Διατροφή, Καρδιά και αγγεία

Φυτικές ίνες για μια γερή καρδιά

Όταν αποφασίζουμε να ακολουθήσουμε μια πιο υγιεινή διατροφή, οι περισσότεροι από εμάς συνήθως εστιάζουμε σε αυτά που δεν επιτρέπεται να τρώμε, ενώ το σωστό θα ήταν να επικεντρωνόμαστε σε αυτά που πρέπει και ιδιαίτερα τροφές που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες. Αν και οι φυτικές ίνες περνούν από τον οργανισμό μας και δεν αφομοιώνονται, προσφέρουν πολλά στην υγεία του οργανισμού και ιδιαίτερα ευεργετούν την καρδιά. Οι δίαιτες πλούσιες σε φυτικές ίνες μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων έως και 30% σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The Lanchet. Τα ευρήματα, που προκύπτουν έπειτα από 4 δεκαετίες ερευνών τονίζουν την σημασία της κατανάλωσης προϊόντων ολικής άλεσης, λαχανικών και φρούτων αναφέρει ο Dr. Walter Willett, Καθηγητής Διατροφής και Επιδημιολογίας του Harvard T.H. Chan School of Public Health.

Τι είναι οι φυτικές ίνες και που υπάρχουν

Οι φυτικές ίνες που θεωρούνται υδατάνθρακες, υπάρχουν σε δύο μορφές, διαλυτές και αδιάλυτες, ενώ συνήθως τα προϊόντα που περιέχουν φυτικές ίνες περιλαμβάνουν έναν συνδυασμό των δύο αυτών ειδών. Τα δημητριακά που περιέχουν τον φλοιό τους, τα λαχανικά και τα φρούτα από την άλλη συνήθως περιέχουν αδιάλυτες φυτικές ίνες.

Τι προσφέρουν στον ανθρώπινο οργανισμό

Οι φυτικές ίνες μπορούν να μειώσουν την χοληστερόλη, την αρτηριακή πίεση και το σωματικό βάρος, αρκεί να καταναλώνει κανείς ποσότητες 25-29 γρ την ημέρα, σύμφωνα με το Lanchet. Ο μέσος Αμερικάνος καταναλώνει μονάχα 15-16 γρ την ημέρα. Ένας καλός τρόπος να εντάξει κανείς τις φυτικές ίνες στο διαιτολόγιο του έχοντας παράλληλα μια υγιεινή διατροφή είναι να ακολουθήσει τη λεγόμενη Μεσογειακή δίαιτα, η οποία είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, λαχανικά και φρούτα και φτωχή σε κορεσμένα λιπαρά, γλυκά και επεξεργασμένα τρόφιμα.

Ένα από τα πλεονεκτήματα του να ακολουθήσει κανείς μια διατροφή με πολλές φυτικές ίνες είναι ότι κατά πάσα πιθανότητα θα αντικαταστήσει το λευκό ρύζι, το λευκό ψωμί και τα λευκά μακαρόνια με άλλες τροφές που περιέχουν φυτικές ίνες, με αποτέλεσμα να προσλαμβάνει περισσότερες βιταμίνες και να έχει μεγαλύτερο αίσθημα κορεσμού, κάτι που θα τον βοηθήσει στην απώλεια περιττού βάρους. Επίσης, τα επίπεδα του ζαχάρου θα βελτιωθούν, αφού πρόκειται για σύνθετους υδατάνθρακες και όχι για απλούς που είναι η λευκή ζάχαρη, το άσπρο ψωμί και το λευκό ρύζι.

Ψεύτικες φυτικές ίνες

Αν χρειάζεται να προσθέσετε επιπλέον φυτικές ίνες στη διατροφή σας καλό θα είναι να μη βασίζεστε στα επεξεργασμένα προϊόντα με προσθήκη φυτικών ινών.Τα αποτελέσματα των ερευνών αφορούν αληθινά φαγητά και όχι επεξεργασμένα με προσθήκη συνθετικών ή άλλων “ψεύτικων” φυτικών ινών. Αυτές οι “ψεύτικες” φυτικές ίνες προστίθενται συχνά σε πολλά τρόφιμα όπως μπάρες δημητριακών, γιαούρτια και χυμούς, αλλά οι καταναλωτές πρέπει να είναι προσεκτικοί καθώς εκτός του ότι δεν έχουν τα ίδια οφέλη με τις αληθινές φυτικές ίνες, συχνά υπάρχουν σε τρόφιμα που είναι πλούσια σε ζάχαρη και επεξεργασμένο αλεύρι, τα οποία δεν πρέπει να καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες ή ακόμη καλύτερα πρέπει να αποφεύγονται.

+ 1 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved