεν κάπνισαν ποτέ. Οι καπνιστές λοιπόν, που έχουν νόσο του Crohn, διατρέχουν αυξημένους κινδύνους για επαναλαμβανόμενες χειρουργικές επεμβάσεις και μεγαλύτερη ανάγκη για χορήγηση πιο δυνατών φαρμάκων, όπως τα ανοσοκατασταλτικά.

Οι λόγοι που το κάπνισμα επιδεινώνει την πορεία της νόσου του Crohn είναι άγνωστοι, ωστόσο, εικάζεται ότι το κάπνισμα μπορεί να μειώσει τη ροή του αίματος στα έντερα, βλάπτοντας το ανοσοποιητικό σύστημα. Σημειώνεται ότι ακόμη και μετά τη διακοπή του καπνίσματα, οι πρώην καπνιστές εξακολουθούν να έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ή επιδείνωσης της νόσου, ωστόσο, έχουν ένα μικρό πλεονέκτημα, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι ένα χρόνο μετά τη διακοπή του καπνίσματος, οι ασθενείς τείνουν να έχουν πιο ήπια πορεία στην ασθένεια τους.

Γιατί το κάπνισμα προκαλεί καούρα;

Στο τέλος του οισοφάγου υπάρχει μια βαλβίδα, η οποία αποτρέπει τα στομαχικά οξέα από το να επιστρέψουν στον οισοφάγο. Η εν λόγω βαλβίδα, αποδυναμώνεται από το κάπνισμα, με αποτέλεσμα τα γαστρικά υγρά να επιστρέφουν ανεμπόδιστα στον οισοφάγο, προκαλώντας καούρα. Μάλιστα, το κάπνισμα φαίνεται να βλάπτει και άμεσα τον οισοφάγο, γεγονός που εμποδίζει την ικανότητα του να αντιστέκεται σε βλάβες.

Επιπλέον, το κάπνισμα παρεμβαίνει στην κίνηση των χολικών αλάτων, τα οποία κανονικά μετακινούνται από το έντερο προς το στομάχι. Στην περίπτωση παρεμπόδισης τους, το οξύ του στομάχου γίνεται ιδιαίτερα όξινο και προκαλεί περαιτέρω βλάβες στον οισοφάγο.

Πώς σχετίζεται το κάπνισμα με την ηπατική νόσο;

Ένα άλλο όργανο στο πεπτικό σύστημα που επηρεάζεται αρνητικά από το κάπνισμα είναι το συκώτι, το οποίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό για το φιλτράρισμα των τοξινών του σώματος, οι οποίες περιλαμβάνουν φάρμακα, αλκοόλ και άλλα επιβλαβή συστατικά.

Η σωστή λειτουργία του ήπατος μπορεί να παρεμποδιστεί από το κάπνισμα και όταν  συμβαίνει αυτό απαιτείται μεγαλύτερη δόση φαρμάκων για να μπορέσει να αντιμετωπιστεί μια ασθένεια. Μάλιστα, το κάπνισμα μπορεί να επιδεινώσει την υπάρχουσα ηπατική νόσο που προκαλείται από τον αλκοολισμό, ενώ τα άτομα με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για ορισμένες ασθένειες του ήπατος, όπως η πρωτοπαθής σκληρυντική χολαγγειίτιδα (η οποία εντοπίζεται κυρίως σε άτομα με ελκώδη κολίτιδα), η αυτοάνοση ηπατίτιδα και η πρωτοπαθής χολική κίρρωση.

Παράλληλα, οι καπνιστές έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν έλκος (μια τρύπα στο στομάχι) και συνήθως χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να θεραπευτούν, ενώ έχουν περισσότερες πιθανότητες το έλκος τους να αποβεί θανατηφόρο σε σχέση με τους μη καπνιστές.

Τέλος, το κάπνισμα μπορεί να μειώσει την ποσότητα δισανθρακικού νατρίου που παράγεται από το πάγκρεας και να αυξήσει την ποσότητα του στομαχικού οξέος που ρέει στο λεπτό έντερο.

Συμπερασματικά

Διαπιστώνουμε λοιπόν, με βάση τα όσα αναφέρονται σε αυτό το άρθρο, ότι το κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει σοβαρές και μερικές φορές μη αναστρέψιμες βλάβες στο πεπτικό σύστημα. Εάν λοιπόν καπνίζετε προσπαθήστε να απομακρύνετε από τη ζωή σας αυτή την καταστροφική συνήθεια. Ζητήστε βοήθεια και συμβουλευτείτε το γιατρό σας για τρόπους διακοπής, άμεσα.

+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved