Καρκίνος

Ανακάλυψη: Νέα μη επεμβατική μέθοδος ανίχνευσης καρκίνου του ενδομητρίου

Νέα ανακάλυψη: Νέα μέθοδος ανίχνευσης καρκίνου του ενδομητρίου

Σε μια πολύ μεγάλη μελέτη, που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο Central Lancashire (UCLan), σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, το Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο του Rio Grande do Norte και κλινικούς από την NHS Trusts στο Μάντσεστερ, το Λανκασάιρ και το Λονδίνο, επιβεβαιώθηκε ότι μια μη επεμβατική εξέταση, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει στην έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου του ενδομητρίου.

Ένα να μη επεμβατικό τεστ μπορεί να χρησιμεύσει στην έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου του ενδομητρίου;

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cancers θεωρείται «το επόμενο βήμα» προς τη δημιουργία και παροχή ενός φθηνού εργαλείου διάγνωσης για τον καρκίνο του ενδομητρίου και της άτυπης υπερπλασίας, το οποίο σε κλινικό περιβάλλον, θα μπορούσε να δώσει σχεδόν στιγμιαία αποτελέσματα στις γυναίκες που κινδυνεύουν να αναπτύξουν καρκίνο του ενδομητρίου.

Οι ερευνητές χρησιμοποιώντας φασματοσκοπία αίματος, μια τεχνική που χρησιμοποιεί φως για τον προσδιορισμό της μοριακής σύνθεσης ενός δείγματος, ανέλυσαν δείγματα πλάσματος του αίματος από 652 γυναίκες. Με αυτόν τον τρόπο, δημιούργησαν ένα χαρακτηριστικό βιολογικό «δακτυλικό αποτύπωμα», ενδεικτικό συγκεκριμένων πρωτεϊνών, λιπιδίων και άλλων βιομορίων, που επιβεβαίωνε εάν οι ασθενείς παρουσίαζαν ή όχι σημάδια καρκίνου του ενδομητρίου ή την πρόδρομη άτυπη υπερπλασία του.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η εξέταση φασματοσκοπίας αίματος, έχει τη δυνατότητα να ανιχνεύσει τον καρκίνο του ενδομητρίου με ακρίβεια σε ποσοστό 83%. Αυτή η ακρίβεια ήταν υψηλότερη για τον καρκίνο του ενδομητρίου τύπου Ι. Για την άτυπη υπερπλασία, μια προκαρκινική πάθηση που επηρεάζει τον ενδομήτριο ιστό και συχνά οδηγεί σε καρκίνο, η εξέταση είχε συνολική ακρίβεια 90%.

Ο καρκίνος του ενδομητρίου είναι σήμερα ο έκτος πιο κοινός καρκίνος στις γυναίκες, με αυξανόμενη συχνότητα σε όλο τον κόσμο. Οι τρέχουσες προσεγγίσεις για τη διάγνωση και τον έλεγχο του καρκίνου του ενδομητρίου είναι επεμβατικές, δαπανηρές ή μέτριας διαγνωστικής ακρίβειας, γεγονός που μπορεί να περιορίσει την κλινική χρησιμότητα τους.

Σημαντικότητα μελέτης

Η μελέτη επιβεβαιώνει την πιθανή κλινική εφαρμογή μιας καινοτόμου, μη επεμβατικής μεθόδου, που θα μπορούσε να βοηθήσει στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του ενδομητρίου.

Επιπρόσθετα, αυτή η δοκιμή, αν εφαρμόζεται σε κλινικό περιβάλλον, θα μειώσει την πίεση που παρατηρείται στη δευτεροβάθμια περίθαλψη διασφαλίζοντας ότι μόνο εκείνοι που διατρέχουν σημαντικό κίνδυνο ασθένειας θα παραπέμπονται σε περαιτέρω, επεμβατικές διαγνωστικές εξετάσεις.

Η Δρ Μαρία Παρασκευαΐδη, επικεφαλής ερευνήτρια της μελέτης και ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Central Lancashire (UCLan) και το Imperial College London δήλωσε ότι παρά την αυξανόμενη συχνότητα με την οποία εμφανίζεται ο καρκίνος του ενδομητρίου σε όλο τον κόσμο, υπάρχει πολύ μικρή πρόοδος στη βελτίωση της διάγνωσης και πρόγνωσης της ασθένειας. Έτσι η συγκεκριμένη εξέταση είναι πολύ σημαντική και έχει μεγάλη δυνατότητα να εξελιχθεί στο μέλλον σε μια απλή, χαμηλού κόστους και γρήγορη εξέταση για τον καρκίνο του ενδομητρίου.

Η έρευνα αυτή αποτελεί εντυπωσιακή εξέλιξη στη διάγνωση του καρκίνου του ενδομητρίου. Οι τρέχουσες διαγνωστικές εξετάσεις, βασίζονται σε ακριβές τεχνικές με μέτρια ακρίβεια, που είναι δυσάρεστες για τις γυναίκες, ενώ η εξέταση αυτή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη βελτίωση της έγκαιρης διάγνωσης και της γρήγορης παρακολούθησης των γυναικών που προορίζονται για θεραπεία.

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Women's wellness: researchers look at post menopause as key factor in endometrial cancer https://medicalxpress.com/news/2020-02-women-wellness-menopause-key-factor.html

Detecting Endometrial Cancer by Blood Spectroscopy: A Diagnostic Cross-Sectional Study https://www.mdpi.com/2072-6694/12/5/1256