Διατροφή, Πρόληψη και θεραπεία

Γιατί πρέπει να αποφεύγουμε τα επεξεργασμένα τρόφιμα;

Γιατί δεν πρέπει να καταναλώνω συχνά επεξεργασμένα τρόφιμα;

Μια ισορροπημένη διατροφή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ορισμένων ασθενειών και να βοηθήσει στη διατήρηση του φυσιολογικού σωματικού βάρους. Ένα σωστό πρόγραμμα διατροφής περιλαμβάνει φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης και γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά. Επιπλέον, πρέπει να έχει άπαχα κρέατα, πουλερικά, ψάρι, όσπρια, αυγά και ξηρούς καρπούς, ενώ η πρόσθετη ζάχαρη και τα κορεσμένα και τρανς λιπαρά θα πρέπει να αποφεύγονται. Τέλος, η κατανάλωση των επεξεργασμένων τροφίμων απαγορεύεται και θα πρέπει τα περισσότερα γεύματα να είναι παρασκευασμένα στο σπίτι, ώστε να ελέγχεται η ποιότητά τους και τα υλικά τους.

Τι έδειξαν οι έρευνες για τα επεξεργασμένα τρόφιμα

Παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει πως υπάρχει σχέση ανάμεσα σε δίαιτες πλούσιες σε επεξεργασμένα τρόφιμα και προβλήματα υγείας. Τα επεξεργασμένα τρόφιμα περιέχουν κοινά χαρακτηριστικά με τα βιομηχανοποιημένα γεύματα όπως υδρογονωμένα λίπη, σιρόπι φρουκτόζης, ενισχυτικά γεύσης και συντηρητικά. Συχνά, είναι πιο φτηνό και εύκολο να επιλέξει κανείς αυτά τα τρόφιμα, όμως έχουν συνήθως μεγάλη περιεκτικότητα σε ζάχαρη, αλάτι, λίπος και φυσικά, θερμίδες.

Η έρευνα

Για να διαπιστώσουν τις επιπτώσεις μιας δίαιτας που περιέχει πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα, μια ομάδα με επικεφαλή τον Dr. Kevin D. Hall του NIH’s National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases (NIDDK), έκανε σύγκριση αλλαγών του σωματικού βάρους σε 20 υγιείς ενήλικες, 10 άντρες και 10 γυναίκες, οι οποίοι κατανάλωσαν αυτά τα τρόφιμα για χρονικό διάστημα δύο εβδομάδων.

Οι συμμετέχοντες έμειναν στο NIH Clinical Center για 28 συνεχείς ημέρες. Έτρωγαν 3 γεύματα την ημέρα, καθώς και σνακ, τα οποία ήταν όλα επεξεργασμένα ή ελάχιστα επεξεργασμένα. Οι δύο διαφορετικοί τύποι γευμάτων είχαν τις ίδιες θερμίδες, ζάχαρη, λιπαρά και υδατάνθρακες.Οι δυο ομάδες μπορούσαν να φάνε όσο ήθελαν από τα φαγητά που τους είχαν ορίσει.

Τα αποτελέσματα της μελέτης

Τα αποτελέσματα της έρευνας που δημοσιεύτηκε τον Μάιο του 2019 στο Cell Metabolism, έδειξε πως η ομάδα που έκανε την διατροφή με τα επεξεργασμένα τρόφιμα προσλάμβανε περίπου 500 θερμίδες περισσότερες σε σχέση με την ομάδα που έτρωγε ελάχιστα ή καθόλου επεξεργασμένα τρόφιμα, ενώ η πρώτη ομάδα είχε πάρει σχεδόν ένα κιλό κατά τη διάρκεια του προγράμματος.Τα άτομα που ακολούθησαν την διατροφή με τα ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα έχασε ένα κιλό περίπου.

Αν και η μελέτη επιβεβαιώνει τα πλεονεκτήματα μιας διατροφής που δεν περιέχει επεξεργασμένα τρόφιμα, η ομάδα σημειώνει πως είναι αρκετά δύσκολο να εφαρμοστεί.Τονίζουν πως χρειάζεται περισσότερος κόπος να προετοιμαστεί ένα γεύμα που δεν περιέχει επεξεργασμένες τροφές και συνήθως κοστίζει και περισσότερο. Όμως, θα χρειαστεί να γίνει μια προσπάθεια να μειωθούν τα επεξεργασμένα τρόφιμα που καταναλώνει κανείς, αφού εκτός από τις επιπτώσεις που έχει αυτή η διατροφή στην υγεία του, δημιουργεί και αύξηση του σωματικού βάρους.

+ 1 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved