Ψυχική υγεία

Απόρριψη: 10 τρόποι να την διαχειριστείτε!

Πώς αντιμετωπίζετε τον πόνο της απόρριψης;

Σκεφτείτε αυτό: Περνάτε δίπλα από έναν συνάδελφο το πρωί στο δρόμο για την καφετιέρα και αυτός ο συνάδελφος χαιρετάει τους πάντες εκτός από εσάς. Ωχ!  Ή ίσως μαθαίνετε ότι η παρέα των φίλων σας μαζεύεται για καφέ και εσείς δεν συμπεριλαμβάνεστε. Πονάει, έτσι δεν είναι; Ίσως είστε φοιτήτρια και όλοι οι φίλοι σας εγγράφηκαν σε ένα άθλημα εκτός από εσάς. Πληγωθήκατε, ντραπήκατε και στεναχωρηθήκατε. Μπορεί επίσης να αισθάνεστε απογοητευμένοι και ταπεινωμένοι. Η απόρριψη σερβίρεται με κάθε τρόπο και δεν είναι ποτέ εύκολη. Είναι σαφές, ωστόσο, ότι θα αντιμετωπίσετε την απόρριψη κατά τη διάρκεια της ζωής σας. Εξαιτίας αυτού, θα κάνουμε μια σοβαρή συζήτηση για το πώς να την αντιμετωπίζουμε πιο αποτελεσματικά. Επιτρέψτε μου να είμαι σαφής: Η απόρριψη δεν θα είναι ποτέ εύκολη ή ευπρόσδεκτη, αλλά μπορεί να γίνει ευκολότερη η αντιμετώπισή της με την πάροδο του χρόνου.

Πώς να χειριστείτε μια απόρριψη;

  1. Μην περιμένετε να σας συμπαθήσουν όλοι. Αυτή είναι μια αδύνατη προσδοκία. Δεν σας αρέσουν όλοι, έτσι δεν είναι; Δεν μπορούμε να νιώθουμε όλοι συνδεδεμένοι μεταξύ μας ανά πάσα στιγμή. Μόλις συμφιλιωθείτε με τη διαπίστωση ότι η ένταξη δεν είναι πάντα ο τρόπος με τον οποίο θα εξελιχθούν τα πράγματα, μπορεί να αρχίσετε να αισθάνεστε πιο ήρεμοι και λιγότερο αντιδραστικοί και πληγωμένοι.
  2. Ίσως η απόρριψη να είναι μια μεταμφιεσμένη ευλογία. Η σχέση μπορεί να έχει σταματήσει να σας εξυπηρετεί ή μπορεί να ήρθε η ώρα να αλλάξετε τη φύση της σχέσης. Δεν χρειάζεται απαραίτητα να τερματίσετε αυτή τη σχέση, αλλά ίσως χρειαστεί να έχετε λιγότερο συχνή επαφή. Ίσως η εβδομαδιαία επαφή να είναι υπερβολική για τη συγκεκριμένη φιλία. Σκεφτείτε το και πειραματιστείτε με διαφορετικά επίπεδα επαφής.
  3. Αν ένας φίλος, συνάδελφος ή σύντροφος φαίνεται να σας εγκαταλείπει ίσως έχει παρατηρήσει ότι η συνέργεια μεταξύ των δύο σας δεν λειτουργεί σε αυτό το σημείο. Αυτό δεν σημαίνει ότι είστε ένα ελαττωματικό άτομο. Η χημεία μπορεί να μην υπάρχει αυτή τη στιγμή. Σε μια μεταγενέστερη χρονική στιγμή, μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα.
  4. Μερικές φορές θυμώνουμε ο ένας τον άλλον. Σε αυτή την περίπτωση, μπορεί να μας απορρίψουν. Μπορεί να χρειαστεί μια περίοδος ηρεμίας αρκετών ημερών ή εβδομάδων. Σε αυτή την περίπτωση, αντικαταστήστε την απόρριψη με τη φράση “ψύξη“. Μπορεί όχι μόνο να είναι πιο ακριβής, αλλά και να αισθάνεστε πιο ευγενική και ήπια.
  5. Έχετε κατά νου ότι υπάρχουν πάντα νέοι άνθρωποι που μπορείτε να γνωρίσετε και νέες σχέσεις που μπορούν να καλλιεργηθούν και να αναπτυχθούν. Η ζωή είναι συναρπαστική με αυτόν τον τρόπο. Πάντα μας δίνονται ευκαιρίες να γνωρίσουμε νέους ανθρώπους, αν βγάλουμε τον εαυτό μας εκεί έξω και είμαστε περίεργοι και ενδιαφερόμαστε να γνωρίσουμε νέους ανθρώπους.
  6. Ίσως η εμπειρία της απόρριψης να μην είναι κάτι κακό. Μας βοηθά όχι μόνο να κατανοήσουμε λίγο περισσότερο τις επιπτώσεις μας στους άλλους, αλλά κάθε επώδυνη εμπειρία μας ενθαρρύνει να μάθουμε νέες δεξιότητες αντιμετώπισης και να έχουμε περισσότερη ενσυναίσθηση για τις εμπειρίες των άλλων.
  7. Η απόρριψη δεν σημαίνει πάντα ότι το άτομο που σας απορρίπτει δεν σας συμπαθεί ή σας βρίσκει επιθετικό. Ίσως το άτομο αυτό να ζηλεύει την επιτυχία σας ή την ζωή σας. Οι φίλοι συχνά δυσκολεύονται να γιορτάσουν ο ένας τις επιτυχίες του άλλου.
  8. Η απόρριψη μπορεί επίσης να είναι αυτό που βιώνετε όταν το άτομο που σας προσβάλλει στην πραγματικότητα σας αποφεύγει. Η αποφυγή και η απόρριψη μοιάζουν οδυνηρές καταστάσεις, αλλά στην πραγματικότητα είναι διαφορετικές μεταξύ τους. Κάποιος που αυτή τη στιγμή σας αποφεύγει μπορεί να είναι βυθισμένος σε θέματα που τον απασχολούν. Μπορεί τελικά να βρει το δρόμο του και να γυρίσει πίσω σε εσάς.
  9. Όταν βιώνετε ότι κάποιος απομακρύνεται από εσάς, η τάση σας μπορεί να είναι να κυνηγήσετε με κάποιο τρόπο αυτό το άτομο. Αυτό είναι λογικό γιατί σε κανέναν μας δεν αρέσει η απώλεια. Έχετε κατά νου, όμως, ότι μερικές φορές τα λιγότερα είναι περισσότερα. Δώστε χώρο στο άτομο. Μην τον στριμώχνετε. Μη βιάζεστε να διορθώσετε οτιδήποτε μπορεί να συμβαίνει. Προσπαθήστε αντιθέτως να αφήσετε το άλλο άτομο να έχει χρόνο να ξαναρχίσει επαφή.
  10. Δεν χρειάζεται να διορθώσετε τα πάντα. Μερικές φορές, έχει νόημα να καθίσετε με κάποια αβεβαιότητα και ασάφεια. Ακόμα κι αν θέλετε να διορθώσετε τα πάντα, αυτό είναι αδύνατο. Εργαστείτε για να μάθετε να είστε άνετοι με λίγη αβεβαιότητα. Είναι μια εξαιρετική δεξιότητα που μπορείτε να έχετε και να διδάξετε.


+ 5 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Why rejection hurts so much — and what to do about it by Dawn Kim https://ideas.ted.com/why-rejection-hurts-so-much-and-what-to-do-about-it/

Why getting better about being rejected can help you succeed in life By Sarah DiGiulio https://www.nbcnews.com/better/lifestyle/why-getting-rejected-can-actually-help-you-succeed-life-ncna984966

10 Ways To Deal With Rejection And How To Overcome It by Niharika Chhabra https://medium.com/illumination/10-tips-how-to-deal-with-rejection-and-how-to-overcome-it-f68ddaea3858

5 Ways Mentally Strong People Deal With Rejection by Amy Morin https://www.inc.com/amy-morin/5-ways-mentally-strong-people-deal-with-rejection.html

Here's How to Deal With Rejection in a Healthy Way, According to Psychologists by Hannah Jeon https://www.goodhousekeeping.com/life/relationships/a30719895/how-to-deal-with-rejection/