Ψυχική υγεία

Αποφασιστικότητα και δυναμισμός: Πώς θα καταφέρετε να τα αποκτήσετε;

Σας εκπλήσσει το πόσο δυναμικοί είναι μερικοί άνθρωποι; Αισθάνεστε δίπλα τους αναποτελεσματικοί, μικροί ακόμη και αόρατοι; Αν ναι, τότε μάλλον παραμένετε παθητικοί και αποφασίζουν αυτοί για εσάς ή προσπαθώντας να υπερνικήσετε την αδυναμία σας και θέλοντας να ακουστείτε, γίνεστε επιθετικοί απέναντί τους.

Ποια η διαφορά του δυναμικού ανθρώπου με τον παθητικό και τον επιθετικό;

Σε αντίθεση με τους παθητικούς και τους επιθετικούς, οι δυναμικοί και αποφασιστικοί άνθρωποι, τείνουν να εκτιμούν περισσότερο τον εαυτό τους, να διεκδικούν αυτό που θέλουν μέχρι τα επιτρεπτά όρια και γενικά να έχουν πιο αμοιβαίες σχέσεις με τους γύρω τους.

Αν θέλετε και εσείς να αποκτήσετε δυναμισμό και αποφασιστικότητα, αρχικά πρέπει να μάθετε καλύτερα τον εαυτό σας, να γνωρίσετε το τι πραγματικά είναι σημαντικό για εσάς και πώς νιώθετε σε μια δεδομένη κατάσταση. Όταν αποκτήστε επίγνωση του εαυτού σας, αρχίστε να εκφράζεστε με σαφή και άμεσο τρόπο, αλλά με σεβασμό προς τους άλλους. Δηλώστε αυτό που θέλετε, όχι όμως επιθετικά.

Οι παθητικοί άνθρωποι, γενικά, τείνουν να αναγνωρίζουν ότι δεν είναι υπεύθυνοι για τον τρόπο που αντιδρούν οι γύρω τους. Αποδεχόμενοι όμως τα όρια της δύναμής τους, λυπούνται και πληγώνονται όταν δεν παίρνουν αυτό που θέλουν. Επεξεργάζονται τα συναισθήματά τους και ανακατευθύνουν την ενέργεια τους προς κάτι άλλο και έτσι συνεχίζουν να νιώθουν πως δεν έχουν τη δύναμη να αποκτήσουν αυτό που θέλουν.

Αποδεχόμενοι όμως, ότι και οι άλλοι έχουν δικαίωμα στις σκέψεις και τα συναισθήματά τους, όπως και εσείς, είναι πιο εφικτό να συζητήσετε μαζί τους, αντί να παραιτηθείτε και να απομακρυνθείτε (παθητική στάση) ή να συνεχίσετε να επιμένετε σε αυτό που θέλετε εσείς (επιθετική στάση). Αποφασιστική στάση σημαίνει ότι περιμένετε από τους άλλους να σας ακούσουν όπως θα τους ακούσετε και εσείς και ότι είστε πρόθυμοι να συμβιβαστείτε εάν δεν έχετε άλλη επιλογή, σεβόμενοι τα συναισθήματα και τα θέλω τους.

Πώς θα γίνετε πιο αποφασιστικοί και δυναμικοί;

Για να βοηθήσετε λοιπόν τον εαυτό σας να γίνει πιο αποφασιστικός και δυναμικός:

  • Προσδιορίστε το τι θέλετε και πώς αισθάνεστε.
  • Κατευθύνετε συνειδητά τις σκέψεις και τις ενέργειες σας έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού σας ότι είναι σημαντικό να πείτε αυτό που θέλετε, αλλά είναι εξίσου σημαντικό να ακούσετε και αυτό που έχει να σας πει ο συνομιλητής σας.
  • Δηλώστε πώς έχει η κατάσταση. Μιλήστε με σαφή και άμεσο τρόπο. Πείτε τι σκέφτεστε, τι νιώθετε και ζητήστε αυτό που θέλετε με σεβασμό. Να θυμάστε πως ελέγχοντας το μυαλό σας μπορείτε να μεταφέρετε στον συνομιλητή σας πιο αποτελεσματικά αυτό που θέλετε και με περισσότερη αυτοπεποίθηση, ειδικά όταν αποδεχτείτε ότι δεν μπορείτε να αναγκάσετε τους άλλους να κάνουν αυτό που θέλετε.

Το να μην έχουμε πάντα αυτό που θέλουμε είναι μέρος της ζωής, ωστόσο, εσείς επιλέξτε να εκφράζετε τις επιθυμίες και τις ανάγκες σας με διάλογο και σεβασμό, αποκτώντας έτσι πιο υγιείς σχέσεις και περισσότερη αυτοεκτίμηση.

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved