Ορθοπαιδικά

Ενέσεις στεροειδών για οστεοαρθρίτιδα γόνατος και ισχίου: Πόσο καλά λειτουργούν;

Τι είναι η οστεοαρθρίτιδα;

Η οστεοαρθρίτιδα είναι μια εκφυλιστική ασθένεια των αρθρώσεων, στην οποία η λεία επένδυση του χόνδρου μειώνεται, εκθέτοντας το οστό που βρίσκεται από κάτω. Η οστεοαρθρίτιδα συνδέεται στενά με την γήρανση, ωστόσο συνδέεται και με άλλες καταστάσεις όπως γενετική προδιάθεση, βάρος, σωματική δραστηριότητα και με ορισμένους άλλους παράγοντες που αν συνδυαστούν καθιστούν πιο πιθανή την εμφάνιση της πάθησης.

Οι θεραπείες για την οστεοαρθρίτιδα, πέραν της χειρουργικής επέμβασης είναι αρκετά βοηθητικές, αλλά δεν λειτουργούν πάντα σε όλους, καθώς δεν θεραπεύουν την κατάσταση και μάλιστα συνδέονται και με κάποιες παρενέργειες. Η χειρουργική επέμβαση, συνήθως, είναι η έσχατη λύση και κυρίως απευθύνεται στα άτομα που δεν βλέπουν βελτίωση από άλλες θεραπείες όπως με τη χρήση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (ΜΣΑΦ) (ιβουπροφαίνη, ναπροξένη, ενέσεις στεροειδών ή υαλουρονικού οξέος). Επιπρόσθετα, μπορούν να βοηθήσουν και άλλες μη φαρμακευτικές προσεγγίσεις, όπως απώλεια υπερβολικού βάρους, φυσιοθεραπεία ή χρήση στηρίγματος.

Πόσο καλά λειτουργούν οι ενέσεις στεροειδών;

Οι στεροειδείς ενέσεις ανακουφίζουν γρήγορα τη φλεγμονή στις αρθρώσεις και τα αποτελέσματα μπορεί να διαρκέσουν από αρκετές εβδομάδες έως αρκετούς μήνες. Ωστόσο, μια έκθεση του 2019 και μια ανασκόπηση προηγούμενης έρευνας, κατέληξαν σε ορισμένα συμπεράσματα σχετικά με τις ενέσεις των αρθρώσεων για την οστεοαρθρίτιδα του ισχίου ή του γόνατος:

  • έλλειψη πειστικών αποδείξεων ότι λειτουργούν
  • περίπου 7% έως 8% των ατόμων που λαμβάνουν ενέσεις στεροειδών, φαίνεται να επιδεινώνονται, με την αρθρίτιδα να επιταχύνεται με πιο γρήγορο ρυθμό από το αναμενόμενο
  • εμφάνιση ασυνήθιστων καταγμάτων (σε περίπου 1% των ατόμων)
  • οστική βλάβη (ονομάζεται οστεονέκρωση) (σε περίπου 1% των ατόμων)

Άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες που προκαλούνται από τις ενέσεις στεροειδών είναι η προσωρινή αύξηση του σακχάρου στο αίμα, αιμορραγία στην άρθρωση και, πολύ σπάνια, μόλυνση. Και, φυσικά, η ίδια η ένεση μπορεί να είναι επώδυνη, αν και συνήθως το σημείο της ένεσης μουδιάζεται με κάποιο είδος αναισθητικού. Έτσι οι συγγραφείς της μελέτης προτείνουν στους γιατρούς να κάνουν πάντα ακτινογραφίες πριν από την χορήγηση μιας ενέσης και αν υπάρχει οποιαδήποτε ένδειξη για κάποια από αυτές τις επιπλοκές να μην χορηγούν σε καμία περίπτωση ενέσεις.

Τι προτείνεται πλέον για τις ενέσεις στεροειδών;

Τα ευρήματα αυτής της μελέτης, σχετικά με τις ενέσεις στεροειδών, σε συνδυασμό με τα ευρήματα μιας άλλης πρόσφατης μελέτης για την οστεοαρθρίτιδα είναι απογοητευτικά, ειδικά για εκείνους που δοκίμασαν και άλλες θεραπείες, αλλά δεν λειτούργησαν. Να σημειώσουμε, ότι αν και το όφελος των ενέσεων είναι μικρό, εν τούτοις δεν σημαίνει πως αυτή η θεραπεία είναι άχρηστη, μάλιστα πολλοί ασθενείς αναφέρουν σημαντική βελτίωση τουλάχιστον στην αρχή.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, πρέπει να γίνεται ενδελεχής έλεγχος του οφέλους έναντι των κινδύνων των ενέσεων σε διάφορες περιπτώσεις ασθενών. Ο περιορισμός των ενέσεων στα άτομα που στην αρχή παρουσίασαν βελτίωση και ο περιορισμός του αριθμού των ενέσεων που χορηγούνται κάθε χρόνο, μπορεί να είναι καλύτερη στρατηγική από την εξάλειψη των στεροειδών ενέσεων, ειδικά επειδή οι πιο σοβαρές παρενέργειες είναι αρκετά σπάνιες.

Περαιτέρω έρευνα

Οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι θα χρειαστούν πρόσθετες μελέτες που θα εξετάζουν τον τύπο, τη δοσολογία και τη συχνότητα των ενέσεων στεροειδών που μπορεί να παρέχουν περισσότερα οφέλη σε σχέση με τον κίνδυνο. Επίσης θα χρειαστούν να ερευνηθούν τρόποι που να προβλέπουν το ποιος μπορεί να βελτιωθεί περισσότερο. Μέχρι τότε όμως οι ενέσεις στεροειδών δεν πρέπει να καταδικάζονται ως άχρηστη θεραπεία.

+ 5 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved