Ορθοπαιδικά

Αντικατάσταση γόνατος: Ποια είναι η κατάλληλη στιγμή να προβεί κάποιος σε χειρουργική επέμβαση;

Η ηλικία, δεν αποτελεί εμπόδιο για την χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης γόνατος και ούτε υπάρχει συγκεκριμένη χρονική περίοδος που επιτρέπεται και άλλη που απαγορεύεται να προβεί κάποιος σε αυτή την επέμβαση. Τόσο οι νέοι, όσο και οι ηλικιωμένοι μπορούν να ωφεληθούν εξίσου,  εφόσον είναι γενικά υγιείς για να προβούν σε αυτή την ενέργεια. Παρόλα αυτά, τα άτομα κάτω των 60 ετών, ενθαρρύνονται να δοκιμάζουν άλλες θεραπείες, πριν τελικά καταλήξουν στην χειρουργική επέμβαση, εάν βέβαια ο πόνος είναι υποφερτός και η κατάσταση διαχειρίσιμη και θα δούμε πιο κάτω τους λόγους.

Για ποιο λόγο άτομα κάτω των 60 ετών ενθαρρύνονται να μην προβούν σε πλήρη αντικατάσταση γόνατος;

Τα άτομα κάτω των 60 ετών, ενθαρρύνονται να μην προβούν σε πλήρη αντικατάσταση γόνατος και όπως είπαμε προηγουμένως, να χρησιμοποιούν άλλες θεραπείες όσο αυτό είναι εφικτό. Ο λόγος που οι γιατροί δίνουν αυτή την συμβουλή, στηρίζεται στο γεγονός ότι οι τεχνητές αρθρώσεις έχουν περιορισμένη διάρκεια ζωής και ο ασθενής που είναι κάτω των 60 θα αναγκαστεί να επαναλάβει μετά από κάποια χρόνια την χειρουργική επέμβαση. Συγκεκριμένα, για ένα άτομο που είναι δραστήριο σε κανονικά πλαίσια, η διάρκεια ζωής των εμφυτευμάτων κυμαίνεται στα 15-20 χρόνια, ενώ για τα υπέρβαρα και πιο ενεργά σωματικά άτομα, ο προαναφερόμενος μέσος όρος ζωής μειώνεται, καθώς ασκείται περισσότερη πίεση στα εμφυτεύματα.

Πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να κάνετε επέμβαση αντικατάστασης γόνατος;

Κατά τους επιστήμονες, η ιδανική στιγμή για να κάνει κάποιος την πρώτη του αντικατάσταση γόνατος είναι μετά τα 60, όπου θα είναι πλέον ηλικιωμένος και όχι τόσο δραστήριος. Μάλιστα, δεδομένης της μέσης διάρκειας ζωής των περισσοτέρων ανθρώπων, που ανέρχεται περίπου στα 80 χρόνια, εάν κάποιος κάνει την επέμβαση μετά τα 60, θεωρητικά δεν θα χρειαστεί να επαναλάβει την επέμβαση αργότερα στη ζωή του.

Αντίθετα, εάν ένα άτομο κάνει επέμβαση αντικατάστασης γόνατος στα 40 ή τα 50 του χρόνια, τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το νέο γόνατο να φθαρεί σε λιγότερο από 15 χρόνια, με αποτέλεσμα να χρειαστεί να επαναλάβει την χειρουργική διαδικασία για να αντικαταστήσει το παλιό γόνατο με καινούριο. Αξίζει βέβαια να σημειωθεί, ότι πλέον τα άτομα που αναγκάζονται, είτε λόγω πόνου, είτε αναπηρίας ή κάποιας παραμόρφωσης του χόνδρου, να προβούν σε αντικατάσταση γόνατος σε νεότερη ηλικία, αυξάνονται χρόνο με τον χρόνο με γρήγορους ρυθμούς.

Συμπερασματικά

Ορισμένες έρευνες υποδηλώνουν ότι όταν ένα άτομο έχει κάποιο πρόβλημα αναπηρίας, το να περιμένει να κάνει αργότερα στη ζωή του την χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης γόνατος, θα του προσφέρει κάποια οφέλη. Αντίθετα, άλλη έρευνα, δεν βρίσκει καμία διαφορά στα αποτελέσματα που έχουν οι άνθρωποι που περιμένουν σε σχέση με εκείνους που κάνουν νωρίτερα την χειρουργική τους επέμβαση. Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, η απόφαση για το πότε πρέπει να αντικαταστήσει κάποιος το γόνατο του είναι ατομική και μπορεί να παρθεί μόνο με βάση τα ατομικά δεδομένα του καθενός και τις υποδείξεις του γιατρού του.

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved