Ασθένειες πεπτικού συστήματος

Αιμορραγικοί οισοφαγικοί κιρσοί

Τι είναι οι αιμορραγικοί οισοφαγικοί κιρσοί;

Οι αιμορραγικοί οισοφαγικοί κιρσοί συμβαίνουν όταν οι πρησμένες φλέβες (κιρσοί) στον κατώτερο οισοφάγο διαρρηγνύονται και αιμορραγούν.

Ο οισοφάγος είναι ο μυϊκός σωλήνας που συνδέει το στόμα με το στομάχι. Οι φλέβες στο κατώτερο τμήμα του οισοφάγου κοντά στο στομάχι μπορεί να πρηστούν όταν η αιματική ροή προς το ήπαρ είναι μειωμένη. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε ουλώδη ιστό ή θρόμβο στο ήπαρ.

Όταν η κυκλοφορία στο ήπαρ παρεμποδίζεται, το αίμα συσσωρεύεται στις παρακείμενες φλέβες, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που βρίσκονται στον κατώτερο οισοφάγο. Ωστόσο, οι φλέβες αυτές είναι πολύ μικρότερες και ανίκανες να υποστηρίξουν τόσο μεγάλες ποσότητες αίματος. Για αυτό, διαστέλλονται κα πρήζονται ως αποτέλεσμα της αυξημένης αιματικής ροής.

Οι πρησμένες φλέβες είναι γνωστές και ως οισοφαγικοί κιρσοί.

Οι οισοφαγικοί κιρσοί μπορεί να παρουσιάσουν διαρροή αίματος και εν τέλει να υποστούν ρήξη. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή αιμορραγία και απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές, ακόμη και θάνατο. Όταν αυτό συμβεί, αποτελεί επείγον ιατρικό περιστατικό. Καλέστε το 166 ή κατευθυνθείτε στο πλησιέστερο τμήμα Επειγόντων Περιστατικών αν εμφανίζετε οποιοδήποτε σύμπτωμα αιμορραγίας οισοφαγικών κιρσών.

Συμπτώματα Αίτια Διάγνωση Θεραπεία Πρόγνωση Πρόληψη Έκβαση

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα των αιμορραγικών οισοφαγικών κιρσών;

Οι οισοφαγικοί κιρσοί είναι απίθανο να προκαλέσουν συμπτώματα, εκτός κι αν υποστούν ρήξη. Όταν αυτό συμβεί μπορεί να βιώσετε:

 • Μέλαινα κένωση (μαύρα κόπρανα)
 • Αιματέμεση (αίμα στον εμετό)
 • Αίμα στα κόπρανα (σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις)
 • Στομαχικό πόνο
 • Σοκ (υπερβολικά χαμηλή αρτηριακή πίεση εξαιτίας της απώλειας αίματος που μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη πολλών οργάνων)
 • Ζάλη ή απώλεια αισθήσεων

Καλέστε το 166 ή κατευθυνθείτε στα πλησιέστερα Επείγοντα αν βιώνετε οποιοδήποτε από τα παραπάνω συμπτώματα.

Αίτια

Τι προκαλεί τους αιμορραγικούς οισοφαγικούς κιρσούς;

Η ηπατική πυλαία φλέβα μεταφέρει αίμα από διάφορα όργανα του γαστρεντερικού σωλήνα στο ήπαρ. Οι οισοφαγικοί κιρσοί είναι το άμεσο αποτέλεσμα της υψηλής πίεσης της πυλαίας φλέβας. Η κατάσταση αυτή ονομάζεται πυλαία υπέρταση και προκαλεί τη συσσώρευση αίματος στις παρακείμενες φλέβες, όπως αυτές του οισοφάγου. Οι φλέβες αρχίζουν να διαστέλλονται και να πρήζονται εξαιτίας της αυξημένης αιματικής ροής.

Η κίρρωση συνιστά την πιο κοινή αιτία της πυλαίας υπέρτασης. Είναι μια σοβαρή μορφή ουλοποίησης του ήπατος που συχνά αναπτύσσεται εξαιτίας της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ ή λόγω σοβαρών μολύνσεων, όπως η ηπατίτιδα. Μία άλλη πιθανή αιτία της πυλαίας υπέρτασης είναι η θρόμβωση της πυλαίας φλέβας, μία κατάσταση που συμβαίνει όταν σχηματίζονται θρόμβοι μέσα σε αυτή τη φλέβα.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η αιτία της πυλαίας υπέρτασης είναι άγνωστη. Αυτή η κατάσταση αναφέρεται ως ιδιοπαθής πυλαία υπέρταση.

Ποιοι είναι οι προδιαθεσικοί παράγοντες για τους αιμορραγικούς οισοφαγικούς κιρσούς;

Οι οισοφαγικοί κιρσοί είναι πιο πιθανό να αιμορραγήσουν αν έχετε:

 • Σοβαρή κίρρωση
 • Μεγάλους οισοφαγικούς κιρσούς
 • Δυσκοιλιότητα
 • Βακτηριακή λοίμωξη
 • Κόκκινα σημάδια πάνω στους οισοφαγικούς κιρσούς (αυτά γίνονται ορατά με ενδοσκόπηση)
 • Πυλαία υπέρταση
 • Έντονο βήχα
 • Πολλούς εμετούς
 • Κατάχρηση αλκοόλ

Μιλήστε με το γιατρό σας αναφορικά με τον κίνδυνο ανάπτυξης οισοφαγικών κιρσών, ειδικά αν έχετε οικογενειακό ιστορικό ηπατοπαθειών.

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκονται οι αιμορραγικοί οισοφαγικοί κιρσοί;

Για τη διάγνωση των οισοφαγικών κιρσών, ο γιατρός θα πραγματοποιήσει μια κλινική εξέταση και θα σας ρωτήσει για τα συμπτώματά σας. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιήσει μία ή περισσότερες από τις ακόλουθες εξετάσεις για να επιβεβαιώσει τη διάγνωση:

 • Ενδοσκόπηση: Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, ένας σωλήνας που φέρει φακό και κάμερα εισάγεται από το στόμα για τον έλεγχο του οισοφάγου, του στομάχου και της αρχής του λεπτού εντέρου. Αυτή η διαδικασία είναι πολύ χρήσιμη για την ενδελεχή εξέταση των διεσταλμένων φλεβών και των οργάνων. Μπορεί ακόμη να χρησιμοποιηθεί για τη λήψη ιστικών δειγμάτων και τη θεραπεία της αιμορραγίας.
 • Εξετάσεις αίματος: Χρησιμοποιούνται για την μέτρηση των κυττάρων του αίματος και την αξιολόγηση της ηπατικής και νεφρικής λειτουργίας.
 • Απεικονιστικές τεχνικές, όπως η αξονική και η μαγνητική τομογραφία: Χρησιμοποιούνται για την εξέταση του ήπατος και των οργάνων στο θώρακα και την αξιολόγηση της αιματικής ροής μέσα και γύρω από αυτά.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζονται οι αιμορραγικοί οισοφαγικοί κιρσοί;

Ο κύριος στόχος της θεραπείας είναι η πρόληψης της ρήξης των οισοφαγικών κιρσών.

Ο έλεγχος της πυλαίας υπέρτασης

Ο έλεγχος της πυλαίας υπέρτασης είναι συνήθως το πρώτο βήμα για τη μείωση του κινδύνου αιμορραγίας. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω των παρακάτω θεραπειών και φαρμάκων:

 • β-αναστολείς: Ο γιατρός μπορεί να σας συνταγογραφήσει β-αναστολείς, όπως προπρανολόλη, για την ελάττωση της αρτηριακής πίεσης.
 • Ενδοσκοπική σκληροθεραπεία: Με τη χρήση ενός ενδοσκοπίου, ο γιατρός θα χορηγήσει ένα φάρμακο απευθείας στις πρησμένες φλέβες, ώστε να συρρικνωθούν.
 • Ενδοσκοπική περίδεση κιρσών: Ο γιατρός θα χρησιμοποιήσει ένα ενδοσκόπιο για να περιδέσει τις πρησμένες φλέβες στον οισοφάγο με έναν ελαστικό επίδεσμο ώστε να μην αιμορραγήσουν. Θα αφαιρέσει τους επιδέσμους ύστερα από λίγες ημέρες.

Τι μπορεί να γίνει αφότου ξεκινήσει η αιμορραγία;

Η ενδοσκοπική σκληροθεραπεία και η ενδοσκοπική περίδεση είναι γενικά προληπτικές θεραπείες. Ωστόσο, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ακόμη κι όταν οι κιρσοί έχουν αρχίσει ήδη να αιμορραγούν. Ένα φάρμακο που ονομάζεται οκτρεοτίδη χρησιμοποιείται επίσης. Ο τρόπος δράσης του είναι να μειώνει την πίεση στις διογκωμένες φλέβες στενεύοντας τα αγγεία και ελαττώνοντας την αιματική ροή.

Η διασφαγιτιδική διηπατική πυλαιοσυστηματική αναστόμωση συνιστά μια έτερη θεραπευτική επιλογή για την επαναλαμβανόμενη αιμορραγία των οισοφαγικών κιρσών. Είναι μια διαδικασία που χρησιμοποιεί ακτίνες-Χ για την καθοδήγηση της τοποθέτησης μιας συσκευής που δημιουργεί νέες συνδέσεις μεταξύ δύο αιμοφόρων αγγείων στο ήπαρ.

Ένας μικρός σωλήνας χρησιμοποιείται για τη σύνδεση της πυλαίας φλέβας με την ηπατική φλέβα. Η τελευταία μεταφέρει αίμα από το ήπαρ στην καρδιά. Αυτή η σύνδεση δημιουργεί έναν εναλλακτικό «δρόμο» για το αίμα.

Η άπω σπληνονεφρική αναστόμωση είναι επίσης μια θεραπευτική, αλλά πιο επεμβατική, εκλογή. Αυτή η χειρουργική διαδικασία συνδέει την κύρια φλέβα του σπλήνα με τη φλέβα του αριστερού νεφρού. Έτσι ελέγχεται η αιμορραγία των οισοφαγικών κιρσών στο 90% των ασθενών.

Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί μεταμόσχευση ήπατος.

Πρόγνωση

Ποια είναι η πρόγνωση για τους αιμορραγικούς οισοφαγικούς κιρσούς;

Οι αιμορραγικοί οισοφαγικοί κιρσοί είναι μια απειλητική για τη ζωή πάθηση και μπορεί να αποβούν θανατηφόροι στο 50% των ασθενών. Άτομα που έχουν υποστεί ένα αιμορραγικό επεισόδιο των κιρσών του οισοφάγου βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο να αιμορραγήσουν ξανά.

Πρόληψη

Υπάρχει πρόληψη για τους αιμορραγικούς οισοφαγικούς κιρσούς;

Ο καλύτερος τρόπος πρόληψης των οισοφαγικών κιρσών είναι η αντιμετώπιση της υποκείμενης αιτίας. Αν δεν είχατε ποτέ κάποια ηπατοπάθεια, ακολουθήστε τα παρακάτω προληπτικά μέτρα για τη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης οισοφαγικών κιρσών:

 • Διατηρείστε ένα υγιές βάρος.
 • Διατηρείστε μια υγιεινή διατροφή χαμηλή σε αλάτι και πλούσια σε άπαχη πρωτεΐνη, φρούτα, σιτηρά και λαχανικά.
 • Σταματήστε την κατανάλωση αλκοόλ.
 • Μειώστε την πιθανότητα ηπατίτιδας χρησιμοποιώντας προφυλακτικό κατά τη σεξουαλική επαφή. Μην μοιράζεστε βελόνες ή ξυραφάκια και αποφύγετε την επαφή με αίμα ή άλλα σωματικά υγρά ενός μολυσμένου ατόμου.

Είναι πολύ σημαντικό να ακολουθείτε πιστά το θεραπευτικό πλάνο και να κάνετε τακτικά ραντεβού με το γιατρό σας αν έχετε οισοφαγικούς κιρσούς. Καλέστε το 166 ή πηγαίνετε αμέσως στο νοσοκομείο αν πιστεύετε ότι οι οισοφαγικοί κιρσοί σας έχουν υποστεί ρήξη. Οι αιμορραγικοί οισοφαγικοί κιρσοί είναι απειλητικοί για την ίδια τη ζωή και μπορούν να οδηγήσουν σε πολύ σοβαρές επιπλοκές.

Έκβαση

Ποια είναι η μακροπρόθεσμη έκβαση για τα άτομα με αιμορραγικούς οισοφαγικούς κιρσούς;

Η αιμορραγία θα συνεχιστεί αν δεν αντιμετωπιστεί καταλλήλως η κατάσταση. Χωρίς θεραπεία, αυτό μπορεί να αποβεί θανατηφόρο.

Μετά τη θεραπεία για τους οισοφαγικούς κιρσούς, θα πρέπει να κάνετε τακτικά ραντεβού με το γιατρό σας, ώστε να βεβαιωθείτε ότι ήταν επιτυχής.

+ 5 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved