Ασθένειες νευρικού συστήματος

Κίνδυνος
!!!Η κατάσταση αυτή είναι επείγουσα και απαιτείται ιατρική φροντίδα!!!

Διαβητική Νευροπάθεια

Τι είναι η διαβητική νευροπάθεια;

Η διαβητική νευροπάθεια είμαι μια σοβαρή, αλλά κοινή επιπλοκή του διαβήτη Τύπου 1 και 2. Είναι ένα είδος βλάβης των νεύρων που προκαλείται λόγω των μακροχρόνιων υψηλών επιπέδων του σακχάρου στο αίμα. Η πάθηση αυτή, συνήθως, αναπτύσσεται με αργούς ρυθμούς, μερικές φορές εμφανίζεται και μετά από αρκετές δεκαετίες.

Diabetic Neuropathy
Διαβητική νευροπάθεια

Αν πάσχετε από διαβήτη και παρατηρήσετε μούδιασμα, τσούξιμο, πόνο ή αδυναμία στα χέρια σας ή τα πόδια σας, θα πρέπει να επισκεφθείτε τον γιατρό σας. Αυτά είναι τα πρώιμα συμπτώματα της περιφεριακής νευροπάθειας. Ο κίνδυνος υπάρχει, συνήθως, όταν δεν μπορείτε να αισθανθείτε πόνο, που σημαίνει ότι αναπτύσσεται κάποιο έλκος στο πόδι σας.

Σε περίπτωση σοβαρής ή παρατεταμένης περιφερικής νευροπάθειας, μπορεί να εμφανίσετε ευαισθησία σε τραυματισμούς ή μολύνσεις οι οποίες μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα τον ακρωτηριασμό.

Diabetic foot. Ischemia and neuropathy
Ισχαιμία και νευροπάθεια σε πόδι διαβητικού

Υπάρχουν αρκετοί διαφορετικοί τύποι διαβητικής νευροπάθειας οι οποίοι επηρεάζουν διαφορετικά σημεία του σώματος και προκαλούν ποικίλα συμπτώματα. Αν πάσχετε από διαβήτη, είναι σημαντικό να ελέγχετε τακτικά τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας αν παρατηρήσετε οποιοδήποτε από τα συμπτώματα της νευροπάθειας.

Συμπτώματα Αίτια Διάγνωση Θεραπεία Πρόληψη Τύποι διαβητικής νευροπάθειας

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της διαβητικής νευροπάθειας;

Είναι σύνηθες τα συμπτώματα της νευροπάθειας να εμφανίζονται σταδιακά. Σε πολλές περιπτώσεις, ο πρώτος τύπος νευρολογικής βλάβης που εμφανίζεται συσχετίζεται με τα νεύρα των ποδιών. Το σύμπτωμα που εμφανίζεται οδηγεί μερικές φορές σε ένα επίπονο αίσθημα ‘τσιμπήματος καρφίτσας’ στα πόδια.

Τα συμπτώματα ποικίλουν ανάλογα με την περιοχή που επηρεάζεται. Οι συνηθισμένες ενδείξεις και τα συνηθισμένα συμπτώματα των διαφόρων τύπων της διαβητικής νευροπάθειας περιλαμβάνουν:

  • ευαισθησία στην αφή
  • απώλεια της αίσθησης της αφής
  • δυσκολία συγχρονισμού στο βάδισμα
  • μούδιασμα ή πόνο στα χέρια ή τα πόδια
  • αίσθημα καύσης στα πόδια, κυρίως την νύχτα
  • μυική αδυναμία ή φθορά
  • αίσθημα φουσκώματος ή πληρότητας
  • ναυτία, δυσπεψία ή έμετο
  • διάρροια ή δυσκοιλιότητα
  • ζάλη όταν σηκώνεστε
  • εκτεταμένη ή μειωμένη εφίδρωση
  • προβλήματα στην κύστη, όπως είναι η μη ολοκληρωμένη κένωση της κύστης
  • κολπική ξηρότητα
  • στυτική δυσλειτουργία
  • αδυναμία να καταλάβετε ότι η γλυκόζη στο αίμα είναι χαμηλή
  • προβλήματα στην όραση, όπως είναι η διπλωπία
  • αυξημένος καρδιακός ρυθμός

Αίτια

Τι προκαλεί την διαβητική νευροπάθεια;

Η διαβητική νευροπάθεια προκαλείται λόγω των υψηλών επιπέδων σακχάρου στο αίμα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Άλλοι παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν σε βλάβη των νεύρων είναι:

  • η βλάβη στα αιμοφόρα αγγεία λόγω υψηλής χοληστερίνης
  • ο μηχανικός τραυματισμός, όπως είναι τα τραύματα που προκαλεί το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα
  • οι τρόπος ζωής, όπως το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ

Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Β-12 μπορεί επίσης να προκαλέσουν νευροπάθεια. Η μετφορμίνη, ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται συχνά για να θέσει υπό έλεγχο τον διαβήτη, μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της βιταμίνης Β-12. Μπορείτε να ζητήσετε από τον γιατρό σας να υποβληθείτε σε μια απλή εξέταση αίματος ώστε να καθοριστεί η ύπαρξη ανεπάρκειας της συγκεκριμένης βιταμίνης.

Διάγνωση

Πώς γίνεται η διάγνωση της διαβητικής νευροπάθειας;

Ο γιατρός θα καθορίσει αν πάσχετε από νευροπάθεια ρωτώντας πρώτα για τα συμπτώματά σας και το ιατρικό σας ιστορικό. Θα διενεργήσει επίσης μια κλινική εξέταση. Θα ελέγξει τα επίπεδα ευαισθησίας σας στην θερμοκρασία και την αφή, τον καρδιακό σας ρυθμό, την πίεση του αίματος και τον μυικό τόνο.

Ο γιατρός σας μπορεί να διενεργήσει μια εξέταση νήματος για να εξετάσει την ευαισθησία των ποδιών σας. Για την εξέταση αυτή θα χρησιμοποιήσει μια ίνα από νάιλον, ώστε να ελέγξει τα άκρα σας για οποιαδήποτε απώλεια αισθητικότητας. Μπορεί επίσης να εξετάσει τα όρια της δόνησης σας και τα αντανακλαστικά των αστραγάλων σας.

Θεραπεία

Πώς θεραπεύεται η διαβητική νευροπάθεια;

Δεν υπάρχει κάποια θεραπεία για την διαβητική νευροπάθεια, μπορείτε όμως να καθυστερήσετε την εξέλιξή της. Ο καλύτερος τρόπος για να μειώσετε τις πιθανότητες να εμφανίσετε διαβητική νευροπάθεια ή να καθυστερήσετε την εξέλιξή της είναι να διατηρείτε τα επίπεδα του σακχάρου του αίματος σε ένα φυσιολογικό υγιές πλαίσιο. Με τον τρόπο αυτό μπορείτε να ανακουφίσετε και τα συμπτώματά σας.

Βασικό ρόλο στην θεραπεία παίζει το να κόψετε το κάπνισμα, καθώς και το ασκείστε τακτικά. Σε κάθε περίπτωση, να συζητάτε με τον γιατρό ή την ιατρική ομάδα που σας φροντίζει πριν ξεκινήσετε μια νέα ρουτίνα άσκησης. Μπορείτε, επίσης, να ρωτήσετε τον γιατρό σας για συμπληρωματικές θεραπείες ή για συμπληρώματα για την νευροπάθεια.

Διαχείριση πόνου

Μπορεί κανείς να κάνει χρήση και κάποιας φαρμακευτικής αγωγής για τον πόνο που προκαλεί η διαβητική νευροπάθεια. Συζητήστε με τον γιατρό σας για τις διαθέσιμες φαρμακευτικές αγωγές και τις πιθανές παρενέργειες. Υπάρχουν αρκετά φάρμακα που έχουν αποδειχτεί ότι μπορούν να βοηθήσουν με τα συμπτώματα.

Μπορείτε επίσης να λάβετε υπόψη σας και κάποιες εναλλακτικές θεραπείες, όπως είναι ο βελονισμός. Κάποιοι ασθενείς θεωρούν ότι τους έχει βοηθήσει η καψαϊκίνη. Οι εναλλακτικές θεραπείες μπορεί να σας προσφέρουν επιπρόσθετη ανακούφιση όταν συνδυαστούν με κάποια φαρμακευτική αγωγή.

Διαχείριση των επιπλοκών

Ανάλογα με τον τύπο της νευροπάθειας από τον οποίο πάσχετε, ο γιατρός θα σας προτείνει την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, τις κατάλληλες θεραπείες και τις αλλαγές που ίσως χρειαστεί να κάνετε στον τρόπο ζωής σας, ώστε να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα και να αποφύγετε τις επιπλοκές.

Για παράδειγμα, αν έχετε προβλήματα πέψης λόγω της νευροπάθειας σας, ο γιατρός σας μπορεί να σας προτείνει να καταναλώνετε μικρότερα γεύματα πιο συχνά και να περιορίσετε την ποσότητα ινών και λιπαρών στην διατροφή σας.

Αν υποφέρετε από κολπική ξηρότητα, ο γιατρός σας μπορεί να σας προτείνει κάποιο λιπαντικό. Αν πάσχετε από στυτική δυσλειτουργία, μπορεί να σας συνταγογραφήσει κάποιο φάρμακο που να μπορεί να σας βοηθήσει.

Η περιφερική νευροπάθεια είναι πολύ συνηθισμένη σε άτομα που πάσχουν από διαβήτη και μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές στα πόδια, οι οποίες με την σειρά τους μπορεί να προκαλέσουν και ακρωτηριασμό. Αν υποφέρετε από περιφερική νευροπάθεια, είναι σημαντικό να φροντίζετε ιδιαίτερα τα πόδια σας και να αναζητήσετε γρήγορα βοήθεια αν παρατηρήσετε κάποιο τραύμα ή κάποια πληγή.

Πρόληψη

Μπορώ να προλάβω την διαβητική νευροπάθεια;

Αν διαχειρίζεστε την γλυκόζη του αίματος με πολλή προσοχή, μπορείτε να αποφύγετε την διαβητική νευροπάθεια. Για να γίνει κάτι τέτοιο, θα πρέπει:

  • να παρακολουθείτε με επιμονή τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα
  • να λαμβάνετε την φαρμακευτική σας αγωγή, όπως ακριβώς σας την έχουν συνταγογραφήσει
  • να ελέγχετε την διατροφή σας
  • να είστε δραστήριοι

Αν όντως εμφανίσετε διαβητική νευροπάθεια, συνεργαστείτε στενά με τον γιατρό σας και ακολουθείστε τις συμβουλές του, ώστε να καθυστερήσετε την εξέλιξη της πάθησης. Με την κατάλληλη φροντίδα, μπορείτε να μειώσετε τις βλάβες στα νεύρα σας και να αποφύγετε τις επιπλοκές.

Τύποι διαβητικής νευροπάθειας

Ποιοι είναι οι διαφορετικοί τύποι διαβητικής νευροπάθειας;

Ο όρος νευροπάθεια χρησιμοποιείται για να περιγράψει αρκετούς τύπους νευρολογικών βλαβών. Για τα άτομα με διαβήτη, υπάρχουν τέσσερις βασικοί τύποι νευροπάθειας.

1. Περιφερειακή νευροπάθεια

Η πιο συνηθισμένη μορφή νευροπάθειας είναι η περιφερική νευροπάθεια. Η περιφερική νευροπάθεια συνήθως επηρεάζει τα πόδια, μπορεί όμως να επηρεάσει και τα χέρια. Τα συμπτώματα ποικίλουν και μπορεί να είναι είτε μέτρια είτε σοβαρά. Περιλαμβάνουν:

  • μούδιασμα
  • τσούξιμο ή αίσθημα καύσης
  • ακραία ευαισθησία στην αφή
  • έλλειψη αίσθησης των ζεστών και κρύων θερμοκρασιών
  • οξύ πόνο ή κράμπες
  • μυική αδυναμία
  • απώλεια ισορροπίας ή συγχρονισμού

Κάποια άτομα αισθάνονται τα συμπτώματα κυρίως τη νύχτα.

Αν πάσχετε από περιφερειακή νευροπάθεια, μπορεί να μην καταλάβετε την ύπαρξη κάποιου τραυματισμού ή πληγής στο πόδι. Η κυκλοφορία του αίματος συχνά δεν είναι καλή στα άτομα που πάσχουν από διαβήτη, γεγονός που προκαλεί δυσκολία στην επούλωση των πληγών. Ο συνδυασμός αυτός αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης. Σε σοβαρές περιπτώσεις, η μόλυνση μπορεί να οδηγήσει σε ακρωτηριασμό.

2. Αυτόνομη νευροπάθεια

Ο δεύτερος πιο συνηθισμένος τύπος νευροπάθειας στα άτομα με διαβήτη είναι η αυτόνομη νευροπάθεια.

Το αυτόνομο νευρικό σύστημα ελέγχει άλλα συστήματα του σώματος σας, των οποίων δεν έχετε συνειδητά τον έλεγχο. Ελέγχει πολλά όργανα και μυς, συμπεριλαμβανομένων:

  • του πεπτικού συστήματος
  • των αδένων εφίδρωσης
  • των σεξουαλικών οργάνων και της κύστης
  • του καρδιαγγειακού συστήματος
Προβλήματα πέψης

Οι βλάβες στα νεύρα του πεπτικού συστήματος μπορεί να προκαλέσουν:

  • δυσκοιλιότητα
  • διάρροια
  • προβλήματα στην κατάποση
  • γαστροπάρεση, η οποία προκαλεί την πολύ αργή κένωση του στομάχου προς το λεπτό έντερο

Η γαστροπάρεση προκαλεί καθυστερήσεις στην πέψη και μπορεί να επιδεινώνεται με τον καιρό προκαλώντας συχνή ναυτία και εμετό. Συνήθως νιώθετε πολύ γρήγορα αίσθημα πληρότητας και αδυνατείτε να ολοκληρώσετε το γεύμα σας.

Η καθυστέρηση της πέψης συχνά δυσκολεύει και στον έλεγχο των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα με συχνές εναλλαγές μεταξύ χαμηλών και υψηλών τιμών.

Επίσης, τα συμπτώματα υπογλυκαιμίας, όπως η εφίδρωση και η ταχυκαρδία, μπορεί να περάσουν απαρατήρητα από τα άτομα που πάσχουν από αυτόνομη νευροπάθεια. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να μην παρατηρήσετε ότι έχετε χαμηλό σάκχαρο του αίματος, αυξάνοντας τον κίνδυνο για κάποιο επείγον υπογλυκαιμικό επεισόδιο.

Σεξουαλικά και κυστικά προβλήματα

Η αυτόνομη νευροπάθεια μπορεί να προκαλέσει επίσης σεξουαλικά προβλήματα, όπως στυτική δυσλειτουργία, κολπική ξηρότητα ή δυσκολία να φτάσετε σε οργασμό. Η νευροπάθεια στην κύστη μπορεί να προκαλέσει ακράτεια ή να σας δυσκολεύει στην πλήρη κένωση της κύστης.

Καρδιαγγειακά προβλήματα

Η βλάβη των νεύρων που ελέγχουν τον καρδιακό ρυθμό και την πίεση του αίματος μπορεί να προκαλέσουν καθυστερημένες αντιδράσεις. Μπορεί να αισθανθείτε πτώση της πίεσης του αίματος και να νιώσετε τάση για λιποθυμία ή ζάλη όταν σηκώνεστε από καθιστή ή ξαπλωμένη στάση, ή όταν υπερβαίνετε τις δυνάμεις σας. Η αυτόνομη νευροπάθεια μπορεί επίσης να προκαλέσει ανώμαλο ταχύ καρδιακό ρυθμό.

Η αυτόνομη νευροπάθεια μπορεί να προκαλέσει δυσκολίες στο να αναγνωρίσετε τα συμπτώματα μια καρδιακής προσβολής. Μπορεί να μην νιώστε στηθάγχη όταν η καρδιά σας δεν λαμβάνει επαρκή ποσότητα οξυγόνου. Αν πάσχετε από αυτόνομη νευροπάθεια, θα πρέπει να γνωρίζετε και τα υπόλοιπα προειδοποιητικά σημάδια μιας καρδιακής προσβολής, τα οποία περιλαμβάνουν:

  • έντονη εφίδρωση
  • πόνο στα χέρια, την πλάτη, τον λαιμό, το σαγόνι ή το στομάχι
  • λαχάνιασμα
  • ναυτία
  • λιποθυμία

3. Συγγενής νευροπάθεια

Μια σπάνια μορφή νευροπάθειας είναι η συγγενής νευροπάθεια, γνωστή και ως διαβητική μυική ατροφία. Αυτή η μορφή νευροπάθειας είναι πιο συνηθισμένη στα άτομα άνω των 50 ετών με αρκετά καλά ελεγχόμενο διαβήτη τύπου 2, και συχνότερα στους άντρες.

Επηρεάζει συχνότερα τους γοφούς, τα οπίσθια ή τους μηρούς. Μπορεί να νιώσετε απότομο και, μερικές φορές, οξύ πόνο. Η μυική αδυναμία στα πόδια σας μπορεί να σας δυσκολεύει να σηκωθείτε χωρίς βοήθεια. Η διαβητική μυική ατροφία συνήθως επηρεάζει μόνο την μια πλευρά του σώματος.

Μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων, συνήθως επιδεινώνονται και μετά βελτιώνονται με αργούς ρυθμούς. Ευτυχώς, τα περισσότερα άτομα αναρρώνουν μέσα σε μερικά χρόνια ακόμη και χωρίς θεραπεία.

4. Εστιακή νευροπάθεια

Η εστιακή νευροπάθεια, ή μονονευροπάθεια, εμφανίζεται όταν υπάρχει κάποια βλάβη σε ένα συγκεκριμένο νεύρο ή σε μια συγκεκριμένη ομάδα νεύρων, προκαλώντας αδυναμία στην περιοχή που επηρεάζει. Συνήθως εμφανίζεται στο χέρι, στο κεφάλι, στον κορμό ή στο πόδι σας. εμφανίζεται ξαφνικά και συνήθως είναι πολύ επίπονη.

Όπως και η συγγενής νευροπάθεια, έτσι και οι περισσότερες εστιακές νευροπάθειες εξαφανίζονται μέσα σε διάστημα λίγων εβδομάδων ή μηνών και δεν αφήνουν κάποια μόνιμη βλάβη. Ο πιο συνηθισμένος τύπος είναι το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα.

Αν και οι περισσότεροι ασθενείς δεν αισθάνονται τα συμπτώματα του συνδρόμου του καρπιαίου σωλήνα, περίπου το 25% των ατόμων που πάσχουν από διαβήτη αισθάνονται ως ένα βαθμό μια πίεση στο νεύρο του καρπού.

Τα συμπτώματα της εστιακής νευροπάθειας περιλαμβάνουν:

  • πόνο, μούδιασμα, τσούξιμο στα δάχτυλα
  • αδυναμία συγκέντρωσης
  • διπλωπία
  • πόνο όπισθεν των οφθαλμών
  • παράλυση του Bell
  • πόνο σε μεμονωμένες περιοχές, όπως στο έμπροσθεν τμήμα του μηρού, στο κατώτερο τμήμα της πλάτης, στην περιοχή της λεκάνης, του στήθους, του στομάχου, στο εσωτερικό του κατώτερου τμήματος του ποδιού, χαμηλά στο εξωτερικό του ανώτερου τμήματος του ποδιού ή αδυναμία στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού.

+ 5 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Focal neuropathies. (2018). niddk.nih.gov/health-information/diabetes/overview/preventing-problems/nerve-damage-diabetic-neuropathies

2. Mayo Clinic Staff. (2018). Diabetic neuropathy. mayoclinic.com/health/diabetic-neuropathy/DS01045

3. Nerve complications. (n.d.). dtc.ucsf.edu/living-with-diabetes/complications/individual-complications/nerve-complications/

4. Simpson DM, et al. (2017). Capsaicin 8% patch in painful diabetic peripheral neuropathy: A randomized, double-blind, placebo-controlled study. 10.1016/j.jpain.2016.09.008

5. Statistics about diabetes. (2018). diabetes.org/diabetes-basics/statistics/