Αιματολογικές παθήσεις

Χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία

Τι είναι η χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία;

Η λευχαιμία είναι ένας τύπος καρκίνου των κυττάρων του αίματος και των ιστών που παράγουν τα κύτταρα του αίματος. Υπάρχουν πολλοί τύποι λευχαιμίας και ο καθένας επηρεάζει διαφορετικά είδη κυττάρων του αίματος. Η χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία (CLL) επηρεάζει τα λεμφοκύτταρα.

Τα λεμφοκύτταρα είναι ένας τύπος λευκών αιμοσφαιρίων. Η χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία επηρεάζει τα Β-λεμφοκύτταρα.

Τα φυσιολογικά Β-λεμφοκύτταρα κυκλοφορούν στο αίμα και βοηθούν το σώμα να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις. Τα καρκινικά Β-λεμφοκύτταρα δεν καταπολεμούν τις λοιμώξεις όπως τα φυσιολογικά. Καθώς ο αριθμός των καρκινικών Β-κυττάρων σταδιακά αυξάνεται, κυριαρχούν έναντι των φυσιολογικών λεμφοκυττάρων και προκαλούν ανεπάρκεια του μυελού των οστών.

Η χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία είναι ο πιο κοινός τύπος λευχαιμίας στους ενήλικες. Το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου (NCI) των ΗΠΑ εκτίμησε ότι 20.940 νέα περιστατικά θα εκδηλώνονταν στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2018.

Συμπτώματα Αίτια Διάγνωση Θεραπεία Επιπλοκές Έκβαση

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της χρόνιας λεμφοκυτταρικής λευχαιμίας;

Ορισμένα άτομα με χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία μπορεί να μην εκδηλώσουν καθόλου συμπτώματα και ο καρκίνος να εντοπιστεί κατά τη διάρκεια εξετάσεων αίματος ρουτίνας.

Εάν, παρόλα αυτά, εκδηλώσετε συμπτώματα, τυπικά θα περιλαμβάνουν:

Κατά τη διάρκεια της κλινικής εξέτασης, ο γιατρός μπορεί να εντοπίσει ότι ο σπλήνας, το ήπαρ ή οι λεμφαδένες σας είναι διογκωμένοι. Αυτά μπορεί να αποτελούν ενδείξεις ότι ο καρκίνος έχει κάνει μετάσταση στα εν λόγω όργανα. Η εν λόγω κλινική παρατήρηση εκδηλώνεται συχνά σε προχωρημένες περιπτώσεις χρόνιας λεμφοκυτταρικής λευχαιμίας.

Εάν συμβεί σε σας, μπορεί να αισθάνεστε επώδυνες μάζες στο λαιμό σας ή αίσθηση πληρότητας ή διόγκωσης στην κοιλιακή χώρα.

Αίτια

Τι προκαλεί τη χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία και ποιοι είναι οι προδιαθεσικοί παράγοντες της ασθένειας;

Οι ειδικοί δεν γνωρίζουν τι ακριβώς προκαλεί τη χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία. Ωστόσο, υπάρχουν προδιαθεσικοί παράγοντες που αυξάνουν τις πιθανότητες ενός ατόμου να εκδηλώσει τη νόσο.

Η χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία σπάνια διαγιγνώσκεται σε άτομα κάτω των 40 ετών. Τυπικά εντοπίζεται σε ηλικιωμένους άνω των 70 ετών.

Επηρεάζει περισσότερο τους άνδρες από τις γυναίκες και είναι πιο κοινή στους Εβραίους με καταγωγή από τη Ρωσία ή την Ανατολική Ευρώπη.

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται η χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία;

Εάν ο γιατρός υποπτεύεται ότι έχετε χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία, θα πραγματοποιήσει μία πληθώρα εξετάσεων για την επιβεβαίωση της διάγνωσης.

Πλήρες αιμοδιάγραμμα και λευκοκυτταρικός τύπος

Ο γιατρός μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτή την απλή εξέταση αίματος για να μετρήσει τον αριθμό των διαφορετικών τύπων κυττάρων στο αίμα σας, συμπεριλαμβανομένων των λευκών αιμοσφαιρίων.

Αν έχετε χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία, θα έχετε περισσότερα λεμφοκύτταρα από το φυσιολογικό.

Έλεγχος ανοσοσφαιρινών

Ο γιατρός μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτή την εξέταση αίματος για να διαπιστώσει αν έχετε επαρκή αντισώματα για την καταπολέμηση λοιμώξεων.

Βιοψία μυελού των οστών

Σε αυτή τη διαδικασία, ο γιατρός εισάγει μία βελόνα με ένα ειδικό σωλήνα εντός του οστού του ισχίου ή του στέρνου για να λάβει δείγμα μυελού των οστών για έλεγχο.

Αξονική τομογραφία

Ο γιατρός μπορεί να ζητήσει αξονική τομογραφία για τον έλεγχο ύπαρξης διογκωμένων λεμφαδένων στο θώρακα ή την κοιλιακή χώρα.

Πώς σταδιοποιείται η χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία;

Αν ο γιατρός διαπιστώσει ότι πάσχετε από χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία, θα ζητήσει περαιτέρω εξετάσεις για να καθορίσει το στάδιο της νόσου. Έτσι, θα καθορίσει και το θεραπευτικό πλάνο.

Για τη σταδιοποίηση της χρόνιας λεμφοκυτταρικής λευχαιμίας, ο γιατρός πιθανώς θα σας ζητήσει εξετάσεις αίματος για τον έλεγχο του αριθμού των ερυθρών αιμοσφαιρίων και συγκεκριμένων τύπων λεμφοκυττάρων. Επίσης, θα ελέγξει τους λεμφαδένες, το σπλήνα ή το ήπαρ εάν είναι διογκωμένα.

Υπό το σύστημα σταδιοποίησης κατά “Rai”, η χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία σταδιοποιείται από 0 έως 4. Το στάδιο κατά Rai 0 της χρόνιας λεμφοκυτταρικής λευχαιμίας είναι το λιγότερο σοβαρό, ενώ το στάδιο 4 το πιο σοβαρό.

Για θεραπευτικούς σκοπούς, τα στάδια επίσης ταξινομούνται σε επίπεδα κινδύνου. Το στάδιο κατά Rai 0 είναι χαμηλού κινδύνου, τα στάδια 1 και 2 ενδιάμεσου κινδύνου και τα στάδια 3 και 4 υψηλού κινδύνου, εξηγεί η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται η χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία;

Εάν έχετε χαμηλού κινδύνου χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία, ο γιατρός θα σας προτείνει να περιμένετε και να παρατηρείτε τυχόν νέα συμπτώματα. Η ασθένειά σας μπορεί να μην επιδεινώνεται και να μην απαιτείται θεραπεία για χρόνια. Κάποια άτομα δεν χρειάζονται καθόλου θεραπεία.

Σε μερικές περιπτώσεις χαμηλού κινδύνου χρονιάς λεμφοκυτταρικής λευχαιμίας, ο γιατρός μπορεί να σας προτείνει θεραπεία ειδικά εάν παρουσιάζετε:

  • Επίμονες, επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις
  • Χαμηλά επίπεδα κυττάρων του αίματος
  • Κόπωση ή νυχτερινή εφίδρωση
  • Διογκωμένους λεμφαδένες

Εάν έχετε ενδιάμεσου ή υψηλού κινδύνου χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία, ο γιατρός σας θα σας προτείνει να ξεκινήσετε αμέσως θεραπεία.

Χημειοθεραπεία

Η χημειοθεραπεία είναι η βασική θεραπεία για την αντιμετώπιση της χρόνιας λεμφοκυτταρικής λευχαιμίας και περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή για τη θανάτωση των καρκινικών κυττάρων. Ανάλογα με τα φάρμακα που θα σας συνταγογραφηθούν, μπορεί να τα λάβετε ενδοφλέβια ή από το στόμα.

Ακτινοθεραπεία

Σε αυτή τη διαδικασία, σωματίδια ή κύματα υψηλής ενέργειας χρησιμοποιούνται για τη θανάτωση των καρκινικών κυττάρων. Εάν έχετε επώδυνους, διογκωμένους λεμφαδένες, η ακτινοθεραπεία θα τους συρρικνώσει και θα σας ανακουφίσει από τον πόνο.

Μετάγγιση αίματος

Εάν έχετε χαμηλά επίπεδα κυττάρων του αίματος, μπορεί να χρειαστείτε μετάγγιση αίματος.

Μεταμόσχευση μυελού των οστών ή περιφερικών βλαστοκυττάρων του αίματος

Εάν έχετε υψηλού κινδύνου χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία, αυτή η θεραπεία μπορεί να αποτελεί επιλογή για εσάς. Περιλαμβάνει τη λήψη βλαστοκυττάρων από το μυελό των οστών ή το αίμα ενός δότη – συνήθως μέλους της οικογένειας – και μεταμόσχευσή τους στο σώμα σας για την εγκαθίδρυση ενός νέου ανοσοποιητικού συστήματος.

Επιπλοκές

Υπάρχουν πιθανές επιπλοκές από τη θεραπεία;

Η χημειοθεραπεία εξασθενεί το ανοσοποιητικό σας σύστημα καθιστώντας σας πιο επιρρεπή σε λοιμώξεις. Μπορεί επίσης να αναπτύξετε μη φυσιολογικά επίπεδα αντισωμάτων και χαμηλά επίπεδα κυττάρων του αίματος κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας.

Άλλες κοινές παρενέργειες της χημειοθεραπείας περιλαμβάνουν:

  • Κόπωση
  • Τριχόπτωση
  • Στοματικά έλκη
  • Απώλεια όρεξης
  • Ναυτία και εμετό

Σε μερικές περιπτώσεις, η χημειοθεραπεία μπορεί να συνεισφέρει στην ανάπτυξη άλλων τύπων καρκίνου.

Η ακτινοθεραπεία, οι μεταγγίσεις αίματος και η μεταμόσχευση μυελού των οστών ή περιφερικών βλαστοκυττάρων του αίματος μπορεί επίσης να περιλαμβάνουν παρενέργειες.

Συμβουλευτείτε το γιατρό σας αναφορικά με τις προσδοκώμενες παρενέργειες της θεραπείας. Θα να σας ενημερώσει ποια συμπτώματα και παρενέργειες απαιτούν ιατρική φροντίδα.

Έκβαση

Ποια είναι η πρόγνωση για τα άτομα με χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία;

Η πενταετής πιθανότητα επιβίωσης για τους Αμερικανούς με χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία είναι 84,2% σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ. Το Ινστιτούτο επίσης εκτίμησε ότι η χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία θα οδηγούσε σε 4.510 θανάτους στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2018.

Οι πιθανότητες επιβίωσης είναι μειωμένες για τους ηλικιωμένους ασθενείς. Ωστόσο, μία μελέτη βρήκε ότι ως το 70% των Αμερικανών άνω των 75 ετών επιβίωσαν πέντε χρόνια μετά τη διάγνωση.

Ποια είναι η μακροπρόθεσμη έκβαση για τα άτομα με χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία;

Οι πιθανότητες επιβίωσης για τα άτομα με χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία ποικίλουν. Η ηλικία, το φύλο, οι χρωμοσωμικές ανωμαλίες και τα χαρακτηριστικά των καρκινικών κυττάρων επηρεάζουν την έκβαση. Η ασθένεια είναι σπάνια ιάσιμη, αλλά τα περισσότερα άτομα ζουν πολλά χρόνια με χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία.

Ρωτήστε το γιατρό σας αναφορικά με το τι ισχύει στη δική σας περίπτωση. Θα σας βοηθήσει να αντιληφθείτε πόσο έχει εξελιχθεί ο καρκίνος και θα συζητήσετε τις θεραπευτικές επιλογές και τη μακροπρόθεσμη έκβαση.

+ 6 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Cancer stat facts: Leukemia - chronic lymphocytic leukemia (CLL). (n.d.). seer.cancer.gov/statfacts/html/clyl.html

2. Chronic lymphocytic leukemia (CLL). (2017). bethematch.org/patients-and-families/about-transplant/diseases-treated-by-transplant/chronic-lymphocytic-leukemia

3. Chronic lymphocytic leukemia treatment (PDQ) - patient version. (2018). cancer.gov/types/leukemia/patient/cll-treatment-pdq

4. How is chronic lymphocytic leukemia staged? (2018). cancer.org/cancer/chronic-lymphocytic-leukemia/detection-diagnosis-staging/staging.html

5. Living as a chronic lymphocytic leukemia survivor. (2018). cancer.org/cancer/chronic-lymphocytic-leukemia/after-treatment/follow-up.html

6. Pulte D, et al. (2016). Trends in survival of chronic lymphocytic leukemia patients in Germany and the USA in the first decade of the twenty-first century. https://jhoonline.biomedcentral.com/articles/10.1186/s13045-016-0257-2