Υγεία του ματιού

Επιπεφυκίτιδα: Ποιες οι αιτίες της; Ποια συμπτώματα προκαλεί και πώς θεραπεύεται;

Τι είναι η επιπεφυκίτιδα;

Η επιπεφυκίτιδα είναι στην ουσία φλεγμονή στο λευκό μέρος του ματιού και στο εσωτερικό μέρος των βλεφάρων, η οποία προκαλεί κοκκίνισμα, πρήξιμο, κνησμό και άλλα συμπτώματα.

Από τι προκαλείται η επιπεφυκίτιδα;

Βασικές αιτίες της επιπεφυκίτιδας είναι:

  • Ιογενής λοίμωξη
  • Βακτηριακή λοίμωξη
  • Αλλεργία
  • Χημικοί εξωτερικοί παράγοντες
  • Υποκείμενες καταστάσεις υγείας

Η επιπεφυκίτιδα είναι μεταδοτική;

Η επιπεφυκίτιδα που προκαλείται από ιούς και βακτήρια είναι εξαιρετικά μεταδοτική και εξαπλώνεται εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο, με την άμεση επαφή, με την κοινή χρήση αντικειμένων ή πετσέτας ή μέσω βήχα ή φτερνίσματος. Η επιπεφυκίτιδα που προκαλείται από εποχιακές αλλεργίες δεν είναι μεταδοτική.

Ποια συμπτώματα προκαλεί η επιπεφυκίτιδα;

1. Κοκκίνισμα στα μάτια

Το κοκκίνισμα των ματιών είναι ένα τυπικό και ενδεικτικό σύμπτωμα της επιπεφυκίτιδας. Ως εκ τούτου, αν παρατηρήσετε ανεξήγητο κοκκίνισμα στα μάτια σας, είναι καλό να επισκεφτείτε τον γιατρό σας, καθώς παρόλο που η εν λόγω πάθηση σπάνια μπορεί να προκαλέσει κάποια μακροχρόνια βλάβη στα μάτια, υπάρχει πιθανότητα να συμβεί, κυρίως αν δεν διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί εγκαίρως.

2. Πρησμένα και κόκκινα βλέφαρα

Το κοκκίνισμα και το πρήξιμο των βλεφάρων είναι αποτέλεσμα μόλυνσης. Σε περίπτωση που η επιπεφυκίτιδα είναι βακτηριακή, τότε πρώτα παρατηρείται πρήξιμο στο ένα μάτι και σε λίγες μέρες και στο άλλο, ενώ αν είναι αποτέλεσμα ιογενούς λοίμωξης, τότε τα συμπτώματα ξεκινούν και στα δυο μάτια ταυτόχρονα. Αν η επιπεφυκίτιδα είναι αποτέλεσμα αλλεργίας, τότε το πρήξιμο των ματιών συνοδεύεται σχεδόν πάντα από κνησμό.

3. Έντονο δάκρυσμα

Σε περίπτωση που η επιπεφυκίτιδα οφείλεται σε κάποιον ιό ή σε αλλεργία, τότε θα παρατηρήσετε αυξημένη παραγωγή δακρύων.

4. Κνησμός και κάψιμο στα μάτια

Όπως συμβαίνει με τις αλλεργίες, έτσι και με την επιπεφυκίτιδα είναι σχεδόν δεδομένο ότι το κοκκίνισμα και το πρήξιμο θα συνοδεύεται από ανεξέλεγκτη φαγούρα.

5. Αποστράγγιση ματιών

Όταν η επιπεφυκίτιδα είναι αποτέλεσμα αλλεργίας ή ιογενούς λοίμωξης, τότε θα παρατηρήσετε μια διαυγή αποστράγγιση στα μάτια σας. Αν οφείλεται σε κάποιο βακτήριο, τότε αυτή η αποστράγγιση θα έχει μια πρασινωπή – κίτρινη όψη.

6. Κρούστα στα βλέφαρα

Σε περίπτωση που ένα πρωί ξυπνήσετε και τα βλέφαρα σας είναι κολλημένα μεταξύ τους, τότε πρεπει να γνωρίζετε ότι αυτό οφείλεται στην έντονη έκκριση δακρύων κατά τη διάρκεια του ύπνου και όπως είπαμε πιο πάνω, το έντονο δάκρυσμα αποτελεί σύμπτωμα της επιπεφύκιτιδας.

7. Ευαισθησία στο φως

Η επιπεφυκίτιδα προκαλεί ηπία ευαισθησία στο φως. Τα άτομα όμως με σοβαρή επιπεφυκίτιδα, ενδέχεται να παρατηρήσουν και άλλα σοβαρά συμπτώματα, όπως σοβαρή ευαισθησία στο φως, έντονος πόνος στα μάτια και αλλαγές στην όραση. Σε μια τέτοια περίπτωση, επισκεφτείτε άμεσα τον γιατρό σας.

8. Ενόχληση στο μάτι

Ένα ακόμη σύμπτωμα της επιπεφυκίτιδας είναι μια δυσάρεστη αίσθηση στο μάτι, σαν ένα σκουπιδάκι να έχει κολλήσει στο εσωτερικό του και να μην βγαίνει.

Πώς διαγιγνώσκεται η επιπεφυκίτιδα;

Ο γιατρός, για να κάνει διάγνωση επιπεφυκίτιδας, αρχικά ελέγχει τα συμπτώματα του ασθενούς. Ακολούθως προβαίνει σε μια εξέταση με τη χρήση ενός λαμπτήρα σχισμής και σε ορισμένες περιπτώσεις πραγματοποιεί εργαστηριακές εξετάσεις δακρύων για να προσδιορίσει την αιτία της πάθησης.

Πώς θεραπεύεται η επιπεφυκίτιδα;

Η βακτηριακή επιπεφυκίτιδα αντιμετωπίζεται με οφθαλμικές αντιβιοτικές σταγόνες, αλοιφές και χάπια κατά της μόλυνσης.

Η ιογενής επιπεφυκίτιδα δεν αντιμετωπίζεται με κάποια συγκεκριμένη θεραπεία, ωστόσο περνάει συνήθως μόνη της σε διάστημα 4-7 ημερών.

Η αλλεργική επιπεφυκίτιδα αντιμετωπίζεται με αντισταμινικά και με την αποφυγή του αλλεργιογόνου που προκαλεί την πάθηση.

+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved