Τι αισθάνεσαι;

Έγκέφαλος και Νευρικό Σύστημα

Είναι δυνατόν να προβλέψουν οι ειδικοί την μελλοντική εκδήλωση κατάθλιψης στα παιδιά;

Υποφέρουν πολλοί από κατάθλιψη;

Η κατάθλιψη αποτελεί μια ψυχική νόσο που συνοδεύεται από άσχημα συναισθήματα και σκέψεις που μπορεί να κυμαίνονται σε εύρος από έντονα μελαγχολική διάθεση για μεγάλο χρονικό διάστημα και παρατεταμένο εκνευρισμό έως τάσεις αυτοκτονίας.

Αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της εποχής, καθώς παγκοσμίως πάσχουν περίπου 322 εκατομμύρια άνθρωποι και αναδεικνύεται σε μεγάλο πρόβλημα που επηρεάζει μέχρι και την παγκόσμια οικονομία, καθώς οι κρατικοί προυπολογισμοί για την υγεία επιβαρύνονται κατά 3-5 % για την αντιμετώπιση των ψυχικών ασθενειών.

Κατά συνέπεια η έγκαιρη πρόληψη του ενδεχόμενου εκδήλωσης της ψυχικής διαταραχής αποτελεί σημαντικό παράγοντα για τους επιστήμονες που διενεργούν συνεχώς έρευνες με εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Μπορεί να εντοπιστεί η προδιάθεση για εκδήλωση κατάθλιψης από την παιδική ηλικία ;

Σύμφωνα με νέα έρευνα η εκδήλωση διάφορων ψυχικών νοσημάτων μπορεί να προβλεφθεί με τις απεικονίσεις εγκεφάλου, δίνοντας στους επιστήμονες την δυνατότητα να εντοπίσουν την ενδεχόμενη εξέλιξη νοσημάτων όπως η κατάθλιψη. Συγκεκριμένα η Dr. Silvia Bunge ψυχολόγος στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια δηλώνει πως η ερευνητική της ομάδα εντόπισε σημείο στον παιδικό εγκέφαλο το οποίο μπορεί να δώσει μέσω της απεικόνισης του στοιχεία για τις αλλαγές που θα προκύψουν στην διάθεση του παιδιού σε βάθος 4 ετών καθώς και στην δυνατότητα συγκέντρωσης με σκοπό την έγκαιρη αντιμετώπιση και αναχαίτιση νευροαναπτυξιακών διαταραχών.

Η καθηγήτρια ψυχολογίας Susan Gabrieli τονίζει την σημασία της πρόληψης συγκριτικά με την θεραπεία όταν προκύψουν οι επιπλοκές και για αυτό διενεργήθηκε έρευνα με 94 παιδιά από την ηλικία των 7 ετών, στα οποία πραγματοποιήθηκαν μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου. Σκοπός ήταν η συλλογή δεδομένων του εγκεφάλου και συγκεκριμένοι βιοδείκτες για συμπτώματα κατάθλιψης , άγχους και ελλειμματικής προσοχής. Συγκεκριμένα, το αποτέλεσμα της έρευνας αποκάλυψε στα παιδιά με διαταραχές στην διάθεση μια σύνδεση μεταξύ της δραστηριότητας μιας περιοχής του προμετωπιαίου  φλοιού και του υπογενή πρόσθιου φλοιού του εγκεφάλου. Αντίστοιχα στα παιδιά με διαταραχές προσοχής εντοπίστηκε σύνδεση μεταξύ του προμετωπιαίου φλοιού και του μεσαίου προμετωπιαίου φλοιού.

Με αυτά τα ευρήματα οι ειδικοί θεωρούν ότι σταδιακά θα ανακαλύψουν μέσω της δραστηριότητας του παιδικού εγκεφάλου τις τάσεις και τα χαρακτηριστικά κάθε ατόμου και να μπορέσουν να αποτρέψουν την εκδήλωση ψυχικών διαταραχών. Αν και οι έρευνες βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο τα πρώτα μηνύματα είναι αισιόδοξα και οι προοπτικές εξαιρετικές για την βελτίωση της ψυχικής υγείας του ανθρώπου και την έγκαιρη διάγνωση και εντοπισμό των ψυχικών διαταραχών και της κατάθλιψης.

 

+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

BRAIN SCANS CAN FLAG KIDS AT RISK FOR LATER DEPRESSION https://www.futurity.org/mental-health-depression-anxiety-brain-scans-2248482-2/

MOODY OR DEPRESSED TEEN? 40% OF PARENTS AREN’T SURE https://www.futurity.org/moody-or-depressed-teen-parents-2214202-2/

HOSPITALIZED CHILDREN WITH DEPRESSION AND ANOTHER ILLNESS STAY LONGER https://www.futurity.org/children-with-depression-hospitals-2051572-2/

YOUNGER KIDS WITH AUTISM STRUGGLE WITH DISTRACTIONS https://www.futurity.org/children-with-autism-distractions-interventions-childrens-health-2005902-2/