Έγκέφαλος και Νευρικό Σύστημα

Παίζει ρόλο αν είσαι δεξιόχειρας ή αριστερόχειρας στο εγκεφαλικό επεισόδιο;

Ένα εγκεφαλικό επεισόδιο στη δεξιά πλευρά του εγκεφάλου μπορεί να προκαλέσει διαφορετικά συμπτώματα από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο στην αριστερή πλευρά του εγκεφάλου. Ομοίως, ένα εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να σας επηρεάσει διαφορετικά αν είστε αριστερόχειρας σε σχέση με το αν είστε δεξιόχειρας.

Τι ονομάζουμε κυρίαρχο χέρι;

Το κυρίαρχο χέρι σας είναι το χέρι που προτιμάτε να χρησιμοποιείτε για εργασίες που απαιτούν συντονισμό, ιδίως για τη γραφή. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν επίσης μια προτίμηση στο χέρι σε αθλήματα όπως το τένις, το μπέιζμπολ και το ποδόσφαιρο. Μερικοί άνθρωποι μπορεί ακόμη και να παρατηρήσουν ότι το ένα πόδι είναι κυρίαρχο (βρίσκεται στην ίδια πλευρά του σώματος με το κυρίαρχο χέρι). Περίπου το 10% του πληθυσμού γεννιέται αριστερόχειρας. Συνήθως, οι γονείς μπορούν να καταλάβουν αν ένα παιδί είναι αριστερόχειρας περίπου στην ηλικία των 14-18 μηνών, αν και ορισμένα μωρά δείχνουν προτίμηση στο χέρι ακόμη νωρίτερα. Ιστορικά, διάφοροι μύθοι από σχεδόν κάθε πολιτισμό θεωρούσαν την αριστεροχειρία κακή ή κατώτερη από τη δεξιοχειρία. Ωστόσο, με την πρόοδο της ιατρικής επιστήμης, είναι σήμερα ευρέως αναγνωρισμένο στα περισσότερα μέρη του κόσμου ότι ούτε η αριστεροχειρία ούτε η δεξιοχειρία είναι κατώτερη ή ανώτερη από την άλλη.

Πού βρίσκεται το γλωσσικό κέντρο του εγκεφάλου;

Η συντριπτική πλειονότητα των δεξιόχειρων ασθενών καθώς και περίπου το 70% των αριστερόχειρων ασθενών έχουν το γλωσσικό τους κέντρο τοποθετημένο στο αριστερό ημισφαίριο. Το υπόλοιπο 30% των αριστερόχειρων ασθενών επεξεργάζεται τη γλώσσα στο δεξί ή και στα δύο ημισφαίρια. Υπάρχουν διάφορες περιοχές στον εγκέφαλο που συνεργάζονται για τον έλεγχο της γλωσσικής λειτουργίας. Οι πιο κατανοητές είναι η περιοχή Broca και η περιοχή Wernicke, οι οποίες βρίσκονται και οι δύο στην κυρίαρχη πλευρά του εγκεφάλου. Η περιοχή του Broca μας επιτρέπει να παράγουμε άπταιστη ομιλία, ενώ η περιοχή του Wernicke μας επιτρέπει να κατανοούμε το νόημα της γλώσσας που μιλάμε και ακούμε.

Πώς επηρεάζει το εγκεφαλικό επεισόδιο τους δεξιόχειρες ή αριστερόχειρες;

Οι νευρολόγοι συνήθως ρωτούν αν είστε δεξιόχειρας ή αριστερόχειρας κατά τη διάρκεια μιας νευρολογικής αξιολόγησης. Ο λόγος είναι ότι οποιοδήποτε πρόβλημα που επηρεάζει τον εγκέφαλο εκδηλώνεται διαφορετικά ανάλογα με το αν είστε δεξιόχειρας ή αριστερόχειρας. Ένα εγκεφαλικό επεισόδιο του κυρίαρχου μετωπιαίου λοβού ή του κυρίαρχου κροταφικού λοβού μπορεί να προκαλέσει μια κατάσταση που ονομάζεται αφασία, η οποία είναι μια σοβαρή διαταραχή της ομιλίας και της επικοινωνίας. Αλλά και μια άλλη σημαντική εγκεφαλική λειτουργία ελέγχεται είτε από τη δεξιά πλευρά του εγκεφάλου σας είτε από την αριστερή πλευρά του εγκεφάλου σας, ανάλογα με τον ετερόχειρά σας. Πρόκειται για μια πολύ πιο λεπτή λειτουργία που ονομάζεται οπτική χωρική αντίληψη. Η οπτική χωρική αντίληψη είναι η επίγνωση της θέσης και των δύο πλευρών του περιβάλλοντός σας σε σχέση με το σώμα σας. Η οπτική χωρική αντίληψη ελέγχεται από μια περιοχή του εγκεφάλου σας που βρίσκεται στο μη κυρίαρχο ημισφαίριο. Ένα εγκεφαλικό επεισόδιο που αφορά ορισμένες περιοχές του μη κυρίαρχου εγκεφαλικού φλοιού μπορεί να προκαλέσει μια κατάσταση που ονομάζεται ημιγνωσία, η οποία είναι μια μειωμένη επίγνωση της μιας πλευράς του σώματός σας ή ένα έλλειμμα στην αντίληψη της μιας πλευράς του περιβάλλοντός σας, που περιγράφεται ως ημισπατική παραμέληση. Εάν υποστείτε εγκεφαλικό επεισόδιο στο αισθητήριο τμήμα του μη κυρίαρχου εγκεφαλικού φλοιού σας, μπορεί να προκύψει αυτή η σοβαρή αναπηρία.

Διαφέρει το εγκεφαλικό επεισόδιο ανά πλευρά;

Το κινητικό τμήμα της μιας πλευράς του εγκεφάλου σας ελέγχει τις κινήσεις της αντίθετης πλευράς του σώματός σας. Εάν είστε αριστερόχειρας, ένα εγκεφαλικό επεισόδιο στη δεξιά φλοιώδη ή υποφλοιώδη κινητική περιοχή του εγκεφάλου μπορεί να προκαλέσει αδυναμία του κυρίαρχου αριστερού χεριού και ποδιού. Αυτό θα αποτελούσε σημαντικό πρόβλημα για εσάς, επειδή εξαρτάστε από την κυρίαρχη πλευρά σας για την εκτέλεση περίπλοκων κινήσεων. Εάν είστε αριστερόχειρας, ένα εγκεφαλικό επεισόδιο στην αριστερή πλευρά του εγκεφάλου σας θα επηρέαζε τη μη κυρίαρχη δεξιά πλευρά του σώματός σας. Μπορείτε πιο εύκολα να προσαρμοστείτε στην αδυναμία της μη κυρίαρχης πλευράς του σώματός σας, επειδή τις περισσότερες φορές η κυρίαρχη πλευρά σας μπορεί να αναλάβει. Ωστόσο, ένα μη κυρίαρχο εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί και πάλι να έχει σημαντικές επιπτώσεις.

+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Functional recovery differences after stroke rehabilitation in patients with uni- or bilateral hemiparesis https://nsj.org.sa/content/22/3/186

A large-scale population study of early life factors influencing left-handedness https://www.nature.com/articles/s41598-018-37423-8

Linkage Analysis in a Dutch Population Isolate Shows No Major Gene for Left-Handedness or Atypical Language Lateralization https://www.jneurosci.org/content/35/23/8730

Does left-handedness confer resistance to spatial bias? https://www.nature.com/articles/srep09162