Εγκέφαλος και Νευρικό Σύστημα

Ανακαλύφθηκε νέο κέντρο καταστολής του πόνου στον εγκέφαλο

Πηγή: Dr. Thuy Hua, Duke University
Πηγή: Dr. Thuy Hua, Duke University

Ανακαλύφθηκε νέο κέντρο καταστολής του χρόνιου πόνου στον εγκέφαλο που θα μειώσει την εξάρτηση από τα οπιοειδή

Ο πόνος είναι στον … εγκέφαλο! Και είναι πολύ ευεργετικός διότι μας προειδοποιεί ότι κάτι κακό συμβαίνει σε κάποιο σημείο του σώματός μας. Είναι όμως και στρεσογόνος για τον οργανισμό, για αυτό η Ιατρική και οι επιστήμονες από αρχαιοτάτων χρόνων προσπαθούν να ανακουφίσουν τον άνθρωπο από αυτόν.

Οι επιστήμονες εντόπισαν μια ομάδα νευρώνων σε ποντίκια, που αμβλύνουν τον πόνο, μειώνοντας τη δραστηριότητα πολλαπλών περιοχών επεξεργασίας του πόνου στον εγκέφαλο. Οι νευρώνες αυτοί, σύμφωνα με τους ερευνητές, θα μπορούσαν να αποτελέσουν σημαντικούς στόχους για ανάπτυξη νέων θεραπειών για τον χρόνιο πόνο, που δεν προκαλούν εθισμό.

Σήμερα, περισσότεροι από 50 εκατομμύρια Αμερικανοί υποφέρουν από χρόνιο πόνο και σε πολλούς συνταγογραφούνται φάρμακα οπιοειδών ως θεραπεία. Ωστόσο, τα οφέλη της μακροχρόνιας θεραπείας με οπιοειδή, είναι ασαφή και οι ασθενείς διατρέχουν κίνδυνο να αναπτύξουν ανοχή στα φάρμακα (και έτσι θα χρειάζονται υψηλότερες δόσεις) ή υπεραλγησία (αυξημένη ευαισθησία στον πόνο). Υπογραμμίζεται ότι η χρήση αυτών των φαρμάκων, μπορεί να οδηγήσει σε εξάρτηση και εθισμό.

Ποιον εναλλακτικό τρόπο, καταστολής του χρόνιου πόνου, ανακάλυψαν οι ερευνητές;

Αναζητώντας πιο αποτελεσματικές, μη εθιστικές θεραπείες για τον χρόνιο πόνο, μια ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Δρ Fan Wang του Πανεπιστημίου Duke, προσπάθησε να βρει περιοχές του εγκεφάλου σε ποντίκια, που θα μπορούσαν να μειώσουν τον πόνο μέσω παρεμβάσεων, χωρίς την χρήση οπιοειδών. Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιευτήκαν στις 18 Μαΐου 2020, στο Nature Neuroscience.

Ο Wang, προσπάθησε να βρει ένα κέντρο ανακούφισης του πόνου στον εγκέφαλο. Οι περισσότερες προηγούμενες μελέτες, επικεντρώθηκαν στην εύρεση περιοχών που ενεργοποιούνται από τον πόνο. Αντ ‘αυτού, η ομάδα του Wang έψαχνε περιοχές που ενεργοποιούνται από χειρουργικά αναισθητικά, όπως η κεταμίνη και το ισοφλουράνιο, που εμποδίζουν τον πόνο και προάγουν πτυχές του ύπνου. Σε μια προηγούμενη μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα αναισθητικά ενεργοποιούν μια εγκεφαλική περιοχή που σχετίζεται με τον ύπνο και προωθούν την απώλεια συνείδησης σε ποντίκια. Οι ερευνητές, αναρωτήθηκαν, εάν το αναισθητικό μπορεί να ενεργοποιήσει και τους νευρώνες που αμβλύνουν τον πόνο.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δείκτες φθορισμού για να επισημάνουν τα κύτταρα που ενεργοποιούνται μετά την έκθεση των ποντικών σε αναισθητικό. Έτσι, διαπίστωσαν ότι ενεργοποιήθηκε μια ομάδα νευρώνων στην κεντρική περιοχή της αμυγδαλής του εγκεφάλου. Επειδή η αμυγδαλή είναι γνωστό ότι ενεργοποιείται από τον πόνο και παίζει βασικό ρόλο στην επεξεργασία του φόβου, είναι μια περιοχή που μπορεί να χρησιμεύσει και στη μείωση του πόνου.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν μια τεχνολογία που ονομάζεται οπτογενετική για να χειριστούν τους κεντρικούς νευρώνες της αμυγδαλής σε υγιή, ξύπνια ποντίκια. Η ενεργοποίηση αυτών των νευρώνων κατέστειλε τις αποκρίσεις των τρωκτικών σε επώδυνα ερεθίσματα. Η καταστολή των νευρώνων έκανε τα ποντίκια να αντιδράσουν σε μη επώδυνη αφή, σαν να ήταν επώδυνη. Αυτή η υπερευαισθησία, που ονομάζεται αλλοδυνία, είναι συχνή σε καταστάσεις χρόνιου νευροπαθητικού πόνου, όπως η νευραλγία του τριδύμου, η οποία επηρεάζει το πρόσωπο και προκύπτει από τραυματισμό των νεύρων. Όταν οι επιστήμονες ενεργοποίησαν τους κεντρικούς νευρώνες της αμυγδαλής σε ποντίκια με νευροπαθητικό πόνο, η αλλοδυνία μειώθηκε σημαντικά.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές προσπάθησαν να ανιχνεύσουν τις συνδέσεις των νευρώνων με άλλα μέρη του εγκεφάλου. Διαπίστωσαν ότι οι νευρώνες έστελναν σήματα σε περισσότερες από 20 άλλες περιοχές του εγκεφάλου, που συμμετείχαν στην επεξεργασία αισθητηριακών και συναισθηματικών πτυχών του πόνου. Η οπτογενετική ενεργοποίηση των κεντρικών νευρώνων της αμυγδαλής, αμβλύνει την δραστηριότητα των νευρώνων που σχετίζεται με τον πόνο, σε πολλές από αυτές τις περιοχές.

Συμπερασματικά

«Οι κεντρικοί νευρώνες της αμυγδαλής, φαίνεται ότι καταστέλλουν τον πόνο, στέλνοντας ανασταλτικά σήματα σε διάφορες περιοχές επεξεργασίας του πόνου του εγκεφάλου», εξηγεί ο Wang. Η μελέτη αυτή, αυξάνει την πιθανότητα να χρησιμοποιηθεί αυτό το εσωτερικό σύστημα καταστολής του πόνου, ως μια αποτελεσματική εναλλακτική λύση στην χρήση οπιοειδών για την ανακούφιση του χρόνιου πόνου.

+ 6 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved