Αλλεργίες

Αλλεργία στο λάτεξ: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Τι είναι η αλλεργία στο λάτεξ;

Η αλλεργία στο λάτεξ αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά πριν από 50 χρόνια. Εμφανίζεται όταν ένα άτομο αναπτύσσει αλλεργικά συμπτώματα λόγω της επαφής του με το φυσικό λάτεξ από καουτσούκ (NRL). Αυτό βρίσκεται στο υγρό του καουτσούκ και χρησιμοποιείται για την παρασκευή μιας σειράς προϊόντων από καουτσούκ.

Εκατοντάδες διαφορετικά αλλεργιογόνα έχουν καταγραφεί στο φυσικό λάτεξ από καουτσούκ. Πολλές άλλες χημικές ουσίες, που προστίθενται κατά τη διαδικασία κατασκευής του καουτσούκ, είναι επίσης κοινά αλλεργιογόνα, όπως αντιοξειδωτικά, και διάφορες ουσίες.

Το λάτεξ από φυσικό καουτσούκ βρίσκεται σε πολλά ιατρικά προϊόντα κοινής χρήσης, όπως:

  • Ιατρικά γάντια
  • Σωλήνες από καουτσούκ
  • Καθετήρες

Βρίσκεται επίσης σε:

  • Καλαμάκια πόσης
  • Μπαλόνια
  • Ελαστικά
  • Αερολύματα
  • Προφυλακτικά
  • Πολλά άλλα καθημερινά οικιακά αντικείμενα

Όταν ένα αλλεργικό άτομο έρχεται σε επαφή με οποιοδήποτε από αυτά τα αλλεργιογόνα, εμφανίζεται μια ανοσολογική αντίδραση. Αυτό οδηγεί σε συμπτώματα που μπορεί να κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά ανάλογα με το άτομο.

Τα αλλεργιογόνα του λάτεξ μπορούν επίσης να είναι εισπνεόμενα. Για παράδειγμα, τα σωματίδια λάτεξ μπορούν να απορροφηθούν από το άμυλο καλαμποκιού, το οποίο συχνά προστίθεται στα λαστιχένια γάντια, οπότε όταν ανοίγει η συσκευασία, το αεροζόλ του λάτεξ απελευθερώνεται στον αέρα.

Ποια είναι τα συμπτώματα της αλλεργίας στο λάτεξ;

Η αλλεργία στο λάτεξ μπορεί να παρουσιαστεί με διάφορους τρόπους. Σε πολύ ήπιες περιπτώσεις της αλλεργίας μπορεί να εμφανιστεί ένας μικρός ερεθισμός του δέρματος.

Αυτός ο ερεθισμός προκαλείται από την ισταμίνη, η οποία διεγείρει τη φλεγμονή προκαλώντας τη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων και την αύξηση της ροής του αίματος στην περιοχή. Ο ιστός διογκώνεται και γίνεται κόκκινος και θερμός, οδηγώντας σε ένα κνησμώδες εξάνθημα (δερματίτιδα εξ επαφής).

Ωστόσο, σε πιο επιθετικές περιπτώσεις της αλλεργίας στο λάτεξ, ένα άτομο μπορεί να εμφανίσει απειλητική για τη ζωή του αναφυλαξία. Η αναφυλαξία συμβαίνει όταν το σώμα σας πέφτει σε σοκ, καθώς η αρτηριακή σας πίεση πέφτει ξαφνικά, οι αεραγωγοί σας στενεύουν και ο σφυγμός σας εξασθενεί. Πιο αναλυτικά:

Ήπια συμπτώματα της αλλεργίας στο λάτεξ:

Σοβαρά συμπτώματα αλλεργίας στο λάτεξ:

Εάν εμφανιστούν αυτά, πρέπει να ζητήσετε αμέσως ιατρική συμβουλή:

Η οξεία αναφυλαξία μπορεί να αποβεί μοιραία σε μόλις 15 λεπτά, οπότε απαιτείται άμεση ιατρική παρέμβαση.

Πόσο διαρκούν τα συμπτώματα της αλλεργίας στο λάτεξ;

Η ήπια αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής είναι πιθανό να προκαλέσει συμπτώματα εντός 12-24 ωρών από την έκθεση στο λάτεξ. Τα συμπτώματα αλλεργίας θα επιμένουν για όσο διάστημα συνεχίζεται η έκθεση στο λάτεξ. Μετά την απομάκρυνση του αλλεργιογόνου, η ανάρρωση επέρχεται συνήθως μέσα σε λίγες ώρες ή μετά από λίγες ημέρες.

Μια αλλεργική αντίδραση στο λάτεξ μπορεί να ξεκινήσει μέσα σε λίγα λεπτά έως λίγες ώρες μετά την έκθεση. Μπορεί να εμφανιστεί πολύ γρήγορα, γι’ αυτό και οι πάσχοντες πρέπει να γνωρίζουν πώς να διαχειριστούν μια κρίση αν την αισθανθούν να έρχεται και να έχουν μαζί τους μια ένεση αδρεναλίνης.

Είναι συχνή η αλλεργία στο λάτεξ;

Σύμφωνα με έρευνες, το 4,3% του παγκόσμιου πληθυσμού μπορεί να έχει αλλεργία στο λάτεξ.

Αν και ο καθένας μπορεί να αναπτύξει αλλεργία στο λάτεξ, είναι πιο συχνή σε ορισμένα επαγγέλματα όπου οι εργαζόμενοι που εκτίθενται τακτικά στο λάτεξ. Θεωρείται ότι είναι πιο συχνή σε όσους εργάζονται στον τομέα της υγείας, δεδομένου ότι το προσωπικό εκτίθεται συχνά σε NRL σε ιατρικά αντικείμενα στην εργασία του.

Στην πραγματικότητα, περίπου το 15% των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης πάσχει από αλλεργία στο λάτεξ, συμπεριλαμβανομένου του 30% των οδοντιάτρων και του 50% των χειρουργών.

Ποιοι είναι οι άλλοι παράγοντες κινδύνου για την ύπαρξη αλλεργίας στο λάτεξ;

Για παράδειγμα, η αλλεργία στο λάτεξ λέγεται ότι είναι πέντε φορές πιο συχνή σε παιδιά με δισχιδή ράχη. Έχει επίσης διαπιστωθεί ότι είναι πιο συχνή σε όσους έχουν υποβληθεί σε πέντε ή περισσότερες χειρουργικές επεμβάσεις, έχουν νευρολογικές παθήσεις (όπως εγκεφαλική παράλυση) ή έχουν ήδη άλλες αλλεργίες.

Άλλα επαγγέλματα μπορούν επίσης να θέσουν τα άτομα σε υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν αλλεργία στο λάτεξ. Σε αυτά τα επαγγέλματα περιλαμβάνονται το προσωπικό εστίασης, οι χειριστές τροφίμων, οι καθαριστές και οι κομμωτές. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην τακτική χρήση γαντιών από καουτσούκ.

Πώς διαγιγνώσκεται η αλλεργία στο λάτεξ;

Εάν πιστεύετε ότι μπορεί να έχετε αλλεργία στο λατέξ, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον παθολόγο σας.

Η διάγνωση της αλλεργίας στο λάτεξ μπορεί να γίνει από ειδικό αλλεργιολόγο μετά από εξετάσεις και εξέταση του ιατρικού σας ιστορικού.

Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, μπορεί να σας ζητηθεί να κάνετε εξετάσεις αίματος για να προσδιοριστεί αν είστε αλλεργικός.

Συχνά πραγματοποιούνται και δοκιμασίες δερματικού τσιμπήματος. Αυτή περιλαμβάνει την έγχυση μιας μικρής σταγόνας υγρού που περιέχει λατέξ κάτω από την επιφάνεια του δέρματος και την παρατήρηση της αντίδρασης.

Πώς να αντιμετωπίσετε την αλλεργία στο λάτεξ;

Εάν έχετε αλλεργία στο λάτεξ αποφύγετε το λάτεξ. Αυτό μπορεί να είναι δύσκολο, ειδικά αν εργάζεστε κάνοντας χρήση των προϊόντων λάτεξ, οπότε μιλώντας με τους υπεύθυνους στο χώρο εργασίας σας θα μπορούσε να σας βοηθήσει να διασφαλίσετε ότι τα προϊόντα που χρησιμοποιείτε καθημερινά δεν περιέχουν λάτεξ.

Θα πρέπει να προσπαθήσετε να περιορίσετε ή να αποφύγετε την επαφή με το λάτεξ στο σπίτι, είτε πρόκειται για ηλεκτρονικές συσκευές, είτε για προφυλακτικά, είτε για άλλα οικιακά αντικείμενα.

Θα πρέπει να γνωρίσετε και να κατανοήσετε τα συμπτώματά σας και τον τρόπο αντιμετώπισής τους. Εάν έχετε μόνο ήπια συμπτώματα αλλεργίας στο λάτεξ, η χρήση αντιισταμινικών από το στόμα μόλις αρχίσουν τα συμπτώματα μπορεί να είναι το μόνο που χρειάζεται. Ωστόσο, πρέπει να γνωρίζετε και να κατανοήσετε τα σημάδια μιας οξείας αναφυλακτικής αντίδρασης.

Μπορεί να σας δοθεί μια ένεση αδρεναλίνης και πρέπει να γνωρίζετε πότε και πώς να τη χρησιμοποιήσετε.

Είναι η σιλικόνη ασφαλής για την αλλεργία στο λάτεξ;

Η σιλικόνη χρησιμοποιείται συχνά αντί για λάτεξ σε ιατρικά προϊόντα, καθώς θεωρείται γενικά ασφαλέστερη. Ωστόσο, έχουν υπάρξει αναφορές για αντιδράσεις και στη σιλικόνη.

Είναι γνωστό ότι τα άτομα με αλλεργία στο λάτεξ που φορούν φακούς επαφής σιλικόνης είναι ιδιαίτερα επιρρεπή σε αλλεργική αντίδραση, καθώς και τα άτομα με εμφυτεύματα στήθους σιλικόνης.

Εάν δεν είστε σίγουροι για το αν η χρήση σιλικόνης είναι ασφαλής για εσάς, τότε θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον ειδικό σας σε θέματα αλλεργίας