Ψυχική υγεία

Είναι υγιές να μένετε σε επαφή με έναν πρώην σας;

Ο χωρισμός είναι δύσκολος. Τόσο δύσκολο, μάλιστα, που συχνά δυσκολευόμαστε να τερματίσουμε εντελώς μια σχέση. Το να κάνουμε μια καθαρή ρήξη μπορεί να μοιάζει πολύ οριστικό, πολύ απόλυτο και πολύ σκληρό, ειδικά με κάποιον με τον οποίο ήμασταν τόσο κοντά. Για να αμβλύνουμε τον πόνο του σπαραγμού, είναι σύνηθες να προσπαθούμε να μειώσουμε τον πόνο διατηρώντας τη σύνδεση (Tan et al., 2015).

Μια λύση είναι να διακόψετε τους ρομαντικούς δεσμούς, αλλά να παραμείνετε φίλοι με τον πρώην σύντροφό σας. Από τη μία πλευρά, αυτό είναι πολύ λογικό, επειδή, όπως οι καλοί φίλοι, εσείς οι δύο έχετε μεγάλη ιστορία. Από την άλλη πλευρά, η ρομαντική σας σχέση έληξε για κάποιο λόγο. Τελικά, το αν είναι καλή ιδέα να παραμείνετε φίλοι με τον πρώην σας εξαρτάται από το γιατί θέλετε να διατηρήσετε τη φιλία. Ποιο είναι το κίνητρό σας;

Ποιοι είναι οι λόγοι για να παραμείνετε φίλοι με κάποιον πρώην;

Για να προσδιορίσουν τους λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι συνεχίζουν τις φιλίες με πρώην συντρόφους, οι ερευνητές έβαλαν 288 ενήλικες (ηλικίας 18-62 ετών) να επανεξετάσουν έναν κατάλογο με 29 πιθανούς λόγους για τους οποίους θέλουν να παραμείνουν φίλοι (π.χ. “να είναι ευγενικοί”, “να μην θέλουν να είναι μόνοι”) και να δηλώσουν πόσο αληθινός ήταν ο καθένας για αυτούς (Griffith et al., 2017).

Ποια είναι τα τέσσερα βασικά κίνητρα για να θέλετε να παραμείνετε φίλοι;

  1. Ασφάλεια: να παραμείνουν φίλοι για να μην χάσουν τη συναισθηματική υποστήριξη, τις συμβουλές ή την εμπιστοσύνη του πρώην συντρόφου- να τους κρατήσουν κοντά τους λόγω κοινών αναμνήσεων ή για να έχουν κάποιον στον οποίο να υπολογίζουν.
  2. Πρακτικά: παραμονή φίλων για να μην χάσετε την οικονομική υποστήριξη του πρώην συντρόφου ή την κοινωνική θέση που συνδέεται με τη σχέση, ή επειδή έχετε ένα παιδί μαζί ή κοινά υπάρχοντα.
  3. Ευγένεια: παραμένετε φίλοι απλώς και μόνο για να είστε ευγενικοί, για να μην πληγώσετε τα συναισθήματα του πρώην συντρόφου, για να αποφύγετε την αντιπαράθεση ή επειδή νιώθετε ενοχές που χωρίσατε μαζί του.
  4. Ανεπίλυτη ρομαντική επιθυμία: διατηρείτε τη φιλία επειδή δεν θέλετε να μείνετε μόνοι, για να διατηρήσετε τη σεξουαλική επαφή και επειδή εξακολουθείτε να ελπίζετε να αναζωπυρώσετε μια ρομαντική σχέση.

Έχουν σημασία τα κίνητρα;

Όλοι θέλουν ένα ευτυχισμένο τέλος. Όμως, αυτό δεν έχει συμβεί σε όλους. Ο βαθύτερος λόγος που θέλετε να διατηρήσετε τη φιλική σχέση σχετίζεται με το πώς εξελίχθηκε η σχέση. Όσοι ήθελαν να παραμείνουν φίλοι λόγω ανεπίλυτων ρομαντικών επιθυμιών βίωσαν μια σειρά από αρνητικά αποτελέσματα, όπως το αίσθημα πληγωμένης καρδιάς, χειρότερη ψυχική υγεία, περισσότερη κατάθλιψη, μεγαλύτερη ένταση στον κύκλο της φιλίας και αυξημένη ζήλια. Η παραμονή φίλων λόγω παρατεταμένων συναισθημάτων ήταν επίσης αντιπαραγωγική για τη δημιουργία νέων σχέσεων, διότι καθιστούσε δυσκολότερη τη δημιουργία νέων φίλων και δυσκολότερη την εύρεση νέου ερωτικού συντρόφου. Εκείνοι που ήθελαν να παραμείνουν φίλοι για πρακτικούς λόγους ή λόγους ευγένειας είχαν επίσης περισσότερες πιθανότητες να τερματιστεί η φιλία στο μέλλον.

Αλλά τα νέα δεν ήταν μόνο άσχημα για όσους θέλουν να παραμείνουν φίλοι με έναν πρώην. Εάν οι συμμετέχοντες διατηρούσαν τη σχέση άθικτη για λόγους ασφάλειας ή πρακτικούς λόγους, είχαν πιο θετικά αποτελέσματα, όπως το να αισθάνονται πιο ασφαλείς, και βίωναν πιο θετικά συναισθήματα.

Ποιο φύλο είναι πιο πιθανό να θέλει να κρατήσει επαφές με έναν πρώην;

Συνολικά, η πλειοψηφία των συμμετεχόντων (59% στη μελέτη 1 και 65% στη μελέτη 2) παρέμειναν φίλοι με πρώην συντρόφους. Ωστόσο, ορισμένα άτομα ήταν πιο πιθανό να θέλουν να παραμείνουν φίλοι με τον σύντροφό τους μετά τον χωρισμό. Συγκεκριμένα, οι άνδρες στη Μελέτη 1 ήταν πιο πιθανό να θέλουν να παραμείνουν φίλοι από ό,τι οι γυναίκες (αν και στη Μελέτη 2 δεν διαπιστώθηκε καμία διαφορά). Η προσωπικότητα ήταν επίσης ένας παράγοντας, έτσι ώστε όσοι ήταν λιγότερο εξωστρεφείς και πιο ευχάριστοι ήθελαν να παραμείνουν φίλοι. Τα άτομα με περισσότερο αποφευκτικό δεσμό (δηλαδή, δυσφορία με την εγγύτητα) και λιγότερο αγχώδη δεσμό (δηλαδή, έντονη επιθυμία για εγγύτητα) ήταν επίσης πιο πιθανό να παραμείνουν φίλοι. Τέλος, διαπίστωσαν ότι τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα είχαν περισσότερες τρέχουσες και ισόβιες φιλίες με πρώην συντρόφους σε σύγκριση με τους ετεροφυλόφιλους συμμετέχοντες.

Όταν η ρομαντική πλευρά μιας σχέσης δεν αποδίδει, μοιάζει με κοινή λογική η διάσωση μιας φιλίας. Πολλοί άνθρωποι το κάνουν, αλλά οι λόγοι για τους οποίους μπορεί να θέλετε να παραμείνετε φίλοι έχουν σημασία. Γενικά, αν είναι επειδή έχετε ακόμα ερωτικά συναισθήματα, η διατήρηση της φιλίας δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από όσα λύνει. Μπορεί να είναι επώδυνο να αφεθείτε, αλλά το να προσπαθείτε να κρατηθείτε με την ελπίδα να αναζωπυρώσετε το ρομάντζο δεν είναι πιθανό να πετύχει.


+ 2 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Griffith, R.L., Gillath, O., Zhao, X., Martinez, R. (2017). Staying friends with ex‐romantic partners: Predictors, reasons, and outcomes. Personal Relationships, 24, 550–584. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/pere.12197

Tan, K., Agnew, C., VanderDrift, L. E., Harvey, S. M. (2015). Committed to us: Predicting relationship closeness following nonmarital romantic relationship breakup. Communication, 32, 456–471 https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/0265407514536293