Ασθένειες αναπαραγωγικού συστήματος

Κίνδυνος
!!!Η κατάσταση αυτή είναι επείγουσα και απαιτείται ιατρική φροντίδα!!!

Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

Εισαγωγή στο σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) είναι μία πάθηση που επηρεάζει τα επίπεδα ορμονών μιας γυναίκας.

Οι γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών παράγουν υψηλότερες από το φυσιολογικό ποσότητες ανδρικών ορμονών. Αυτή η ορμονική ανισορροπία προκαλεί την απώλεια του εμμήνου κύκλου και καθιστά πιο δύσκολο για τις γυναίκες να μείνουν έγκυες.

Το σύνδρομο επίσης προκαλεί τριχοφυΐα στο πρόσωπο και το σώμα, καθώς και ανδρογενετικού τύπου αλωπεκία (φαλάκρα). Ακόμη, μπορεί να συνεισφέρει σε μακροχρόνια προβλήματα υγείας, όπως ο διαβήτης και οι καρδιοπάθειες.

Τα αντισυλληπτικά χάπια και τα αντιδιαβητικά φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν στην επιδιόρθωση της ανισορροπίας των ορμονών και να βελτιώσουν τα συμπτώματα.

Τι είναι το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών;

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών είναι ένα ορμονικό πρόβλημα που επηρεάζει τις γυναίκες κατά τη γόνιμη περίοδό τους, από 15 ως 44 ετών. Μεταξύ 2,2% και 26,7% των γυναικών σε αυτή την ηλικιακή ομάδα έχουν σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (1, 2).

Πολλές γυναίκες έχουν το εν λόγω σύνδρομο, αλλά δεν το γνωρίζουν. Σε μία μελέτη, ως και το 70% των γυναικών με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών δεν είχαν διαγνωστεί.

Το σύνδρομο επηρεάζει τις ωοθήκες μιας γυναίκας, τα αναπαραγωγικά όργανα που παράγουν οιστρογόνα και προγεστερόνη – ορμόνες που ρυθμίζουν τον έμμηνο κύκλο. Οι ωοθήκες επίσης παράγουν μία μικρή ποσότητα ανδρικών ορμονών που ονομάζονται ανδρογόνα.

Οι ωοθήκες απελευθερώνουν ωάρια, τα οποία πρόκειται να γονιμοποιηθούν από σπερματοζωάρια. Η απελευθέρωση ενός ωαρίου κάθε μήνα ονομάζεται ωορρηξία.

Η θυλακιοτρόπος (FSH) και η ωχρινοτρόπος ορμόνη (LH) ελέγχουν την ωορρηξία. Η FSH διεγείρει την ωοθήκη ώστε να παράγει ωοθυλάκιο – ένα σάκο που περιέχει το ωάριο – και στη συνέχεια η LH πυροδοτεί την ωοθήκη να απελευθερώσει το ώριμο ωάριο.

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών είναι αυτό ακριβώς που αναφέρει το όνομά του, «σύνδρομο» ή αλλιώς μία ομάδα συμπτωμάτων που επηρεάζουν τις ωοθήκες και την ωορρηξία. Τα τρία κύρια χαρακτηριστικά του είναι:

Στο σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, πολύ μικρά, γεμάτα υγρό θυλάκια (σάκοι) αναπτύσσονται εντός των ωοθηκών.

Τα θυλάκια αυτά είναι στην πραγματικότητα ωοθυλάκια, καθένα από τα οποία περιέχει ένα άωρο ωάριο. Αυτά τα ωάρια δεν ωριμάζουν ποτέ, ώστε να πυροδοτηθεί η ωορρηξία.

Η έλλειψη ωορρηξίας αλλάζει τα επίπεδα οιστρογόνων, προγεστερόνης, FSH και LH. Τα επίπεδα οιστρογόνων και προγεστερόνης είναι χαμηλότερα από το φυσιολογικό, ενώ τα επίπεδα ανδρογόνων υψηλότερα.

Οι επιπλέον ανδρικές ορμόνες διακόπτουν τον έμμηνο κύκλο, επομένως οι γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών έχουν λιγότερες περιόδους από το φυσιολογικό.

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών δεν είναι μία νέα πάθηση. Ο Ιταλός ιατρός Antonio Vallisneri περιέγραψε πρώτη φορά τα συμπτώματά του το 1721.

Σύνοψη

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών επηρεάζει περίπου 27% των γυναικών κατά τη διάρκεια των γόνιμων ετών τους. Περιλαμβάνει κύστες στις ωοθήκες, υψηλά επίπεδα ανδρικών ορμονών και μη τακτικές περιόδους.

Αίτια

Ποιες είναι οι αιτίες του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών;

Οι γιατροί δεν γνωρίζουν τι ακριβώς προκαλεί το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Πιστεύουν ότι τα υψηλά επίπεδα ανδρικών ορμονών αποτρέπουν τις ωοθήκες από τη φυσιολογική παραγωγή ορμονών και ωαρίων.

Τα γονίδια, η αντίσταση στην ινσουλίνη και η φλεγμονή έχουν όλα συνδεθεί με την υπερβολική παραγωγή ανδρογόνων.

Γονίδια

Μελέτες δείχνουν ότι το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών εμφανίζει κληρονομικότητα.

Είναι πιθανό ότι πολλά γονίδια, όχι μόνο ένα, συνεισφέρουν στην πάθηση.

Αντίσταση στην ινσουλίνη

Ως και το 70% των γυναικών με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών έχουν αντίσταση στην ινσουλίνη, κάτι το οποίο σημαίνει ότι τα κύτταρα δεν χρησιμοποιούν με τον κατάλληλο τρόπο την ινσουλίνη.

Η ινσουλίνη είναι μία ορμόνη που παράγεται από το πάγκρεας για την μετατροπή των σακχάρων των τροφών σε ενέργεια.

Όταν τα κύτταρα δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν κατάλληλα την ινσουλίνη, η ζήτηση αυξάνεται. Το πάγκρεας με τη σειρά του παράγει περισσότερη ινσουλίνη για να αναπληρώσει αυτή τη ζήτηση. Η πλεονάζουσα ινσουλίνη πυροδοτεί τις ωοθήκες να παράγουν περισσότερες ανδρικές ορμόνες.

Η παχυσαρκία είναι η κύρια αιτία αντίστασης στην ινσουλίνη. Τόσο η παχυσαρκία όσο και η αντίσταση στην ινσουλίνη αυξάνει τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2.

Φλεγμονή

Οι γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών έχουν συχνά αυξημένα επίπεδα φλεγμονής στο σώμα τους. Η παχυσαρκία συνεισφέρει στη φλεγμονή. Μελέτες έχουν συνδέσει την αυξημένη φλεγμονή με υψηλά επίπεδα ανδρογόνων.

Σύνοψη

Οι γιατροί δεν γνωρίζουν τι ακριβώς προκαλεί το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Θεωρούν ότι απορρέει από παράγοντες όπως γονίδια, αντίστασης στην ινσουλίνη και υψηλά επίπεδα φλεγμονής στο σώμα.

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών;

Οι γυναίκες παρατηρούν τα συμπτώματα του συνδρόμου περίπου κατά τον πρώτο έμμηνο κύκλο. Άλλες ανακαλύπτουν ότι έχουν το σύνδρομο αφού έχουν πάρει πολύ βάρος ή αν έχουν προβλήματα γονιμότητας.

Τα πιο κοινά συμπτώματα του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών είναι τα εξής:

  • Άτακτες περίοδοι. Μία έλλειψη ωορρηξίας αποτρέπει την απόπτωση του τοιχώματος της μήτρας κάθε μήνα. Κάποιες γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών έχουν λιγότερες από οκτώ περιόδους το χρόνο.
  • Έντονη αιμορραγία. Το τοίχωμα της μήτρας συσσωρεύεται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, επομένως οι περίοδοι είναι πιο έντονες από το φυσιολογικό.
  • Τριχοφυΐα. Περισσότερο από το 70% των ατόμων με την πάθηση έχουν τριχοφυΐα στο πρόσωπο και το σώμα, συμπεριλαμβανομένης της πλάτης, της κοιλιάς και του στήθους.
  • Ακμή. Οι ανδρικές ορμόνες καθιστούν το δέρμα πιο λιπαρό από το φυσιολογικό και προκαλούν έξαρση της ακμής σε περιοχές, όπως το πρόσωπο, το στήθος και το άνω μέρος της πλάτης.
  • Αύξηση βάρους. Ως και το 80% των γυναικών με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών είναι υπέρβαρες ή παχύσαρκες.
  • Ανδρογενετικού τύπου αλωπεκία. Τα μαλλιά στο τριχωτό της κεφαλής λεπταίνουν ή αποπίπτουν.
  • Σκούρο δέρμα. Σκούρες κηλίδες δέρματος μπορεί να σχηματιστούν στο σώμα (στο λαιμό, στη βουβωνική περιοχή και κάτω από το στήθος).
  • Πονοκέφαλοι. Οι ορμονικές αλλαγές πυροδοτούν πονοκεφάλους ορισμένες γυναίκες.

Σύνοψη

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών μπορεί να διακόψει τον έμμηνο κύκλο, οδηγώντας σε λιγότερες περιόδους. Η ακμή, η τριχοφυΐα, η αύξηση βάρους και οι σκούρες κηλίδες δέρματος είναι μερικά χαρακτηριστικά συμπτώματα της πάθησης.

Επιπτώσεις

Πώς το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών επηρεάζει το σώμα;

Τα υψηλά επίπεδα ανδρογόνων μπορεί να επηρεάσουν τη γονιμότητα και άλλες πτυχές της υγείας σας.

Υπογονιμότητα

Για να μείνετε έγκυες, χρειάζεται να έχετε ωορρηξία. Οι γυναίκες που δεν έχουν τακτική ωορρηξία δεν απελευθερώνουν πολλά ωάρια, τα οποία δυνητικά θα μπορούσαν να γονιμοποιηθούν. Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών είναι μία από τις κυρίαρχες αιτίες υπογονιμότητας στις γυναίκες.

Μεταβολικό σύνδρομο

Ως και το 80% των γυναικών με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών είναι υπέρβαρες ή παχύσαρκες. Τόσο η παχυσαρκία όσο και το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών αυξάνουν τον κίνδυνο υψηλών επιπέδων σακχάρου στο αίμα, υπέρτασης, χαμηλής HDL χοληστερόλης και υψηλής LDL χοληστερόλης.

Σε συνδυασμό, αυτοί οι παράγοντες ονομάζονται μεταβολικό σύνδρομο και αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιοπαθειών, διαβήτη και εγκεφαλικού.

Υπνική άπνοια

Αυτή η κατάσταση προκαλεί επαναλαμβανόμενες παύσεις στην αναπνοή κατά τη διάρκεια της νύχτας, κάτι το οποίο διακόπτει τον ύπνο.

Η υπνική άπνοια είναι περισσότερο κοινή στις υπέρβαρες γυναίκες, ειδικά σε όσες έχουν σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Ο κίνδυνος υπνικής άπνοιας είναι 5 με 10 φορές μεγαλύτερος στις παχύσαρκες γυναίκες με το εν λόγω σύνδρομο από ό, τι σε αυτές χωρίς το σύνδρομο.

Καρκίνος του ενδομητρίου

Κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας, το τοίχωμα της μήτρας αποπίπτει. Εάν δεν έχετε ωορρηξία κάθε μήνα, το τοίχωμα συσσωρεύεται.

Η πάχυνση του τοιχώματος της μήτρας μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρκίνο του ενδομητρίου.

Κατάθλιψη

Τόσο οι ορμονικές αλλαγές όσο και τα συμπτώματα, όπως η ανεπιθύμητη τριχοφυΐα, μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τα συναισθήματά σας. Πολλές γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών καταλήγουν με άγχος και κατάθλιψη (3).

Σύνοψη

Οι ορμονικές διαταραχές μπορεί να επηρεάσουν την υγεία μιας γυναίκας με πολλούς τρόπους. Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών αυξάνει τον κίνδυνο υπογονιμότητας, μεταβολικού συνδρόμου, υπνικής άπνοιας, καρκίνου του ενδομητρίου και κατάθλιψης.

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών;

Οι γιατροί τυπικά διαγιγνώσκουν το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών σε γυναίκες που έχουν τουλάχιστον δύο από τα τρία συμπτώματα (4):

  • Υψηλά επίπεδα ανδρογόνων
  • Μη τακτικούς έμμηνους κύκλους
  • Κύστες στις ωοθήκες

Ο γιατρός θα σας ρωτήσει εάν έχετε συμπτώματα, όπως ακμή, τριχοφυΐα στο πρόσωπο και το σώμα και αύξηση του βάρους.

Μία πυελική εξέταση θα αναζητήσει προβλήματα στις ωοθήκες ή σε άλλα μέρη του αναπαραγωγικού συστήματος. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης, ο γιατρός θα φορέσει ένα γάντι και θα εισάγει το χέρι του στον κόλπο σας για τον έλεγχο μαζών ή όγκων στις ωοθήκες ή τη μήτρα.

Οι εξετάσεις αίματος ελέγχουν για υψηλότερα από το φυσιολογικό επίπεδα ανδρικών ορμονών. Ο γιατρός μπορεί επίσης να ζητήσει εξετάσεις αίματος για τον καθορισμό των επιπέδων χοληστερόλης, ινσουλίνης και τριγλυκεριδίων, ώστε να αξιολογήσει τον κίνδυνο σχετικών παθήσεων, όπως οι καρδιοπάθειες και ο διαβήτης.

Ένα υπερηχογράφημα χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα για την αναζήτηση μη φυσιολογικών ωοθυλακίων και άλλων προβλημάτων στις ωοθήκες και τη μήτρα.

Σύνοψη

Οι γιατροί διαγιγνώσκουν σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών εάν οι γυναίκες έχουν τουλάχιστον δύο από τα τρία κύρια συμπτώματα: υψηλά επίπεδα ανδρογόνων, μη τακτικές περιόδους και κύστες στις ωοθήκες. Μία πυελική εξέταση, εξετάσεις αίματος και ένα υπερηχογράφημα μπορούν να επιβεβαιώσουν τη διάγνωση.

Εγκυμοσύνη

Εγκυμοσύνη και σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών διακόπτει το φυσιολογικό έμμηνο κύκλο και καθιστά δύσκολο για μία γυναίκα να μείνει έγκυος. Το 70-80% των γυναικών με το σύνδρομο έχουν προβλήματα γονιμότητας.

Η πάθηση επίσης αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών της κύησης.

Οι γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών είναι δύο φορές πιο πιθανό να έχουν πρόωρο τοκετό. Επιπλέον, βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο αποβολών, υπέρτασης και διαβήτη κύησης (5).

Ωστόσο, οι γυναίκες με το εν λόγω σύνδρομο μπορούν να μείνουν έγκυες με κατάλληλες θεραπείες γονιμότητας που βελτιώνουν την ωορρηξία. Η απώλεια βάρους και η μείωση των επιπέδων σακχάρου του αίματος μπορούν να βελτιώσουν τις πιθανότητες μιας υγιούς εγκυμοσύνης.

Σύνοψη

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών καθιστά δυσκολότερο για μία γυναίκα να μείνει έγκυος και μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο επιπλοκών και αποβολών. Η απώλεια βάρους και άλλες θεραπείες μπορούν να αυξήσουν τις πιθανότητες μιας υγιούς εγκυμοσύνης.

Θεραπεία

Διατροφικές συμβουλές και τρόπος ζωής για την αντιμετώπιση του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών

Η αντιμετώπιση του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών συνήθως ξεκινά με αλλαγές του τρόπου ζωής, όπως η απώλεια βάρους, η σωστή διατροφή και η άσκηση.

Η απώλεια μόνο 5-10% του σωματικού βάρους μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση του εμμήνου κύκλου και τη βελτίωση των συμπτωμάτων του συνδρόμου (6, 7). Η απώλεια βάρους επίσης βελτιώνει τα επίπεδα χοληστερόλης, μειώνει την ινσουλίνη, καθώς και τον κίνδυνο καρδιοπαθειών και διαβήτη.

Οποιαδήποτε διατροφή σάς βοηθά να χάσετε βάρος μπορεί να βελτιώσει την κατάστασή σας. Ωστόσο, κάποιες δίαιτες έχουν πλεονεκτήματα έναντι άλλων.

Οι μελέτες σύγκρισης διατροφών για το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών έχουν βρει ότι οι δίαιτες χαμηλές σε υδατάνθρακες είναι αποτελεσματικές τόσο για την απώλεια βάρους όσο και για τη μείωση των επιπέδων ινσουλίνης. Μία διατροφή με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη που λαμβάνει τους περισσότερους υδατάνθρακες από φρούτα, λαχανικά και προϊόντα ολικής άλεσης βοηθά στη ρύθμιση του έμμηνου κύκλου καλύτερα από μία τυπική δίαιτα για την απώλεια βάρους (8).

Ορισμένες μελέτες έχουν βρει ότι 30 λεπτά μέτριας έντασης άσκησης τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα μπορούν να βοηθήσουν τις γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών να χάσουν βάρος. Η απώλεια βάρους με την άσκηση επίσης βελτιώνει την ωορρηξία και τα επίπεδα ινσουλίνης (9).

Η άσκηση είναι ακόμη πιο ωφέλιμη όταν συνδυάζεται με μία υγιεινή διατροφή. Η διατροφή και η άσκηση βοηθούν να χάσετε περισσότερο βάρος από ό, τι η κάθε μία μέθοδος ξεχωριστά και μειώνουν τον κίνδυνο διαβήτη και καρδιοπαθειών (10).

Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι ο βελονισμός μπορεί να βοηθήσει στο σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, αλλά απαιτείται περισσότερη έρευνα πάνω σε αυτό τον τομέα.

Σύνοψη

Η θεραπεία του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών ξεκινά με αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η διατροφή και η άσκηση. Η απώλεια μόνο 5-10% του σωματικού βάρους, εάν είστε υπέρβαρες, μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση των συμπτωμάτων.

 

Κοινές ιατρικές θεραπείες για το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

Τα αντισυλληπτικά χάπια και άλλα φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση του εμμήνου κύκλου και να αντιμετωπίσουν συμπτώματα του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών, όπως η τριχοφυΐα και η ακμή.

Αντισυλληπτικά χάπια

Η λήψη οιστρογόνων και προγεστερόνης σε καθημερινή βάση μπορεί να αποκαταστήσει μία φυσιολογική ορμονική ισορροπία, να ρυθμίσει την ωορρηξία, να ανακουφίσει συμπτώματα, όπως η υπερβολική τριχοφυΐα, και να σας προστατεύσει έναντι καρκίνου του ενδομητρίου. Αυτές οι ορμόνες έρχονται σε μορφή δισκίου, επιθέματος ή κολπικού δακτυλίου.

Μετφορμίνη

Η μετφορμίνη είναι ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου 2. Επίσης, αντιμετωπίζει το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών βελτιώνοντας τα επίπεδα ινσουλίνης.

Μία μελέτη βρήκε ότι η λήψη μετφορμίνης σε συνδυασμό με αλλαγές, όπως υγιεινή διατροφή και άσκηση, βελτιώνει την απώλεια βάρους, μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και αποκαθιστά ένα φυσιολογικό έμμηνο κύκλο καλύτερα από ό, τι θα το έκαναν οι αλλαγές μόνο στη διατροφή και την άσκηση.

Κλομιφαίνη

Η κλομιφαίνη είναι ένα φάρμακο γονιμότητας που βοηθά τις γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών να μείνουν έγκυες. Ωστόσο, αυξάνει τον κίνδυνο πολύδυμων κυήσεων (11).

Φάρμακα για τη απομάκρυνση της τριχοφυΐας

Υπάρχουν θεραπείες που μπορούν να σας βοηθήσουν να απαλλαγείτε από την ανεπιθύμητη τριχοφυΐα. Η κρέμα εφλορνιθίνης είναι ένα συνταγογραφούμενο φάρμακο που επιβραδύνει την ανάπτυξη των τριχών. Η αφαίρεση της τριχοφυΐας με λέιζερ και η ηλεκτρόλυση μπορούν να σας βοηθήσουν να απαλλαγείτε από την ανεπιθύμητη τριχοφυΐα στο πρόσωπο και το σώμα.

Χειρουργική επέμβαση

Η χειρουργική επέμβαση είναι μία επιλογή για τη βελτίωση της γονιμότητας εάν άλλες θεραπείες αποβούν αναποτελεσματικές. Η διάτρηση του φλοιού των ωοθηκών είναι μία διαδικασία που δημιουργεί μικροσκοπικές τρύπες στις ωοθήκες με ένα laser ή μία μικροσκοπική θερμαινόμενη βελόνα, ώστε να αποκαταστήσει τη φυσιολογική ωορρηξία.

Σύνοψη

Τα αντισυλληπτικά χάπια και το αντιδιαβητικό φάρμακο μετφορμίνη μπορούν να αποκαταστήσουν το φυσιολογικό έμμηνο κύκλο. Η κλομιφαίνη και η χειρουργική επέμβαση βελτιώνουν τη γονιμότητα σε γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Τα φάρμακα απώλειας τριχοφυΐας μπορεί να βοηθήσουν τις γυναίκες να απαλλαγούν από την ανεπιθύμητη τριχοφυΐα.

Επίσκεψη στο γιατρό

Πότε πρέπει να επισκεφτείτε το γιατρό σας

Επισκεφτείτε το γιατρό σας εάν:

  • Δεν έχετε περίοδο, αλλά δεν είστε έγκυος.
  • Έχετε συμπτώματα του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών, όπως τριχοφυΐα στο πρόσωπο και στο σώμα.
  • Έχετε προσπαθήσει να μείνετε έγκυος για περισσότερο από 12 μήνες χωρίς αποτέλεσμα.
  • Έχετε συμπτώματα διαβήτη, όπως υπερβολική δίψα ή πείνα, θολή όραση ή ανεξήγητη απώλεια βάρους.

Αν έχετε σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών θα πρέπει να επισκέπτεστε τακτικά το γιατρό σας. Θα χρειαστείτε τακτικούς ελέγχους για τον έλεγχο του διαβήτη, της υπέρτασης και άλλων πιθανών επιπλοκών.

Σύνοψη

Επισκεφτείτε το γιατρό σας δεν έχετε τακτικούς έμμηνους κύκλους ή αν έχετε άλλα συμπτώματα του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών, όπως τριχοφυΐα στο πρόσωπο και το σώμα. Επίσης, επισκεφτείτε το γιατρό σας αν προσπαθείτε να μείνετε έγκυος για 12 μήνες ή περισσότερο χωρίς αποτέλεσμα.

Συμπέρασμα

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών μπορεί να διακόψει το φυσιολογικό έμμηνο κύκλο μιας γυναίκας και να καταστήσει δύσκολη μία εγκυμοσύνη. Τα υψηλά επίπεδα ανδρικών ορμονών επίσης οδηγούν σε ανεπιθύμητα συμπτώματα, όπως τριχοφυΐα στο πρόσωπο και το σώμα.

Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής είναι συνήθως οι πρώτες αλλαγές που προτείνουν οι γιατροί για το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και συχνά έχουν αποτέλεσμα. Η απώλεια βάρους μπορεί να αντιμετωπίσει τα συμπτώματα του συνδρόμου και να βελτιώσει τις πιθανότητες μία γυναίκα να μείνει έγκυος. Η διατροφή και η αερόβια άσκηση είναι δύο αποτελεσματικοί τρόποι απώλειας βάρους.

Τα φάρμακα αποτελούν επιλογή αν οι αλλαγές του τρόπου ζωής αποβούν αναποτελεσματικές. Τα αντισυλληπτικά χάπια και η μετφορμίνη μπορούν να αποκαταστήσουν τους φυσιολογικούς έμμηνους κύκλους και να ανακουφίσουν από τα συμπτώματα του συνδρόμου.