Τι αισθάνεσαι;

Ωτορινολαρυγγολογικά

Εμβοές: Πως προκύπτουν και τι μπορείτε να κάνετε για να τις διαχειριστείτε;

Tinnitus. Sick man having ear pain touching painful head |

Τι είναι οι Εμβοές;

Ο συνεχής θόρυβος στο κεφάλι – όπως ο ήχος στο αυτί – σπάνια υποδεικνύει ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας, αλλά σίγουρα μπορεί να είναι ενοχλητικός. Για πολλούς, μοιάζει με ένα ήχο κουδουνίσματος, ενώ για άλλους, μοιάζει σαν  σφύριγμα, βουητό ή ακόμη και σαν κραυγές. Ο ήχος μπορεί να φαίνεται ότι προέρχεται από το ένα αυτί ή και από τα δύο, από το εσωτερικό του κεφαλιού ή από κάπου μακριά. Μπορεί να είναι σταθερός ή διακοπτόμενος, ή παλμικός.

Είναι φυσιολογικό να έχει κάποιος εμβοές;

Σχεδόν όλοι οι άνθρωποι είχαν εμβοές για σύντομο χρονικό διάστημα, μετά από έκθεση σε πολύ δυνατό θόρυβο. Για παράδειγμα, η παρακολούθηση μιας δυνατής συναυλίας, μπορεί να προκαλέσει βραχύβια εμβοές. Ορισμένα φάρμακα (ειδικά η ασπιρίνη και άλλα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, που λαμβάνονται σε υψηλές δόσεις) μπορεί να προκαλέσουν εμβοές που εξαφανίζονται όταν διακόπτεται το φάρμακο. Όταν οι εμβοές διαρκούν περισσότερο από έξι μήνες, είναι γνωστές ως χρόνιες εμβοές. Από αυτή την κατάσταση πάσχουν από 50 έως 60 εκατομμύρια άτομα, στις Ηνωμένες Πολιτείες. Είναι ιδιαίτερα συχνή κατάσταση σε άτομα ηλικίας άνω των 55 ετών και συνδέεται στενά με την απώλεια ακοής. Πολλοί άνθρωποι ανησυχούν ότι η εμβοές είναι σημάδι κώφωσης ή ότι έχουν ένα άλλο σοβαρό ιατρικό πρόβλημα, αλλά σπάνια ισχύει κάτι τέτοιο.

Η περισσότερες εμβοές είναι υποκειμενικές, πράγμα που σημαίνει ότι μόνο εσείς μπορείτε να ακούσετε τον θόρυβο. Αλλά μερικές φορές είναι αντικειμενικές, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να ακούσει και κάποιος άλλος τον θόρυβο. Για παράδειγμα, εάν έχετε ταχυκαρδία, μπορεί να ακούσετε έναν ήχο σε κάθε καρδιακό σας παλμό. Ο γιατρός σας μπορεί να ακούσει αυτόν τον ήχο μέσω ενός στηθοσκοπίου. Μερικοί άνθρωποι ακούν τον καρδιακό παλμό τους μέσα στο αυτί τους – ένα φαινόμενο που ονομάζεται παλμική εμβοή. Είναι πιο πιθανό σε ηλικιωμένους, επειδή η ροή του αίματος τους τείνει να είναι πιο ταραχώδης στις αρτηρίες των οποίων τα τοιχώματα έχουν σκληρύνει με την ηλικία. Οι πνευμονοειδής εμβοές είναι αισθητές τη νύχτα, όταν είστε ξαπλωμένοι στο κρεβάτι και υπάρχουν λιγότεροι εξωτερικοί ήχοι για να τις καλύψουν. Εάν παρατηρήσετε πνευμονική εμβοή, θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν κλινικό γιατρό, διότι σε σπάνιες περιπτώσεις αποτελούν σημάδι όγκου ή ενός προβλήματος των αιμοφόρων αγγείων.

Ποια είναι η πορεία της χρόνιας εμβοής;

Η πορεία της χρόνιας εμβοής είναι απρόβλεπτη. Μερικές φορές τα συμπτώματα παραμένουν τα ίδια και μερικές φορές επιδεινώνονται. Σε περίπου 10% των περιπτώσεων, η κατάσταση παρεμποδίζει τόσο πολύ την καθημερινή ζωή, ώστε να χρειαστεί επαγγελματική βοήθεια.

Ενώ δεν υπάρχει θεραπεία για χρόνιες εμβοές, συχνά γίνεται λιγότερο αισθητή με την πάροδο του χρόνου. Μπορείτε να χαλαρώσετε τα συμπτώματα εκπαιδεύοντας τον εαυτό σας, για παράδειγμα, κατανοώντας ότι δεν πρόκειται για κάτι επικίνδυνο. Υπάρχουν επίσης διάφοροι τρόποι για να ρυθμίσετε τον θόρυβο και να ελαχιστοποιήσετε τον αντίκτυπό του στη ζωή σας, τους οποίους θα δούμε πιο κάτω.

Ποια ακουστικά μονοπάτια ακολουθούν οι εμβοές;

Τα ηχητικά κύματα μετακινούνται μέσω του ακουστικού πόρου, στο μέσο και στο εσωτερικό του αυτού, όπου τα τριχωτά κύτταρα στο μέρος του κοχλία, βοηθούν το μετασχηματισμό των ηχητικών κυμάτων σε ηλεκτρικά σήματα, τα οποία στη συνέχεια μεταφέρονται στον ακουστικό φλοιό του εγκεφάλου, μέσω του ακουστικού νεύρου. Όταν τα τριχωτά κύτταρα είναι κατεστραμμένα, τα κυκλώματα στον εγκέφαλο δεν λαμβάνουν τα σήματα που περιμένουν. Αυτό διεγείρει μια ανώμαλη δραστηριότητα στους νευρώνες, με αποτέλεσμα να δημιουργείται η ψευδαίσθηση του ήχου ή της εμβοής.

Πηγή: www.health.harvard.edu

Ποιες είναι οι αιτίες των εμβοών;

Οι περισσότεροι άνθρωποι, που αναζητούν ιατρική βοήθεια για εμβοές, τις βιώνουν ως υποκειμενικό, σταθερό ήχο, όπως σταθερό κουδούνισμα στα αυτιά και οι περισσότεροι έχουν κάποιο βαθμό απώλειας ακοής.

Τα γεγονότα που προκαλούν απώλεια ακοής (και εμβοές) περιλαμβάνουν έντονο θόρυβο, φάρμακα που βλάπτουν τα νεύρα στο αυτί (ωτοτοξικά φάρμακα), κρούστα αυτιού, προβλήματα μεσαίου ωτός (όπως λοιμώξεις και αγγειακοί όγκοι) και γήρανση. Η εμβοή μπορεί επίσης να αποτελεί σύμπτωμα της νόσου του Meniere, μια διαταραχή του μηχανισμού ισορροπίας στο εσωτερικό αυτί.

Η εμβοή μπορεί να προκύψει οπουδήποτε κατά μήκος του ακουστικού μονοπατιού, από το εξωτερικό αυτί μέσω του μέσου και του εσωτερικού αυτιού έως τον ακουστικό φλοιό του εγκεφάλου, όπου θεωρείται ότι κωδικοποιείται. Μία από τις πιο κοινές αιτίες εμβοής είναι η βλάβη των τριχωτών κυττάρων στον κοχλία. Αυτά τα κύτταρα βοηθούν στο μετασχηματισμό των ηχητικών κυμάτων σε νευρικά σήματα. Εάν τα ακουστικά μονοπάτια ή τα κυκλώματα στον εγκέφαλο, δεν λαμβάνουν τα σήματα που περιμένουν από τον κοχλία, ο εγκέφαλος αυξάνει την ένταση σε αυτά τα μονοπάτια, σε μια προσπάθεια να ανιχνεύσει το σήμα – με τον ίδιο τρόπο που αυξάνετε την ένταση ήχου σε ένα ραδιόφωνο αυτοκινήτου, όταν προσπαθείτε να βρείτε το σήμα ενός σταθμού. Ο προκύπτων ηλεκτρικός θόρυβος παίρνει τη μορφή εμβοής – ένας ήχος που είναι υψηλός όταν η απώλεια ακοής παρατηρείται στην περιοχή υψηλών συχνοτήτων και είναι χαμηλός όταν παρατηρείται στην περιοχή χαμηλών συχνοτήτων.

Η εμβοή είναι περισσότερο «αισθητηριακή», πράγμα που σημαίνει ότι οφείλεται σε απώλεια ακοής στο επίπεδο του κοχλία ή του κοχλιακού νεύρου. Αλλά οι εμβοές μπορεί να προέρχονται και από άλλα μέρη. Το σώμα μας, συνήθως, παράγει ήχους (που ονομάζονται σωματικοί ήχοι), τους οποίους δεν τους παρατηρούμε γιατί ακούμε τους εξωτερικούς ήχους. Οτιδήποτε παρεμποδίζει την κανονική ακοή μπορεί να ωθήσει την προσοχή μας στους σωματικούς μας ήχους.

Ποια φάρμακα μπορούν να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν τις εμβοές;

 • Η ασπιρίνη και άλλα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, όπως η ιβουπροφαίνη (Motrin) και η ναπροξένη (Aleve, Naprosyn)
 • Ορισμένα αντιβιοτικά, όπως η σιπροφλοξασίνη (Cipro), η δοξυκυκλίνη (Vibramycin), η γενταμυκίνη (Garamycin), η ερυθρομυκίνη (Ery-Tab κ.ά.), η τετρακυκλίνη (Sumycin), η τομπραμυκίνη (Nebcin)
 • Ανθελονοσιακά φάρμακα όπως η χλωροκίνη και η κινίνη
 • Ορισμένα αντισπασμωδικά φάρμακα, όπως η καρβαμαζεπίνη (Tegretol, άλλα) και το βαλπροϊκό οξύ (Depakote, άλλα)
 • Ορισμένα φάρμακα για τον καρκίνο, όπως η σισπλατίνη (Platinol) και η βινκριστίνη (Oncovin, Vincasar)
 • Τα διουρητικά των βρόγχων (όταν χορηγούνται ενδοφλεβίως σε υψηλές δόσεις), όπως η βουμετανίδη (Bumex), η φουροσεμίδη (Lasix) και το torsemide (Demadex)
 • Τα τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά όπως η αμιτριπτυλίνη (Elavil, άλλοι), η κλομιπραμίνη (Anafranil) και η ιμιπραμίνη (Tofranil)

Γιατί πρέπει να επισκεφτείτε ένα γιατρό εάν αναπτύξετε εμβοές;

Εάν αναπτύξετε εμβοές, είναι σημαντικό να δείτε τον ιατρό σας, ο οποίος θα ελέγξει το ιατρικό ιστορικό σας, θα σας κάνει μια φυσική εξέταση και μια σειρά δοκιμών για να βρει την πηγή του προβλήματος. Θα σας ζητήσει επίσης να περιγράψετε τον θόρυβο που ακούτε (την ποιότητα του ήχου, εάν είναι σταθερός ή περιοδικός, σταθερός ή παλμός) και τους χρόνους και τους τόπους στους οποίους τον ακούτε. Ο γιατρός σας, θα εξετάσει το ιατρικό σας ιστορικό, την τρέχουσα και την προηγούμενη έκθεση σας στον θόρυβο, καθώς και οποιαδήποτε φάρμακα ή συμπληρώματα παίρνετε. Η εμβοή μπορεί να είναι παρενέργεια πολλών φαρμάκων, ειδικά όταν λαμβάνονται σε υψηλότερες δόσεις.

Οι μυοσκελετικοί παράγοντες – σφίξιμο των δοντιών, προηγούμενος τραυματισμός ή ένταση των μυών του λαιμού – μερικές φορές προκαλούν εμβοή και για τον λόγο αυτό ο γιατρός σας θα σας ζητήσει να σφίξετε τους μυς ή να μετακινήσετε τη σιαγόνα ή το λαιμό σας με ορισμένους τρόπους, για να δείτε αν αλλάζει ο ήχος. Εάν οι σφιχτοί μύες αποτελούν μέρος του προβλήματος, η θεραπεία του μασάζ μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση.

Η εμβοή που είναι συνεχής, σταθερή και υψηλή (ο πιο συνηθισμένος τύπος) γενικά υποδεικνύει ένα πρόβλημα στο ακουστικό σύστημα και απαιτεί εξετάσεις ακρόασης από έναν ειδικό. Η παλμική εμβοή απαιτεί ιατρική αξιολόγηση, ειδικά εάν ο θόρυβος είναι συχνός ή σταθερός. Η απεικόνιση μαγνητικής τομογραφίας ή CT, ενδεχομένως να χρειαστεί για να ελεγχθεί κάποια ανωμαλία όγκου ή αιμοφόρου αγγείου.

Η γενική σας υγεία μπορεί να επηρεάσει τη σοβαρότητα και τον αντίκτυπο της εμβοής, επομένως είναι σημαντικό να αξιολογήσετε τη διατροφή σας, τη σωματική σας δραστηριότητα, τον ύπνο και το επίπεδο της πίεσης σας και να λάβετε μέτρα για να τα βελτιώσετε. Μπορεί επίσης, να είστε σε θέση να μειώσετε τον αντίκτυπο της εμβοής, με τη θεραπεία της κατάθλιψης, του άγχους, της αϋπνίας με φάρμακα ή μέσω ψυχοθεραπείας.

Εάν εκτίθεστε συχνά σε δυνατούς θορύβους στην εργασία ή στο σπίτι, είναι σημαντικό να μειώσετε τον κίνδυνο απώλειας ακοής, χρησιμοποιώντας προστατευτικά, όπως ωτοασπίδες ή συσκευές που είναι προσαρμοσμένες στο ήχο.

Πως μπορείτε να διαχειριστείτε την εμβοή;

Εκτός από τη θεραπεία των σχετικών προβλημάτων (όπως η κατάθλιψη ή η αϋπνία), υπάρχουν αρκετές στρατηγικές που μπορούν να σας βοηθήσουν να κάνετε την εμβοή λιγότερο ενοχλητική. Καμία προσέγγιση δεν λειτουργεί για όλους και μπορεί να χρειαστεί να δοκιμάσετε διάφορους συνδυασμούς τεχνικών προτού βρείτε το τι λειτουργεί για σας. Εάν έχετε απώλεια ακοής που σχετίζεται με την ηλικία, τα ακουστικά μπορούν να κάνουν την εμβοή λιγότερο αισθητή, ενισχύοντας εξωτερικούς ήχους.

Δεν υπάρχει εγκεκριμένη από το FDA θεραπεία φαρμάκων για τις εμβοές και οι ελεγχόμενες δοκιμές δεν έχουν καταλήξει σε κανένα φάρμακο, συμπλήρωμα ή βότανο, το οποίο να είναι αποτελεσματικό σε σχέση με κάποιο εικονικό φάρμακο. Μερικοί ασθενείς πιστεύουν ότι ο βελονισμός βοηθάει, αλλά διαπιστώθηκε ότι δεν είναι καλύτερος από ένα εικονικό φάρμακο.

Οι πιο αποτελεσματικές προσεγγίσεις είναι οι στρατηγικές συμπεριφοράς και οι συσκευές παραγωγής ήχου, οι οποίες χρησιμοποιούνται συχνά σε συνδυασμό.

 • Γνωστική συμπεριφορική θεραπεία (CBT). Χρησιμοποιεί τεχνικές όπως η γνωσιακή αναδιάρθρωση και η χαλάρωση, για να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι ασθενείς σκέφτονται και ανταποκρίνονται στην εμβοή. Οι ασθενείς διατηρούν συνήθως ένα ημερολόγιο και εξασκούνται «κατ ‘οίκον» για να βοηθήσουν στην οικοδόμηση των δεξιοτήτων αντιμετώπισης. Η θεραπεία είναι γενικά βραχυπρόθεσμη – για παράδειγμα, εβδομαδιαίες συνεδρίες για δύο έως έξι μήνες. Μια ανασκόπηση των έξι μελετών της Cochrane Collaboration (μια διεθνής ομάδα υγειονομικών αρχών που αξιολογούν τυχαιοποιημένες δοκιμές), διαπίστωσε ότι μετά την γνωστική συμπεριφορική θεραπεία, ο ήχος δεν ήταν λιγότερο δυνατός, αλλά ήταν σημαντικά λιγότερο ενοχλητικός και βελτιώθηκε η ποιότητα ζωής των ασθενών.
 • Εμβολιαστική θεραπεία εμβοής (TRT). Αυτή η τεχνική βασίζεται στην υπόθεση ότι η εμβοή οφείλεται σε ανώμαλη νευρωνική δραστηριότητα. Ο στόχος είναι να συνηθίσει το ακουστικό σύστημα στα σήματα εμβοής, καθιστώντας τα λιγότερο αισθητά ή λιγότερο ενοχλητικά. Τα κύρια συστατικά της εμβολιαστική θεραπείας εμβοής είναι η ατομική συμβουλευτική (για να εξηγηθεί το ακουστικό σύστημα, πώς αναπτύσσεται η εμβοή και πώς μπορεί να βοηθήσει η TRT) και την υγιή θεραπεία. Σε αυτή την περίπτωση, μια συσκευή εισάγεται στο αυτί για να παράγει χαμηλού επιπέδου θόρυβο και περιβαλλοντικούς ήχους που ταιριάζουν με τον βηματισμό, την ένταση και την ποιότητα της εμβοής του ασθενούς. Ανάλογα με τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων, η θεραπεία μπορεί να διαρκέσει ένα έως δύο χρόνια.
 • Συγκάλυψη. Συσκευές, οι οποίες φοριούνται σαν βοηθήματα ακοής, παράγουν χαμηλό θόρυβο, που μπορεί να μειώσει την αντίληψη της εμβοής και μερικές φορές μπορεί να προκαλέσει υπολειπόμενη αναστολή – λιγότερο αξιοσημείωτη εμβοή για μικρό χρονικό διάστημα μετά την απομάκρυνση της συσκευής. Ωστόσο, δεν είναι πάντα απαραίτητη η χρήση μιας εξειδικευμένης συσκευής για την συγκάλυψη, συχνά αρκεί να παίζετε μουσική, να ακούτε ραδιόφωνο, ή να έχετε έναν ανεμιστήρα στο παρασκήνιο. Παρόλο που δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία, από τυχαιοποιημένες δοκιμές για την εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με την αποτελεσματικότητα της συσκευής συγκάλυψης, οι εμπειρογνώμονες συνιστούν, μερικές φορές, δοκιμές απλών στρατηγικών συγκάλυψης, προτού να στραφούν σε πιο δαπανηρές επιλογές.
 • Βιοανάδραση και διαχείριση άγχους. Η εμβοή είναι αγχωτική και το στρες μπορεί να επιδεινώσει την εμβοή. Η βιοανάδραση είναι μια τεχνική χαλάρωσης, που βοηθά στον έλεγχο του στρες με την αλλαγή των σωματικών αποκρίσεων. Τα ηλεκτρόδια που είναι προσαρτημένα στις πληροφορίες τροφοδοσίας του δέρματος και σχετίζονται με φυσιολογικές διεργασίες – όπως ο παλμός, η θερμοκρασία του δέρματος και η ένταση των μυών – παρουσιάζονται στην οθόνη ενός υπολογιστή. Οι ασθενείς μαθαίνουν να αλλάζουν αυτές τις διαδικασίες και να μειώνουν την ανταπόκριση στο στρες του σώματος τους, μεταβάλλοντας τις σκέψεις και τα συναισθήματα τους.

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο του Wiki Health

Ενημερωθείτε με και λάβετε συμβουλές υγείας, ευεξίας και πολλά άλλα.!

Αν δεν βρήκατε αυτό που αναζητάτε, βοηθήστε μας να γίνουμε κάλυτεροι

Send this to a friend