Τι αισθάνεσαι;

Τραυματισμοί

Κάταγμα ισχίου

Λίγα λόγια για την άρθρωση του ισχίου

Το άνω μέρος του μηριαίου οστού και τμήμα του πυελικού οστού συναντώνται για να σχηματίσουν το ισχίο. Κάταγμα στο ισχίο είναι συνήθως ένα σπάσιμο στο άνω τμήμα του μηριαίου οστού.

Άρθρωση είναι το σημείο όπου δύο ή περισσότερα οστά ενώνονται, και το ισχίο είναι μία άρθρωση κεφαλής και κοτύλης. Η κεφαλή είναι το άνω τμήμα του μηριαίου οστού και η κοτύλη είναι το κοίλο τμήμα του πυελικού οστού. Η δομή του ισχίου επιτρέπει περισσότερο εύρος κίνησης από οποιαδήποτε άλλη άρθρωση. Για παράδειγμα, μπορείτε να περιστρέψετε και να κινήσετε τα ισχία σας σε πολλαπλές κατευθύνσεις. Άλλες αρθρώσεις, όπως τα γόνατα και οι αγκώνες, επιτρέπουν περιορισμένη κίνηση μόνο σε μία κατεύθυνση.

Το κάταγμα στο ισχίο είναι σοβαρό σε οποιαδήποτε ηλικία και σχεδόν πάντα απαιτεί χειρουργική επέμβαση. Οι επιπλοκές που σχετίζονται με ένα κάταγμα στο ισχίο μπορεί να αποβούν απειλητικές για τη ζωή.

Ποιοι είναι οι τύποι κατάγματος του ισχίου;

Ένα κάταγμα στο ισχίο συνήθως συμβαίνει στην κεφαλή του μηριαίου οστού και μπορεί να λάβει χώρα σε πολλά διαφορετικά μέρη. Ορισμένες φορές, η κοτύλη της πυέλου μπορεί επίσης να υποστεί κάταγμα.

Κάταγμα μηριαίου αυχένα: Αυτός ο τύπος κατάγματος συμβαίνει στο μηριαίο οστό περίπου 2,5 με 5 εκατοστά από το σημείο όπου η κεφαλή συναντά το οστό της πυελικής χώρας. Το κάταγμα μηριαίου αυχένα μπορεί να αποκόψει την αιματική κυκλοφορία στην μηριαία κεφαλή μέσω ρήξης των αιμοφόρων αγγείων.

Διατροχαντήριο κάταγμα ισχίου: Το διατροχαντήριο κάταγμα ισχίου συμβαίνει σε μεγαλύτερη απόσταση από το κάταγμα μηριαίου αυχένα. Συνήθως λαμβάνει χώρα 7,6 με 10 εκατοστά από την άρθρωση του ισχίου και δεν σταματά την αιματική ροή στο μοιραίο οστό.

Ενδοαρθρικό κάταγμα: Αυτό το κάταγμα επηρεάζει τη μηριαία κεφαλή και τμήματα της κοτύλης του ισχίου. Μπορεί να προκαλέσει καταστροφή των αιμοφόρων αγγείων που διοχετεύουν αίμα στη μηριαία κεφαλή.

Αίτια

Ποιες είναι οι αιτίες του κατάγματος του ισχίου;

Πιθανές αιτίες κατάγματος του ισχίου περιλαμβάνουν:

 • Πτώση σε σκληρή επιφάνεια ή πτώση από μεγάλο ύψος
 • Αμβλύ τραύμα στο ισχίο, όπως στην περίπτωση αυτοκινητιστικού δυστυχήματος
 • Ασθένειες, όπως η οστεοπόρωση, μία πάθηση η οποία προκαλεί απώλεια του οστίτη ιστού
 • Παχυσαρκία, η οποία οδηγεί σε υπερβολική πίεση στα οστά του ισχίου

Ποιος βρίσκεται σε κίνδυνο κατάγματος στο ισχίο;

Υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο ενός κατάγματος του ισχίου και περιλαμβάνουν:

Ιστορικό κατάγματος στο ισχίο: Εάν στο παρελθόν είχατε υποστεί κάταγμα στο ισχίο, ο κίνδυνος ενός νέου κατάγματος είναι πολύ υψηλότερος.

Εθνικότητα: Αν έχετε Ασιατική ή Καυκάσια καταγωγή, βρίσκεστε σε αυξημένο κίνδυνο οστεοπόρωσης.

Φύλο: Αν είστε γυναίκα, οι πιθανότητες για κάταγμα του ισχίου αυξάνονται. Και αυτό διότι οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς στην οστεοπόρωση από τους άντρες.

Ηλικία: Αν είστε άνω των 60 ετών, μπορεί να βρίσκεστε σε αυξημένο κίνδυνο κατάγματος του ισχίου. Με την πάροδο των ετών, η δύναμη και η πυκνότητα των οστών μειώνονται. Τα αδύναμα οστά σπάζουν εύκολα. Η προχωρημένη ηλικία συχνά συνοδεύεται από αλλαγές στην όραση και προβλήματα ισορροπίας, καθώς και άλλους παράγοντες που σας καθιστούν πιο επιρρεπείς στις πτώσεις.

Κακή θρέψη: Μία υγιής διατροφή περιλαμβάνει θρεπτικά συστατικά που είναι σημαντικά για την υγεία των οστών, όπως πρωτεΐνες, βιταμίνη D και ασβέστιο. Αν δεν λαμβάνετε επαρκείς θερμίδες και θρεπτικά συστατικά από τη διατροφή σας, μπορεί να οδηγηθείτε σε ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο καταγμάτων. Μία έρευνα έχει βρει ότι οι ηλικιωμένοι που έχουν ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο κατάγματος του ισχίου. Είναι επίσης ιδιαίτερα σημαντικό για τα παιδιά να λαμβάνουν επαρκείς ποσότητες ασβεστίου και βιταμίνης D για την μελλοντική υγεία των οστών τους.

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα του κατάγματος στο ισχίο;

Τα συμπτώματα του κατάγματος στο ισχίο μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Πόνο στο ισχίο και τη βουβωνική περιοχή
 • Το πάσχον πόδι να είναι βραχύτερο από το φυσιολογικό
 • Ανικανότητα βάδισης ή άσκησης βάρους ή πίεσης στο πάσχον ισχίο και πόδι
 • Φλεγμονή του ισχίου
 • Μώλωπες

Ένα σπασμένο ισχίο μπορεί να είναι απειλητικό για τη ζωή. Αν υποπτεύεστε ότι έχετε σπάσει το ισχίο σας, αναζητήστε επείγουσα ιατρική φροντίδα.

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται το κάταγμα στο ισχίο;

Ο γιατρός θα παρατηρήσει προφανείς ενδείξεις ενός κατάγματος στο ισχίο, όπως οίδημα, μώλωπες ή παραμόρφωση. Ωστόσο, για την επιβεβαίωση της διάγνωσης θα χρειαστούν εξειδικευμένες τεχνικές.

Οι απεικονιστικές τεχνικές θα βοηθήσουν το γιατρό να εντοπίσει τα κατάγματα. Αρχικά, θα υποβληθείτε σε μία ακτινογραφία ακτίνων-Χ του ισχίου. Εάν η εν λόγω εξέταση δεν αποκαλύπτει κατάγματα, ο γιατρός μπορεί να ζητήσει επιπλέον εξετάσεις, όπως μαγνητική ή αξονική τομογραφία.

Η μαγνητική τομογραφία θα αναδείξει ένα κάταγμα στο οστό του ισχίου καλύτερα από την ακτινογραφία ακτίνων-Χ. Η εν λόγω απεικονιστική μέθοδος παράγει πολύ λεπτομερείς εικόνες της περιοχής του ισχίου. Ο γιατρός θα δει αυτές τις εικόνες σε ένα φιλμ ή στην οθόνη του υπολογιστή. Η αξονική τομογραφία είναι μία απεικονιστική μέθοδος που παράγει εικόνες του οστού του ισχίου και των περιβαλλόντων μυών, ιστών και λίπους.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται το κάταγμα στο ισχίο;

Ο γιατρός θα ρωτήσει την ηλικία σας και θα ζητήσει πληροφορίες για τη φυσική σας κατάσταση προτού προτείνει ένα θεραπευτικό πλάνο. Αν είστε ηλικιωμένος/η και έχετε προβλήματα υγείας επιπρόσθετα με το σπασμένο ισχίο, η θεραπεία ποικίλλει. Οι επιλογές αντιμετώπισης μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Φάρμακα
 • Χειρουργική επέμβαση
 • Φυσικοθεραπεία

Ο γιατρός θα σας συνταγογραφήσει παυσίπονα για τη μείωση της δυσφορίας. Επίσης, το χειρουργείο είναι η πιο κοινή θεραπεία για την αποκατάσταση ή την αντικατάσταση του ισχίου. Η χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης ισχίου περιλαμβάνει την απομάκρυνση του πάσχοντος τμήματος του ισχίου και την τοποθέτηση ενός τεχνητού. Αν υποβληθείτε σε χειρουργική επέμβαση, στη συνέχεια θα χρειαστείτε φυσικοθεραπεία για να αναρρώσετε πλήρως.

Έκβαση

Ποια είναι η μακροπρόθεσμη έκβαση για το κάταγμα στο ισχίο;

Θα πάρετε εξιτήριο από το νοσοκομείο λίγες μέρες μετά τη χειρουργική επέμβαση, αλλά θα πρέπει να ξεκινήσετε άμεσα φυσικοθεραπεία. Η ανάρρωση εξαρτάται από τη φυσική σας κατάσταση πριν τον τραυματισμό.

Παρόλο που η χειρουργική επέμβαση είναι επιτυχής στις περισσότερες περιπτώσεις, μπορεί να εμφανίσετε κάποιες επιπλοκές. Ένα κάταγμα στο ισχίο θα επηρεάσει την ικανότητά σας να περπατάτε για μία ορισμένη χρονική περίοδο. Η ακινησία μπορεί να οδηγήσει σε:

 • Έλκη κατάκλισης
 • Θρόμβο αίματος στα πόδια ή τους πνεύμονες
 • Λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος
 • Πνευμονία

Για τους ηλικιωμένους

Ένα κάταγμα στο ισχίο μπορεί να είναι ιδιαίτερα σοβαρό αν είστε σε προχωρημένη ηλικία. Αυτό οφείλεται στους κινδύνους που ενέχει μία χειρουργική επέμβαση σε ηλικιωμένα άτομα και στις σωματικές απαιτήσεις της ανάρρωσης.

Εάν η διαδικασία της ανάρρωσης δεν βελτιώνεται, μπορεί να χρειαστεί να νοσηλευτείτε για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα σε μία μονάδα φροντίδας. Η απώλεια της κινητικότητας και της ανεξαρτησίας μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη σε ορισμένα άτομα, κάτι το οποίο με τη σειρά του επιβραδύνει την ανάρρωση.

Οι ηλικιωμένοι μπορούν, παρόλα αυτά, να ακολουθήσουν ορισμένες συμβουλές για να αναρρώσουν πλήρως από ένα χειρουργείο στο ισχίο και να αποτρέψουν νέα κατάγματα. Συμπληρώματα ασβεστίου μπορεί να βοηθήσουν ώστε να αυξήσετε την οστική πυκνότητα. Οι γιατροί συστήνουν ασκήσεις με βάρη για να αναρρώσετε από τα κατάγματα και να χτίσετε τη μυϊκή και οστική σας δύναμη. Θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας προτού ξεκινήσετε ένα πρόγραμμα άθλησης μετά από μία χειρουργική επέμβαση στο ισχίο.

+ 5 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

1. Hip fractures. (2009, April) orthoinfo.aaos.org/topic.cfm?topic=A00392

2. Li, H. J., Cheng, H. S., Liang, J., Wu, C. C., & Shyu, Y. I. (2013, August). Functional recovery of older people with hip fracture: Does malnutrition make a difference? Journal of Advanced Nursing, 69(8), 1691–1703 onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/jan.12027/abstract

3. Mayo Clinic Staff. (2015, March 11). Hip fracture: Definition mayoclinic.org/diseases-conditions/hip-fracture/basics/definition/con-20021033

4. Mayo Clinic Staff. (2015, March 11). Hip fracture: Risk factors mayoclinic.org/diseases-conditions/hip-fracture/basics/risk-factors/con-20021033

5. Schnell, S., Friedman, S. M., Mendelson, D. A., Bingham, K. W., & Kates, S. L. (2010, September). The 1-year mortality of patients treated in a hip fracture program for elders. Geriatric Orthopaedic Surgery & Rehabilitation, 1(1), 6¬–14 ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3597289/