Παιδί

Μεγαλώνοντας αγόρια και κορίτσια: Ποιες είναι οι διαφορές στην ανάπτυξη τους;

Ζητήστε από γονείς που έχουν μεγαλώσει και γιο και κόρη να σας απαριθμήσουν τις διαφορές στην ανάπτυξη των παιδιών τους και είναι πιθανό να διαγράψουν έναν ολόκληρο κατάλογο. “Ο γιος μου ήταν με μια μπάλα ενέργειας όλη την ώρα, ενώ η κόρη μου μπορούσε να περάσει όλο το απόγευμα με ένα βιβλίο”, ή, “Η κόρη μου μιλούσε από νωρίς, αλλά ο γιος μου ήταν πολύ απασχολημένος παίζοντας με τα παζλ του για να συνομιλήσει με τα άλλα παιδιά”.

Ποιες είναι οι διαφορές στην ανάπτυξη των παιδιών ανάλογα με το φύλο τους;

Τα αγόρια και τα κορίτσια αναπτύσσονται διαφορετικά με μερικούς τρόπους και οι ερευνητές μελετούν συνεχώς τα γονίδια, τις ορμόνες και τη χημεία του εγκεφάλου που μπορεί να εξηγούν κάποιες από αυτές τις διαφορές. Φυσικά, η ανάπτυξη ενός μεμονωμένου παιδιού μπορεί να μην ταιριάζει απόλυτα με τα όρια του φύλου, αλλά η μάθηση των γενικών τρόπων με τους οποίους τα αγόρια και τα κορίτσια διαφέρουν καθώς μεγαλώνουν μπορεί να βοηθήσει στην προετοιμασία των γονέων για την πρώιμη παιδική ηλικία και μετά.

  • Σωματική ανάπτυξη

Μεταξύ των μεγάλων σταδίων ανάπτυξης της βρεφικής και της εφηβικής ηλικίας, τα αγόρια και τα κορίτσια αυξάνονται σε ύψος και βάρος με τον ίδιο περίπου αργό αλλά σταθερό ρυθμό. Δεν υπάρχουν αξιοσημείωτες διαφορές μεταξύ των δύο φύλων μέχρι τα τέλη του δημοτικού – τότε είναι που τα κορίτσια αρχίζουν να ψηλώνουν γρηγορότερα, αν και τα αγόρια τα φτάνουν και τα ξεπερνούν μέσα σε λίγα χρόνια.

  • Κινητικές δεξιότητες

Οι αδρές κινητικές δεξιότητες των αγοριών (τρέξιμο, άλματα, ισορροπία) τείνουν να αναπτύσσονται ελαφρώς ταχύτερα, ενώ οι λεπτές κινητικές δεξιότητες των κοριτσιών (κράτημα μολυβιού, γραφή) βελτιώνονται πρώτα. Για το λόγο αυτό, τα κορίτσια μπορεί να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για την τέχνη (ζωγραφική, χρωματισμό, χειροτεχνία) πριν από τα αγόρια.

Τα αγόρια είναι επίσης πιο σωματικά επιθετικά και παρορμητικά, όπως προκύπτει από μελέτες του εγκεφάλου τους. Το κέντρο ευχαρίστησης του εγκεφάλου λειτουργεί στην πραγματικότητα περισσότερο για τα αγόρια όταν παίρνουν ρίσκα. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα κορίτσια δεν είναι ενεργά ριψοκίνδυνα, απλά , κατά μέσο όρο, τα αγόρια είναι περισσότερο.

Η ατομική διαφοροποίηση και η εμπειρία έχουν μεγάλη σημασία. Τα αγόρια που μεγάλωσαν σε ένα σπίτι όπου εκτιμάται η τέχνη και η μουσική μπορεί να θέλουν να μάθουν ένα μουσικό όργανο αντί να παίξουν ποδόσφαιρο, και τα κορίτσια που μεγάλωσαν σε ένα σωματικά ενεργό περιβάλλον μπορεί να αγαπούν την αναρρίχηση. Από την άλλη πλευρά, κάποια αγόρια που μεγάλωσαν σε μια αθλητική οικογένεια μπορεί να προτιμούν τη ζωγραφική ή τη μουσική, ενώ κάποια κορίτσια που μεγάλωσαν σε καλλιτεχνικό περιβάλλον προτιμούν να αθλούνται.

  • Λεκτικές δεξιότητες

Οι ερευνητές λένε ότι είναι πιθανό τα γονίδια ή οι ορμόνες που σχετίζονται με το φύλο να ευθύνονται για τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους οι εγκέφαλοι των αγοριών και των κοριτσιών αντιδρούν στην ανθρώπινη ομιλία.

Περισσότερα αγόρια από ό,τι κορίτσια μιλούν αργά και τα αγόρια μπορεί να χρησιμοποιούν πιο περιορισμένο λεξιλόγιο. Τα κορίτσια τείνουν να διαβάζουν καλύτερα τα μη λεκτικά σημάδια, όπως ο τόνος της φωνής και η έκφραση, γεγονός που τα καθιστά καλύτερα στην επικοινωνία από νωρίς, επειδή μπορούν να συνδέσουν τα συναισθήματα και τις λέξεις γρηγορότερα.

  • Εκπαίδευση στην τουαλέτα

Κατά μέσο όρο, τα κορίτσια εκπαιδεύονται στο γιογιό νωρίτερα από τα αγόρια, αν και δεν είναι σαφές αν αυτό οφείλεται σε φυσικές ή κοινωνικές διαφορές. Συνήθως οι μητέρες κάνουν την εκπαίδευση και ίσως είναι ευκολότερο για ένα κορίτσι να ταυτιστεί με κάποιον του ίδιου φύλου. Επίσης, λιγότερα κορίτσια βρέχουν το κρεβάτι τους.

  • Εφηβεία

Τα κορίτσια μπαίνουν στην εφηβεία περίπου ένα χρόνο νωρίτερα από τα αγόρια. Τα κορίτσια συνήθως αρχίζουν να εμφανίζουν τις πρώτες αλλαγές – ένα τρυφερό, σε μέγεθος νικελίου εξόγκωμα κάτω από τη μία ή και τις δύο θηλές (μπουμπούκια στήθους) και στη συνέχεια ηβικές τρίχες – μεταξύ των ηλικιών 8 και 13 ετών. Οι αλλαγές αυτές προηγούνται μιας αυξητικής περιόδου, η οποία ακολουθείται τελικά από την έμμηνο ρύση. Τα περισσότερα κορίτσια αποκτούν την πρώτη τους περίοδο 18 μήνες έως τρία χρόνια μετά την εμφάνιση των μπουμπουκιών του στήθους.

Ορισμένα κορίτσια αρχίζουν να εμφανίζουν σημάδια εφηβείας πριν από την ηλικία των 8 ετών και η κατάσταση αυτή είναι γνωστή ως πρόωρη εφηβεία. Αν το στήθος της κόρης σας αναπτύσσεται ή αν παρατηρήσετε ηβικές τρίχες σε ηλικία 7 ετών ή μικρότερη, ενημερώστε τον γιατρό της. Στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό δεν σηματοδοτεί κάποιο σοβαρό πρόβλημα, αλλά μπορεί να χρειαστεί εξετάσεις για να προσδιοριστεί η αιτία και ενδεχομένως να λάβει θεραπεία.

Στα αγόρια, η εφηβεία αρχίζει συνήθως μεταξύ 9 και 14 ετών. Το πρώτο σημάδι είναι συνήθως η διόγκωση των όρχεων που ακολουθείται από λέπτυνση και σκουρόχρωμο δέρμα στο όσχεο. Το δέρμα του οσχέου γίνεται επίσης διάστικτο με μικροσκοπικά εξογκώματα, τα οποία στην πραγματικότητα είναι θύλακες τριχών. Οι ηβικές τρίχες αρχίζουν να αναπτύσσονται στη βάση του πέους και το πέος επιμηκύνεται και στη συνέχεια διευρύνεται. Τα αγόρια περνούν μια περίοδο ανάπτυξης καθώς προχωρούν στην εφηβεία, με το μεγαλύτερο μέρος της ανάπτυξης να συμβαίνει κατά την ύστερη εφηβεία.

Αν και είναι λιγότερο συχνό, τα αγόρια μπορεί επίσης να βιώσουν πρώιμη εφηβεία, η οποία ορίζεται στους άνδρες ως η έναρξη της εφηβείας πριν από την ηλικία των 9 ετών.

Οι ερευνητές συνεχίζουν να μελετούν τις αναπτυξιακές διαφορές μεταξύ αγοριών και κοριτσιών και τι τις προκαλεί, αλλά είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η βιολογία από μόνη της δεν καθορίζει το παιδί που θα αποκτήσετε. Η έκθεση του παιδιού σας σε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων και εμπειριών είναι ο καλύτερος τρόπος για να υποστηρίξετε ένα ολοκληρωμένο, δραστήριο παιδί.


+ 6 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved