Δερματολογικές παθήσεις

Επιδερμοειδείς Κύστεις

Τι είναι γενικά η κύστη;

Η κύστη είναι ένας μικρός σάκος που περικλείεται από μεμβράνη και μπορεί να περιέχει κάποιο υγρό, αέρα ή να έχει συμπαγή δομή. Κύστη μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε στο σώμα ή κάτω από το δέρμα και τις περισσότερες φορές είναι καλοήθης, δεν σχετίζεται δηλαδή με τον καρκίνο. Ένα άτομο μπορεί να αναπτύξει διαφόρων ειδών κύστες και το κατά πόσο αυτές θα χρειαστούν ιατρική θεραπεία, εξαρτάται από:

  • το είδος της κύστης
  • τη θέση της στον οργανισμό
  • το αν είναι μολυσμένη ή όχι
  • το αν προκαλεί πόνο ή ενόχληση στο άτομο

Οι κύστες εμφανίζονται συνήθως σαν ένα διόγκωμα στο δέρμα ή σαν ένας μικρός όγκος κάτω από αυτό. Υπάρχουν όμως και κύστες που αναπτύσσονται εσωτερικά του σώματος και δεν είναι αισθητές ή εμφανείς, αυτές συνήθως διαγιγνώσκονται από τον θεράποντα ιατρό με βάση τα συμπτώματα που προκαλούν. Για παράδειγμα, οι κύστες στις ωοθήκες προκαλούν το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, το οποίο επιφέρει ακανόνιστο έμμηνο κύκλο στις γυναίκες.

Γενικότερα, οι περισσότερες κύστες είναι καλοήθης, αναπτύσσονται αργά και δεν προκαλούν πόνο ανεξάρτητα από το μέγεθος τους. Παρ’ όλα αυτά, είναι δυνατόν να απειλήσουν την υγεία κάποιου, εφόσον:

  • μολυνθούν
  • είναι υπερβολικά μεγάλες
  • αναπτυχθούν σε κάποια πολύ ευαίσθητη περιοχή του σώματος, όπως τα μάτια
  • αποφράσσουν κάποιο αγγείο
  • πιέζουν κάποιο νεύρο
  • επηρεάζουν τη λειτουργία κάποιου οργάνου

Μια κύστη μπορεί να εμφανιστεί για διάφορους λόγους, οι οποίοι εξαρτώνται από τον τύπο της. Συχνές αιτίες δημιουργίας κύστεων αποτελούν:

  • Λοίμωξη
  • Κληρονομικές νόσοι
  • Χρόνια φλεγμονή
  • Απόφραξη κάποιου αδένα

Υπάρχουν εκατοντάδες διαφορετικοί τύποι κύστεων, που μπορούν να αναπτυχθούν σχεδόν οπουδήποτε στο σώμα. Κάποιοι από τους πιο συνήθης τύπους περιλαμβάνουν: τις επιδερμοειδείς κύστεις, τις σμηγματογόνες κύστεις, τις κύστεις των γαγγλίων, τις κύστεις των ωοθηκών, τις κύστεις στο στήθος, το χαλάζιο, την κύστη του κόκκυγα,την ιγνυακή κύστη, τις κύστεις ακμής, τις κύστεις εσωτερικών τριχών, τις κύστεις του τριχωτού, τις βλεννώδης κύστεις και τις κύστεις της βραγχιακής σχισμής.

Τι είναι οι επιδερμοειδείς κύστεις;

Οι επιδερμοειδείς κύστεις είναι μικρά ογκίδια που αναπτύσσονται κάτω από το δέρμα. Οι συνηθισμένες αυτές κύστεις μερικές φορές συγχέονται με τις σμηγματογόνες κύστεις. Ωστόσο, αυτή δεν είναι η κατάλληλη ορολογία για αυτού του είδους τις αναπτύξεις. Δεν προκαλούν άλλα συμπτώματα και δεν είναι καρκινοειδείς.

Οι επιδερμοειδείς κύστεις συχνά εμφανίζονται στην κεφαλή, στο λαιμό, στην πλάτη ή στα γεννητικά όργανα. Ποικίλλουν σε μέγεθος, ξεκινώντας από πολύ μικρές (χιλιοστά) ως και ολόκληρα εκατοστά. Ομοιάζουν με μικρό όγκο, και το δέρμα που της καλύπτει μπορεί να έχει είτε φυσιολογικό χρώμα, είτε να είναι λευκό είτε κιτρινωπό.

Γεμίζουν με λευκά απορρίμματα κερατίνης που προσομοιάζουν με τυρί. Συνήθως δεν προκαλούν πόνο. Μπορεί όμως να προκαλέσουν φλεγμονή και δυσφορία. Δεν απαιτείται αφαίρεση εκτός κι αν είναι ιδιαίτερα ενοχλητικές ή η διάγνωση είναι αμφισβητήσιμη.

Αίτια Διάγνωση Θεραπεία Έκβαση

Αίτια

Ποιες είναι οι αιτίες που προκαλούν τις επιδερμοειδείς κύστεις;

Η συσσώρευση εγκλωβισμένης κερατίνης συνήθως αποτελεί αιτία σχηματισμού επιδερμοειδών κύστεων. Η κερατίνη είναι μια πρωτεΐνη που υπάρχει φυσικά στα κύτταρα του δέρματος. Οι κύστεις αναπτύσσονται όταν η πρωτεΐνη εγκλωβίζεται εκατέρωθεν του δέρματος λόγω τραυματισμού ή στις συστάδες των μαλλιών.

Η ανάπτυξη των κύστεων αυτών μπορεί να οφείλεται σε διάφορες αιτίες, άλλα ο τραυματισμός του δέρματος αποτελεί συνήθως την βασικότερη αιτία. Η εμφάνιση πολλαπλών τέτοιων κύστεων μπορεί να οφείλεται σε κάποια υποκείμενη γενετική διαταραχή, όπως είναι το σύνδρομο Gardner.

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκονται οι επιδερμοειδείς κύστεις;

Η διάγνωση των επιδερμοειδών κύστεων πραγματοποιείται από ένα επαγγελματία υγείας, ο οποίος θα εξετάσει τον όγκο και το περιβάλλον δέρμα και θα λάβει το ιατρικό σας ιστορικό. θα σας ζητήσει λεπτομέρειες για τη χρονική διάρκεια παρουσίας του διογκώματος και για το αν έχει υποστεί αλλαγές στο πέρασμα του χρόνου.

Οι επαγγελματίες υγείας μπορούν συνήθως να διαγνώσουν μια επιδερμοειδή κύστη, αλλά μερικές φορές ίσως κριθεί απαραίτητο να υποβληθείτε σε υπέρηχο ή σε εξέταση από δερματολόγο προς επιβεβαίωση της διάγνωσης.

Θεραπεία

Πώς θεραπεύονται οι επιδερμοειδείς κύστεις;

Οι επιδερμοειδείς κύστεις συνήθως δεν υποχωρούν ολοκληρωτικά από μόνες τους, αν και μπορεί να μικρύνουν σε τέτοιο βαθμό ώστε το μέγεθός τους να μην είναι παρατηρήσιμο και μετά να αναπτυχθούν από την αρχή. Συνεπώς, η χειρουργική επέμβαση από έναν δερματολόγο είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση της κατάστασης αυτής. 

Οι επιδερμοειδείς κύστεις δεν είναι επικίνδυνες και δεν αποτελούν απειλή για την υγεία σας. Σε πολλές περιπτώσεις δεν αντιμετωπίζονται ποτέ.

Αν η κύστη μεταβληθεί σε διόγκωμα ερυθρού χρώματος, με οίδημα, ή προκαλεί πόνο ή υπάρξουν αλλαγές στο μέγεθος και τα χαρακτηριστικά της ή αν εμφανιστεί φλεγμονή, θα πρέπει να τύχει θεραπείας. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι θεραπευτικές επιλογές τυπικά περιλαμβάνουν την λήψη αντιβιοτικών. Μερικές φορές, η κύστη μπορεί να αποστραγγιστεί ή να εκχυθεί με στεροειδές διάλυμα.

Αν επιθυμείτε πλήρη αφαίρεση της κύστης, θα χρειαστεί τυπικά χειρουργική αφαίρεση. Σε περίπτωση που η κύστη είναι φλεγμονώδης η επέμβαση αναβάλλεται για άλλη χρονική στιγμή. 

Έκβαση

Ποια είναι η έκβαση σχετικά με τις επιδερμοειδείς κύστεις;

Σε καμία σχεδόν περίπτωση, οι επιδερμοειδείς κύστεις δεν προκαλούν κάποιο μακροπρόθεσμο πρόβλημα, αν και μπορεί να σχετίζονται με γενετικές παθήσεις οι οποίες να επιφέρουν ιατρικές συνέπειες.

Το να πιέσετε το περιεχόμενο της κύστης προσπαθώντας να το αφαιρέσετε μόνοι σας μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα κάποια φλεγμονή ή/και λοίμωξη, οπότε είναι καλύτερα να μην την αγγίζετε. Μπορεί επίσης να έχει ως αποτέλεσμα τον σχηματισμό ουλών περιμετρικά της κύστης, γεγονός που μπορεί να δημιουργήσει μεγάλες δυσκολίες στην αφαίρεση της κύστης και να καταλήξετε με ακόμα μεγαλύτερες χειρουργικές ουλές. 

Όταν μια κύστη αποστραγγιστεί είναι πολύ πιθανό να εμφανιστεί πάλι. Αν υπάρχει κάποια σοβαρή αλλαγή σε μια κύστη, είναι προτιμότερο να σας εξετάσει ένας ιατρός. 

 

+ 4 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Hoang VT, et al. (2019). Overview of epidermoid cyst. 10.1016/j.ejro.2019.08.003

2. Mayo Clinic Staff. (2018). Epidermoid cysts (sebaceous cysts). mayoclinic.org/diseases-conditions/sebaceous-cysts/symptoms-causes/syc-20352701

3. Oakley A. (2016). Cutaneous cysts and pseudocysts. dermnetnz.org/topics/cutaneous-cysts-and-pseudocysts/

4. Wollina U, et al. (2018). Epidermoid cysts: A wide spectrum of clinical presentation and successful treatment by surgery: A retrospective 10-year analysis and literature review. 10.3889/oamjms.2018.027