Γυναίκα, Πρόληψη και θεραπεία

Εγκυμοσύνη: ο έλεγχος της πίεσης του αίματος στο σπίτι να μειώσει την πιθανότητα προεκλαμψίας

Προεκλαμψία
Προεκλαμψία

Η υπέρταση παγκοσμίως είναι η δεύτερη σε σειρά αιτία θανάτου σε εγκύους με ποσοστό 20% από των συνολικών θανάτων. Η υπέρταση μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα μιας κατάστασης που πλήττει κάποιες εγκύους και ονομάζεται προεκλαμψία, μια άκρως επικίνδυνη κατάσταση για την κυοφορούσα και το έμβρυο. Έρευνα του περιοδικού ‘Obstretrics and Gynecology’ καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο τακτικός έλεγχος της πίεσης με πιεσόμετρο στο σπίτι της εγκύου μπορεί να αποτρέψει τυχόν επικίνδυνα προβλήματα.

Πώς αναγνωρίζεται η προεκλαμψία

Πιθανά συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν στην προεκλαμψία είναι :

 • υψηλή αρτηριακή πίεση
 • κεφαλαλγείες
 • έντονες ναυτίες
 • αίσθημα ζάλης
 • οιδήματα κυρίως στα άκρα και το πρόσωπο
 • μειωμένη ποσότητα ούρων που εμφανίζουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα πρωτεΐνης
 • ψυχολογική αναστάτωση
 • προβλήματα όρασης

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται να μην ταυτιστεί η προεκλαμψία με χρόνια υπέρταση ή την υπέρταση κύησης που παρουσιάζει ως βασική διαφορά την απουσία πρωτεΐνης στα ούρα.

Preeclampsia vector illustration. Labeled pregnancy complication scheme.
Προεκλαμψία

Πότε παρουσιάζεται η προεκλαμψία και γιατί

Η προεκλαμψία συνήθως εμφανίζεται από την 20η εβδομάδα κύησης και μπορεί να εκδηλωθεί έως και 3 με 6 εβδομάδες μετά την γέννα. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στο 4 τρίμηνο που περιλαμβάνει λίγες εβδομάδες πριν το τοκετό έως και μερικές εβδομάδες μετά, διότι έρευνες έδειξαν ότι οι γυναίκες που παρουσίασαν προεκλαμψία είχαν διπλάσιες πιθανότητες να νοσήσουν από καρδιοαγγειακά νοσήματα.

Ο τρόπος που δημιουργείται δεν έχει αποσαφηνισθεί, αν και ειδικοί το συσχετίζουν με ατέλειες στον σχηματισμό του πλακούντα. Όμως, οι έρευνες παρατήρησαν μεγαλύτερες πιθανότητες εμφάνισης της κατάστασης αυτής σε κυοφορούσες άνω των 37 ετών και μικρότερες των 19 ετών, σε γυναίκες παχύσαρκες, που πάσχουν από άσθμα, χρόνια υπέρταση και διαβήτη.

Η παρακολούθηση της αρτηριακής πίεσης στο σπίτι και τα συμπεράσματα ερευνών

Η έρευνα αναγνωρίζοντας τους κινδύνους της προεκλαμψίας κατά την κύηση και μετά τον τοκετό, έδωσε κάποια μηχανήματα που μετρούσαν την αρτηριακή πίεση σε γυναίκες που ήταν σε λοχεία και είχαν παρουσιάσει υψηλή πίεση κατά την εγκυμοσύνη. Κάθε βδομάδα πραγματοποιούσαν μετρήσεις αρκετές φορές τις οποίες λάμβανε η ιατρική ομάδα που επέβλεπε το πείραμα και έπειτα κατεύθυνε αναλόγως την επίδοση της φαρμακευτικής αγωγής παρακολουθώντας ταυτόχρονα το ενδεχόμενο να προκύψει κάποια απότομη επιδείνωση στην υγεία των συμμετεχόντων. Τα αποτελέσματα ήταν :

 • περίπου οι μισές γυναίκες με ποσοστό 42% έπρεπε να λάβουν αγωγή για να περιορίσουν την αρτηριακή τους πίεση
 • το 15 % έπρεπε να εισαχθεί σε νοσοκομείο λόγω της επιδείνωσης της κατάστασης τους
 • το 94% έμεινε ευχαριστημένο από την απομακρυσμένη παρακολούθηση της υγείας τους.
 • το 88% πήγε χωρίς αναβολή για εξέταση στον προκαθορισμένο χρόνο

Με αυτό το σύστημα, το οποίο οι ειδικοί προτείνουν ανεπιφύλακτα, είναι δυνατή η καλύτερη παρακολούθηση της υγείας και των γυναικών που βρίσκονται σε λοχεία, αποτρέποντας τυχόν προβλήματα άμεσα και με ασφάλεια.

 

 

 

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved