Ασθένειες νευρικού συστήματος

Αναπτυξιακή Διαταραχή Συντονισμού

Η αλήθεια πίσω από το Σύνδρομο Αδέξιου Παιδιού: Αναπτυξιακή Διαταραχή Συντονισμού

Τι είναι η αναπτυξιακή διαταραχή συντονισμού;

Τα παιδιά φυσιολογικά αναπτύσσουν την ικανότητα να κάθονται, να στέκονται, να περπατούν και να μιλούν σε προβλεπόμενες ηλικίες. Όταν αργούν να επιτύχουν τα συγκεκριμένα κύρια αναπτυξιακά στάδια, αυτό μπορεί να οφείλεται σε κάποιο αναπτυξιακό πρόβλημα. Η αναπτυξιακή διαταραχή συντονισμού (DCD) είναι μία τέτοια πάθηση.

Η αναπτυξιακή διαταραχή συντονισμού είναι η έλλειψη συντονισμού μεταξύ των νοητικών προθέσεων και της ικανότητας του σώματος να πραγματοποιεί αυτές τις προθέσεις. Για παράδειγμα, μπορεί να σκέφτεστε «Πρέπει να δέσω τα παπούτσια μου». Ωστόσο, ο εγκέφαλος δεν στέλνει φυσιολογικά τις κατάλληλες οδηγίες για το δέσιμο των κορδονιών στα χέρια και τα πόδια. Ο εγκέφαλος γνωρίζει πώς να δέσετε τα παπούτσια σας, αλλά τα χέρια σας δεν ακολουθούν τις οδηγίες του εγκεφάλου. Το ίδιο συμβαίνει όταν προσπαθείτε να τρέξετε, να κάνετε άλματα, να γράψετε, να κουμπώσετε ένα κουμπί ή να πραγματοποιήσετε πολλές άλλες διαδικασίες που για τα περισσότερα άτομα είναι αυτονόητες.

Τα άτομα με αναπτυξιακή διαταραχή συντονισμού γενικά έχουν φυσιολογική ευφυΐα. Όμως, η αναπτυξιακή διαταραχή συντονισμού μερικές φορές καλείται «σύνδρομο αδέξιου παιδιού» και μπορεί να δημιουργεί τη λανθασμένη εντύπωση ότι τα άτομα με την εν λόγω πάθηση έχουν μειωμένη ευφυΐα, επειδή δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν βασικές διεργασίες. Η πάθηση μπορεί να θεωρηθεί παιδική διαταραχή, αλλά οι επιπτώσεις της συνεχίζουν στην ενήλικη ζωή.

Συμπτώματα Αίτια Διάγνωση Θεραπεία Έκβαση

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της αναπτυξιακής διαταραχής συντονισμού;

Οι ενδείξεις της αναπτυξιακής διαταραχής συντονισμού μπορεί να εμφανιστούν αμέσως μετά τη γέννηση. Τα νεογέννητα δυσκολεύονται να μάθουν πώς να θηλάζουν και να καταπίνουν το γάλα. Τα βρέφη μπορεί να αργούν να μάθουν πώς να γυρίζουν στο πλάι, να κάθονται, να μπουσουλούν, να περπατούν και να μιλούν.

Καθώς τα παιδιά ξεκινούν το σχολείο, τα συμπτώματα της διαταραχής γίνονται πιο ορατά και περιλαμβάνουν:

  • Ασταθή βάδιση
  • Δυσκολία να κατέβουν τις σκάλες
  • Πτώση αντικειμένων από τα χέρια
  • Τυχαία πρόσκρουση με άλλα άτομα
  • Συχνές πτώσεις
  • Δυσκολία να δέσουν τα παπούτσια τους, να φορέσουν τα ρούχα τους ή να πραγματοποιήσουν άλλες δραστηριότητες αυτοφροντίδας
  • Δυσκολία στην πραγματοποίηση σχολικών δραστηριοτήτων, όπως γράψιμο, ζωγραφική και χρήση ψαλιδιού

Τα άτομα με αναπτυξιακή διαταραχή συντονισμού μπορεί να απομακρυνθούν από τα αθλήματα ή άλλες κοινωνικές δραστηριότητες. Ωστόσο, η αποχή από την άσκηση μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένο μυϊκό τόνο και αύξηση βάρους. Η διατήρηση των κοινωνικών συναναστροφών και της καλής σωματικής υγείας είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της αναπτυξιακής διαταραχής συντονισμού.

Αίτια

Τι προκαλεί την αναπτυξιακή διαταραχή συντονισμού;

Οι αιτίες της αναπτυξιακής διαταραχής συντονισμού δεν είναι πλήρως κατανοητές, αλλά οι ερευνητές πιστεύουν ότι είναι το αποτέλεσμα καθυστερημένης ανάπτυξης του εγκεφάλου. Τα άτομα με αναπτυξιακή διαταραχή συντονισμού γενικά δεν έχουν άλλα προβλήματα υγείας που μπορεί να εξηγήσουν τη διαταραχή. Σε κάποιες περιπτώσεις, η διαταραχή μπορεί να εκδηλωθεί σε συνδυασμό με άλλες παθήσεις, όπως η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής-υπερκινητικότητας ή διαταραχές που προκαλούν νοητική υστέρηση. Ωστόσο, οι παθήσεις αυτές δεν συνδέονται μεταξύ τους.

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται η αναπτυξιακή διαταραχή συντονισμού;

Η αναπτυξιακή διαταραχή συντονισμού είναι δύσκολο να διαγνωστεί, γιατί τα συμπτώματα συγχέονται με αυτά άλλων παθήσεων. Η 5η έκδοση του Διαγνωστικού και Στατιστικού Εγχειριδίου Ψυχικών Διαταραχών (DSM-5) αναφέρει τέσσερα κριτήρια που πρέπει να πληρούνται για τη διάγνωση της αναπτυξιακής διαταραχής συντονισμού:

  • Το παιδί εμφανίζει καθυστέρηση στην ανάπτυξη βασικών κινητικών δεξιοτήτων.
  • Η πάθηση επηρεάζει σημαντικά δραστηριότητες της καθημερινής ζωής ή της ακαδημαϊκής απόδοσης.
  • Τα συμπτώματα ξεκινούν νωρίς στη ζωή του παιδιού.
  • Οι δυσκολίες στις κινητικές δεξιότητες δεν μπορούν να αποδοθούν σε νοητική υστέρηση, προβλήματα όρασης και διαταραχές του εγκεφάλου.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται η αναπτυξιακή διαταραχή συντονισμού;

Η αναπτυξιακή διαταραχή συντονισμού αντιμετωπίζεται με ένα μακροχρόνιο πρόγραμμα εκπαίδευσης, φυσικοθεραπείας, εργοθεραπείας και εκμάθησης κοινωνικών δεξιοτήτων, ώστε το παιδί να προσαρμοστεί στη διαταραχή.

Η φυσικοθεραπεία θα βοηθήσει στην ανάπτυξη συντονισμού, ισορροπίας και καλύτερης επικοινωνίας μεταξύ του εγκεφάλου και του σώματος. Τα ατομικά αθλήματα, όπως η κολύμβηση ή η ποδηλασία, προσφέρουν καλύτερες ευκαιρίες ανάπτυξης κινητικών δεξιοτήτων από ό, τι τα ομαδικά αθλήματα. Η καθημερινή άσκηση είναι απαραίτητη αν έχετε αναπτυξιακή διαταραχή συντονισμού, ώστε να εκπαιδεύσετε το σώμα και τον εγκέφαλό σας να συνεργάζονται και να μειώσετε τον κίνδυνο παχυσαρκίας.

Η εργοθεραπεία θα σας βοηθήσει να βελτιώσετε τις καθημερινές σας δραστηριότητες. Οι εργοθεραπευτές γνωρίζουν πολλές τεχνικές ώστε να βοηθήσουν τα άτομα να πραγματοποιούν δύσκολες εργασίες. Ο εργοθεραπευτής επίσης θα συνεργαστεί με τους δασκάλους και τους καθηγητές του παιδιού για να εντοπίσουν αλλαγές που θα το βοηθήσουν να πετύχει στο σχολείο, όπως χρήση υπολογιστή αντί της παραδοσιακής γραφής για τα καθημερινά καθήκοντα.

Έκβαση

Ποια είναι η μακροπρόθεσμη έκβαση της αναπτυξιακής διαταραχής συντονισμού;

Δυστυχώς, τα παιδιά με αναπτυξιακή διαταραχή συντονισμού γενικά συνεχίζουν να βιώνουν συμπτώματα ως ενήλικες. Η κατάλληλη εκπαίδευση στις κινητικές δεξιότητες θα σας βοηθήσει να ζήσετε μία φυσιολογική και πλήρη ζωή. Η έκβαση εξαρτάται από το πόσο καλά προσαρμόζεστε στη διαταραχή και ξεπερνάτε τους περιορισμούς της.

+ 3 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. American Psychiatric Association. Diagnostic and statistical manual of mental disorders: DSM-5. Washington, DC: American Psychiatric Association; 2013.

2. Developmental Coordination Disorder. (n.d.) dcd.canchild.ca/en/AboutDCD/overview.asp

3. Lingham, R. (2010, November 1). The association between developmental coordination disorder and other developmental traits. Pediatrics, 126(5), 1109-1118 pediatrics.aappublications.org/content/126/5/e1109.long