Ψυχική υγεία

ΔΕΠΥ: 9 συμβουλές για πιο οργανωμένη πρωινή ρουτίνα

Ας το παραδεχτούμε, τα πρωινά δεν είναι εύκολα για κανέναν, ειδικά όταν βιαζόμαστε να πάμε στη δουλειά. Μόλις ξυπνήσουμε, το κεφάλι μας είναι ακόμη θολό και μέχρι να αρχίσουμε να «επαναλειτουργούμε» χρειάζεται αρκετή ώρα. Για τα άτομα με διαταραχή υπερκινητικότητας και ελλειμματικής προσοχής (ΔΕΠΥ), τα πρωινά είναι ακόμη πιο δύσκολα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτή η δυσκολία οφείλεται στα συμπτώματα της ΔΕΠΥ, τα οποία περιλαμβάνουν δυσκολίες που σχετίζονται με την εκτελεστική λειτουργία του ατόμου και την ικανότητα του εγκεφάλου να σχεδιάζει, να αντιδρά και να εκτελεί πράγματα σε γρήγορους ρυθμούς. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και οι μικρές αποφάσεις των ατόμων με ΔΕΠΥ, όπως το τι θα φορέσουν για να πάνε στη δουλειά ή αν θα ελέγξουν ή όχι το email τους πριν φύγουν από το σπίτι, μπορεί να τους βγάλουν εκτός προγράμματος και να τους δημιουργήσουν άγχος.

Πώς θα οργανώσετε καλύτερα τα πρωινά σας αν έχετε ΔΕΠΥ;

Πιο κάτω αναφέρονται 9 συμβουλές από την ψυχίατρο Susan Samuels, που εάν έχετε ΔΕΠΥ, θα σας βοηθήσουν να καταπολεμήσετε το άγχος και να οργανώσετε καλύτερα τα πρωινά σας.

  • Γράψτε σε ένα χαρτί όλα όσα πρέπει να κάνετε μέσα στη μέρα σας, πριν φύγετε από το σπίτι, καθώς και πόσο χρόνο θα σας πάρει για να κάνετε το κάθε τι.
  • Προετοιμαστείτε όσο μπορείτε από το προηγούμενο βράδυ. Διαλέξτε τα ρούχα που θα βάλετε το πρωί και φτιάξτε την τσάντα για την δουλειά σας, βάλτε ακόμη και το μπολ που θα χρησιμοποιήσετε για τα δημητριακά στο τραπέζι.
  • Προσπαθήστε να ξυπνάτε νωρίτερα από τους άλλους. Μπορεί να χρειαστεί να ξυπνάτε ακόμη νωρίτερα, αλλά εάν είστε ο πρώτος που ξυπνά στο σπίτι, θα μειώσετε οποιοδήποτε ενδεχόμενο μπορεί να σας βγάλει εκτός προγράμματος.
  • Ξεκινήστε τη μέρα σας στρώνοντας το κρεβάτι σας. Όσο και αν δεν θέλετε να προσθέσετε άλλη μια εργασία στην πρωινή σας ρουτίνα, στρώνοντας το κρεβάτι σας θα δώσετε έναν τόνο οργάνωσης στην ημέρα σας.
  • Μην ελέγχετε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το πρωί. Όσο και αν είναι δελεαστικό και μια συνήθεια που έχουμε σχεδόν όλοι, εσείς αποφύγετε να το κάνετε. Θα σας φάει χρόνο και θα σας βγάλει εκτός προγράμματος.
  • Τοποθετήστε ένα τραπέζι ή ένα ντουλάπι κοντά στην εξώπορτα. Αποθηκεύστε όλα τα απαραίτητα αντικείμενα εκεί, όπως τα κλειδιά, το πορτοφόλι, το κινητό σας, τον χαρτοφύλακα σας κ.λπ. για να μην τα ψάχνετε την τελευταία στιγμή.
  • Χωρίστε τις πρωινές εργασίες με τον σύντροφο σας (ή τα μεγαλύτερα παιδιά σας). Ο ένας μπορεί να ντύσει τα παιδιά και ο άλλος να προετοιμάσει το πρωινό, οπότε κανένας δεν θα επιβαρυνθεί με όλες τις πρωινές υποχρεώσεις.
  • Βάλτε υπενθύμιση στο κινητό σας για την ακριβή ώρα που πρέπει να φύγετε από το σπίτι. Ρυθμίστε την υπενθύμιση 5 λεπτά νωρίτερα για να έχετε χρόνο να μαζέψετε όλα τα πράγματα που χρειάζεστε πριν βγείτε από το σπίτι, τα οποία όπως είπαμε πιο πάνω, θα τα έχετε ήδη τοποθετημένα κοντά στην εξώπορτα.
  • Ακολουθείστε πάντα μια συγκεκριμένη ρουτίνα. Είτε προτιμάτε να ξεκινήσετε τρώγοντας τα δημητριακά σας ή πίνοντας τον καφέ σας, είτε προτιμάτε πρώτα να ντυθείτε, φροντίστε καθημερινά να ακολουθείτε την ίδια ρουτίνα, ώστε να φτάσετε σε σημείο να λειτουργείτε αυτόματα. Αυτό θα σας βοηθήσει να κερδίζετε χρόνο.

+ 8 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

9 Tips for a More Productive, Organized Morning with ADHD https://www.healthination.com/health/adhd-morning-routine

ADHD in Adults: The 3 Types you Need to Know https://www.healthination.com/health/adult-adhd-signs-symptoms

Dealing with ADHD at Work: Tips for Staying Organized https://www.healthination.com/health/adult-adhd-workplace-tips

5 Reasons Why ADHD Adults Hate Mornings https://healthyadhd.com/adhd-adults-hate-mornings/

EXECUTIVE FUNCTIONING PROBLEMS https://manhattanpsychologygroup.com/executive-functioning-problems-adults

Executive Function Skills https://chadd.org/about-adhd/executive-function-skills/

HOW ADHD ADULTS FIX THEIR LOVE-HATE RELATIONSHIP WITH ROUTINES https://marlacummins.com/adhd-adults-fix-love-hate-relationship-routines/

school mornings without the stress https://childmind.org/article/school-mornings-without-the-stress/