Οφθαλμολογικές παθήσεις

Διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια

Τι είναι η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια;

Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια είναι μία πάθηση που εκδηλώνεται ως αποτέλεσμα της βλάβης των αιμοφόρων αγγείων του αμφιβληστροειδούς χιτώνα στα άτομα με διαβήτη. Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια μπορεί να εμφανιστεί αν έχετε διαβήτη τύπου 1 ή 2 και δεν λαμβάνετε θεραπεία για τη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου του αίματος για χρόνια. Ενώ αρχικά μπορεί να παρουσιαστούν μόνο ορισμένα ήπια προβλήματα όρασης, τελικά θα χάσετε την όρασή σας. Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια για την οποία δεν λαμβάνεται θεραπεία είναι μία από τις πιο κοινές αιτίες τύφλωσης στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με το Εθνικό Οφθαλμολογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ. Είναι επίσης η πιο κοινή οφθαλμολογική πάθηση στα άτομα με διαβήτη.

Ποιοι είναι οι τύποι της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας;

Μη παραγωγική διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια (NPDR)

Η μη παραγωγική διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια είναι επίσης γνωστή ως αμφιβληστροειδοπάθεια υποστρώματος. Ονομάζεται μη παραγωγική, επειδή ο οφθαλμός δεν παραγγείλει αιμοφόρα αγγεία στα πρώιμα στάδια της νόσου. Κατά τα αρχικά στάδια της αμφιβληστροειδοπάθειας, τα αιμοφόρα αγγεία τα οποία έχουν υποστεί βλάβη διαρρέουν αίμα και υγρό στον οφθαλμό. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το κέντρο του αμφιβληστροειδούς χιτώνα, ή ωχρά κηλίδα, αρχίζει να παρουσιάζει οίδημα. Η πάθηση αυτή καλείται οίδημα ωχράς κηλίδας. Τα τρία στάδια της μη παραγωγικής διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας είναι ήπιο, μέτριο και σοβαρό, το οποίο μπορεί να εξελιχθεί σε έναν άλλο τύπο, το τέταρτο στάδιο, που καλείται παραγωγική διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια.

Παραγωγική διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια (PDR)

Η παραγωγική διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, ή προχωρημένη αμφιβληστροειδοπάθεια, είναι το στάδιο της πάθησης κατά το οποίο νέα αιμοφόρα αγγεία αρχίζουν να αναπτύσσονται μέσα στον αμφιβληστροειδή χιτώνα. Αυτά τα νέα αγγεία είναι συνήθως μη φυσιολογικά και εμφανίζονται στο κέντρο του οφθαλμού.

Συμπτώματα Αίτια Διάγνωση Θεραπεία Πρόληψη Σύνοψη

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας;

Δεν είναι σύνηθες να παρουσιάσετε συμπτώματα κατά τα πρώιμα στάδια της πάθησης. Τα συμπτώματα της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας συχνά δεν εκδηλώνονται έως ότου το εσωτερικό του οφθαλμού έχει υποστεί σοβαρή βλάβη. Μπορείτε να αποτρέψετε αυτή τη βλάβη διατηρώντας τα επίπεδα σακχάρου του αίματος υπό έλεγχο και κάνοντας τακτικές οφθαλμολογικές εξετάσεις για τον έλεγχο της υγείας των οφθαλμών σας.

Όταν τα συμπτώματα εμφανιστούν, ως επί το πλείστον παρατηρούνται και στα δύο μάτια και περιλαμβάνουν:

  • Σκούρα σημεία στην όρασή σας
  • Δυσκολία να δείτε καλά τη νύχτα
  • Θολή όραση
  • Απώλεια όρασης
  • Δυσκολία στη διάκριση των χρωμάτων

Αίτια

Ποιες είναι οι αιτίες της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας;

Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου του αίματος για μεγάλες χρονικές περιόδους προκαλούν διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια. Η αυξημένη ποσότητα σακχάρου προκαλεί βλάβη στα αιμοφόρα αγγεία που διοχετεύουν αίμα στον αμφιβληστροειδή χιτώνα. Η υπέρταση είναι ένας ακόμη προδιαθεσικός παράγοντας για την αμφιβληστροειδοπάθεια.

Ο αμφιβληστροειδής χιτώνας είναι ένα στρώμα ιστού στο πίσω μέρος του οφθαλμού. Είναι υπεύθυνος για τη μετατροπή των εικόνων που βλέπει το μάτι σε νευρικά σήματα που ο εγκέφαλος μπορεί να επεξεργαστεί. Όταν τα αιμοφόρα αγγεία του αμφιβληστροειδούς χιτώνα υποστούν βλάβη, μπορεί να παρουσιαστεί απόφραξη με αποτέλεσμα μέρος της αιματικής παροχέτευσης προς τον αμφιβληστροειδή να διακόπτεται. Η απώλεια αιματικής ροής μπορεί να προκαλέσει την ανάπτυξη άλλων μικρότερων αιμοφόρων αγγείων. Αυτά τα νέα αιμοφόρα αγγεία μπορεί να παρουσιάσουν διαρροή αίματος και να δημιουργηθεί ουλώδης ιστός που προκαλεί απώλεια όρασης.

Για όσο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα έχετε διαβήτη, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες εμφάνισης διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας. Σχεδόν όλοι οι ασθενείς που έχουν διαβήτη για περισσότερο από 30 χρόνια θα παρουσιάσουν ορισμένες ενδείξεις της νόσου. Διατηρήστε τα επίπεδα σακχάρου υπό έλεγχο για να επιβραδύνετε την εξέλιξη της πάθησης.

Οι γυναίκες που έχουν διαβήτη και είναι έγκυες ή σχεδιάζουν να μείνουν έγκυες θα πρέπει να υποβληθούν σε έναν πλήρη οφθαλμολογικό έλεγχο για να καθοριστεί αν έχουν αμφιβληστροειδοπάθεια.

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια;

Ο γιατρός μπορεί να διαγνώσει διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια με εξέταση διεσταλμένων οφθαλμών. Αυτή η εξέταση περιλαμβάνει τη χρήση οφθαλμικών σταγόνων που προκαλούν τη διαστολή της κόρης, επιτρέποντας στο γιατρό να εξετάσει το εσωτερικό του οφθαλμού. Ο γιατρός θα ελέγξει τα παρακάτω:

  • Μη φυσιολογικά αιμοφόρα αγγεία
  • Οίδημα
  • Διαρροή από τα αιμοφόρα αγγεία
  • Απόφραξη των αιμοφόρων αγγείων
  • Ουλοποίηση
  • Αλλαγές στους φακούς
  • Βλάβη στο νευρικό ιστό
  • Αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς

Μπορεί επίσης να πραγματοποιήσει μία εξέταση αγγειογραφίας με φλουορεσκεΐνη. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης, ο γιατρός θα χορηγήσει ένα σκιαγραφικό υγρό εντός μιας φλέβας του χεριού σας, το οποίο θα του επιτρέψει να δει πώς κινείται το αίμα εντός των οφθαλμών. Θα λάβει εικόνες της χρωστικής που θα κυκλοφορεί εντός των οφθαλμών για να καθορίσει ποια αιμοφόρα αγγεία έχουν υποστεί απόφραξη, διαρροή ή ρήξη.

Μία οπτική τομογραφία συνοχής (OCT) είναι μία απεικονιστική εξέταση που χρησιμοποιεί φως για την παραγωγή εικόνων του αμφιβληστροειδούς. Αυτές οι εικόνες επιτρέπουν στο γιατρό να καθορίσει το πάχος του αμφιβληστροειδούς. Η οπτική τομογραφία συνοχής επίσης βοήθα στον καθορισμό της ποσότητας του υγρού (αν υπάρχει) που έχει συσσωρευθεί στον αμφιβληστροειδή χιτώνα.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια;

Οι θεραπευτικές επιλογές είναι περιορισμένες για τα άτομα με πρώιμη διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια. Ο γιατρός θα πραγματοποιεί τακτικούς οφθαλμολογικούς ελέγχους για την εξέταση της υγείας των οφθαλμών σε περιπτώσεις όπου η θεραπεία κρίνεται απαραίτητη. Ένας ενδοκρινολόγος μπορεί να σας βοηθήσει να επιβραδύνετε την εξέλιξη της αμφιβληστροειδοπάθειας ρυθμίζοντας το διαβήτη.

Σε περιπτώσεις προχωρημένης διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας, η θεραπεία εξαρτάται από τον τύπο και τη σοβαρότητα της νόσου.

Η φωτοπηξία μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της απώλειας όρασης. Είναι ένας τύπος χειρουργικής επέμβασης με λέιζερ για τον έλεγχο ή τον τερματισμό της διαρροής, καυτηριάζοντας τα αιμοφόρα αγγεία. Οι τύποι φωτοπηξίας και άλλες θεραπείες περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

  • Η παναμφιβληστροειδική φωτοπηξία περιλαμβάνει τη χρήση λέιζερ για τον καυτηριασμό εκατοντάδων μικροσκοπικών τρυπών στους οφθαλμούς δύο ή περισσότερες φορές για τη μείωση του κινδύνου τύφλωσης.
  • Η εστιακή φωτοπηξία περιλαμβάνει τη χρήση λέιζερ που στοχεύει συγκεκριμένα διαρρέοντα αιμοφόρα αγγεία στην ωχρά κηλίδα, ώστε να μην επιδεινωθεί το οίδημα της ωχράς κηλίδας.
  • Η υαλοειδεκτομή περιλαμβάνει την απομάκρυνση ουλώδους ιστού και νεφελώδους υγρού από το υαλοειδές υγρό του οφθαλμού.

Πρόληψη

Πώς μπορεί να προληφθεί η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια;

Αν έχετε διαβήτη, είναι σημαντικό να διατηρείτε υγιή επίπεδα της αρτηριακής πίεσης, του σακχάρου του αίματος και της χοληστερόλης για την πρόληψη της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας.

Άλλοι τρόποι πρόληψης ή διαχείρισης της πάθησης περιλαμβάνουν τα εξής:

  • Τερματισμό του καπνίσματος, εάν καπνίζετε.
  • Τακτική, μέτριας έντασης άσκηση αρκετές φορές την εβδομάδα. Αν έχετε αμφιβληστροειδοπάθεια, συμβουλευτείτε το γιατρό σας για να καθορίσετε ποιος τύπος άθλησης είναι κατάλληλος για εσάς.
  • Ετήσιου οφθαλμολογικό έλεγχο.

Σύνοψη

Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια είναι μία σοβαρή πάθηση που μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη όραση, ακόμη και τύφλωση, στα άτομα με διαβήτη. Αν ο γιατρός σάς διαγνώσει με διαβήτη, είναι σημαντικό να ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές:

  • Κάντε τακτικούς οφθαλμολογικούς ελέγχους και όλες τις απαραίτητες εξετάσεις.
  • Διατηρήστε τα επίπεδα σακχάρου του αίματος, τη χοληστερόλη και την αρτηριακή πίεση σε υγιή επίπεδα.
  • Να είστε προσεκτικοί με οποιεσδήποτε αλλαγές παρατηρήσετε στην όραση σας και συζητήστε τες με το γιατρό σας.

+ 4 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Boyd, K. (2013, September 1). What is diabetic retinopathy? Retrieved from aao.org/eye-health/diseases/what-is-diabetic-retinopathy

2. Eye complications. (2013, November 1) diabetes.org/living-with-diabetes/complications/eye-complications/

3. Facts about diabetic eye disease. (2015, September). Retrieved from nei.nih.gov/health/diabetic/retinopathy

4. Mayo Clinic Staff. Diabetic retinopathy. (2015, March 20) mayoclinic.com/health/diabetic-retinopathy/DS00447