Άσκηση και Υγεία

Είστε πάνω από 50 ετών; Δείτε από ποιες ασθένειες κινδυνεύετε

Όσο τα χρόνια περνούν τόσο πιο πιθανό είναι να εμφανίσει κανείς κάποιες ασθένειες, που σχετίζονται με την πάροδο του χρόνου και τη φυσιολογική φθορά που εμφανίζει ο οργανισμός. Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που εμφανίζονται συνήθως μετά τα 50 και σχετίζονται με την ηλικία;

Αυξημένη αρτηριακή πίεση

Η αύξηση της αρτηριακής πίεσης μπορεί να προκληθεί από πολλούς διαφορετικούς παράγοντες, όμως με την πάροδο των ετών τα αγγεία χάνουν την ελαστικότητα τους, αυξάνεται η πίεση που ασκείται στα τοιχώματα και έτσι 2 στους 3 ανθρώπους άνω των 60 εμφανίζουν υψηλή πίεση. Η σωστή διατροφή, η τακτική άσκηση και η διατήρηση ενός φυσιολογικού σωματικού βάρους βοηθούν στην πρόληψη και την αντιμετώπιση της αυξημένης αρτηριακής πίεσης.

Αυξημένα επίπεδα σακχάρου

Αν και ορισμένοι άνθρωποι σε νεαρότερες ηλικίες μπορεί να μην είχαν προβλήματα με το σάκχαρό τους, ενδέχεται όσο περνούν τα χρόνια να εμφανίσουν αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Το πρόβλημα αυτό που μπορεί να αποδοθεί εν μέρει και στην πάροδο των ετών δείχνει να επιδεινώνεται τότε, καθώς, όσο μεγαλώνει κανείς τείνει να μην είναι τόσο δραστήριος και συχνά αποκτά επιπλέον βάρος. Η διατήρηση του βάρους, η άσκηση και η σωστή διατροφή είναι τα όπλα που μπορεί να χρησιμοποιήσει κανείς για να μειώσει ή να διατηρήσει σε φυσιολογικά επίπεδα το σάκχαρο του αίματος.

Αύξηση σωματικού βάρους

Εντυπωσιακό, επίσης, είναι το γεγονός πως το 41% των ανθρώπων ηλικίας από 40 έως 50 ετών είναι παχύσαρκοι. Όμως, είναι απαραίτητο να λάβουν κάποια μέτρα, ώστε να επανέλθουν στο επιθυμητό βάρος, αφού τουλάχιστον 20 προβλήματα υγείας προκαλούνται ή σχετίζονται με την παχυσαρκία. Ανάμεσα τους ο διαβήτης, νοσήματα της καρδιάς, διάφοροι τύποι καρκίνου, αρθρίτιδα και αυξημένη αρτηριακή πίεση.

Οστεοαρθρίτιδα

Αν και η κληρονομική προδιάθεση και οι προηγούμενοι τραυματισμοί στο γόνατο τείνουν να είναι οι κυριότεροι επιβαρυντικοί παράγοντες για την εμφάνιση οστεοαρθρίτιδας, η ηλικία φαίνεται πως παίζει βασικό ρόλο καθώς το 37% των ανθρώπων άνω των 45 ετών πάσχει από οστεοαρθρίτιδα στα γόνατα. Επιπροσθέτως, ο διαβήτης, η έλλειψη σωματικής άσκησης και το περιττό βάρος δείχνουν να επιβαρύνουν την κατάσταση και ο ασθενής θα πρέπει να συμβουλευτεί το γιατρό του ώστε να ξεκινήσει θεραπεία ή φυσικοθεραπείες το συντομότερο δυνατόν, για να αποφευχθούν σοβαρότερες βλάβες στο μέλλον.

Οστεοπόρωση

Περίπου οι μισές γυναίκες άνω των 50 και σχεδόν το 25% των αντρών της ίδια ηλικίας έχουν υποστεί κατάγματα, εξαιτίας του γεγονότος ότι έχουν χάσει μεγάλο μέρος της οστικής μάζας, την οποία το σώμα τους δεν κατάφερε να αναπληρώσει. Είναι πολύ σημαντικό να γίνεται μια μέτρηση της οστικής πυκνότητας, ώστε το άτομο να γνωρίζει την κατάσταση των οστών του και να ακολουθείται μια δίαιτα πλούσια σε ασβέστιο και βιταμίνη D -η οποία ακόμη καλύτερο είναι να προσλαμβάνεται από την έκθεση στον ήλιο. Επίσης, η τακτική σωματική άσκηση βοηθά, σε συνδυασμό με τα παραπάνω, ώστε το άτομο να διατηρήσει την οστική του μάζα και να αποφύγει τα κατάγματα που οφείλονται στην οστεοπόρωση.


+ 1 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Over 50? These Problems Can Sneak Up on You webmd.com/healthy-aging/ss/slideshow-health-problems-after-50