Ορθοπαιδικά

Διατηρήστε την ισορροπία σας μέχρι τα γεράματα: Πρόγραμμα Better Balance

Καθώς μεγαλώνουμε, το θέμα «ισορροπία» γίνεται όλο και πιο σημαντικό, διότι μια ενδεχόμενη πτώση μπορεί να επιφέρει σοβαρότερες συνέπειες από ότι θα μπορούσε να επιφέρει στο παρελθόν. Σύμφωνα με τους ειδικούς, περισσότερο από το 90% των καταγμάτων ισχίου που παρατηρούνται στους ανθρώπους οφείλονται σε πτώσεις, ενώ τέσσερις στους πέντε θανάτους που έχουν ως αιτία την πτώση παρατηρούνται σε άτομα άνω των 65 ετών. Μάλιστα, οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας, οι οποίοι όπως είπαμε θα έπρεπε να μεριμνούν περισσότερο για την ισορροπία τους, από φόβο μήπως πέσουν κατά τη διάρκεια της άσκησης, δεν ασκούνται και κατά συνέπεια δεν δυναμώνουν τους μυς και τα αντανακλαστικά τους, πράγμα που αποδυναμώνει ακόμη περισσότερο την ισορροπία τους.

Πώς θα βελτιώσετε την ισορροπία σας;

Οι γιατροί της Ιατρικής Σχολής του Harvard έχουν δημιουργήσει ένα πρόγραμμα, το οποίο ονόμασαν Better Balance, υποστηρίζοντας ότι μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να διατηρήσουν την ισορροπία τους για χρόνια και κατά συνέπεια να αποφύγουν τις επικίνδυνες πτώσεις.

Το πρόγραμμα Better Balance, περιλαμβάνει μια πληθώρα συμβουλών, πληροφοριών και ασκήσεων, που ενισχύουν την ισορροπία και βοηθούν στην πρόληψη των πτώσεων. Ουσιαστικά, τα άτομα ενημερώνονται για τον τρόπο με τον οποίο το ανθρώπινο σώμα διατηρεί την ισορροπία του και για τις συνθήκες, τα φάρμακα και τις καταστάσεις που μπορούν να οδηγήσουν σε αστάθεια. Παράλληλα, δίνονται σημαντικές συμβουλές που μειώνουν την πιθανότητα πτώσης στους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους του σπιτιού και μια σειρά ασκήσεων που ενισχύουν τους μυς, τα αντανακλαστικά και την ευελιξία.

Πιο συγκεκριμένα, το πρόγραμμα Better Balance περιλαμβάνει:

Φάρμακα: Το Better Balance παρουσιάζει μια λίστα από παρενέργειες που προκαλούνται από διάφορα φάρμακα, οι οποίες επηρεάζουν την ισορροπία, μαζί με έξι συγκεκριμένους τρόπους, τους οποίους μπορεί να χρησιμοποιήσει ο γιατρός (και ο ασθενής) για να ελαχιστοποιήσει τις παρενέργειες των φαρμάκων, χωρίς ωστόσο να μειώνει την αποτελεσματικότητά τους.

Οικιακοί κίνδυνοι: Το Better Balance περιλαμβάνει μια λίστα ελέγχου των οικιακών κινδύνων,  προσφέροντας περισσότερες από είκοσι πρακτικές προτάσεις για αποφυγή των πτώσεων στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό του σπιτιού.

Ασκήσεις: Τέλος, το Better Balance, προσφέρει μια λίστα από εικονογραφημένες ασκήσεις, οι οποίες αυξάνουν την μυϊκή δύναμη και την ταχύτητα και βελτιώνουν τα αντανακλαστικά, την ευελιξία και τον πυρήνα του σώματος. Σημειώνεται ότι οι εν λόγω ασκήσεις προσαρμόζονται ανάλογα με την φυσική κατάσταση του κάθε ατόμου και αναπροσαρμόζονται στην πορεία.