Δηλητηριάσεις

Δηλητηρίαση από aftershave

Τι είναι η δηλητηρίαση από aftershave;

Το aftershave είναι μία λοσιόν, gel ή υγρό που μπορείτε να εφαρμόσετε στο πρόσωπό σας μετά το ξύρισμα. Συνήθως χρησιμοποιείται από άντρες. Αν καταποθεί, τότε μπορεί να προκαλέσει επιβλαβείς επιπτώσεις. Αυτή η πάθηση είναι γνωστή ως δηλητηρίαση από aftershave.

Τα περισσότερα aftershave προϊόντα περιέχουν ισοπροπυλική αλκοόλη (ισοπροπανόλη) ή αιθυλική αλκοόλη. Αυτά τα συστατικά είναι δηλητηριώδη όταν καταναλώνονται. Τα υπόλοιπα συστατικά ποικίλουν ανάλογα με τη μάρκα και το προϊόν.

Η δηλητηρίαση από aftershave συνήθως συμβαίνει σε μικρά παιδιά που τυχαία το καταναλώνουν. Κάποια άτομα που υποφέρουν από κατάχρηση αλκοόλ επίσης στρέφονται στο aftershave όταν δεν έχουν άμεση πρόσβαση σε αλκοόλ.

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της δηλητηρίασης από aftershave;

Κοινά συμπτώματα της δηλητηρίασης από aftershave περιλαμβάνουν:

 • Σύγχυση
 • Μειωμένη επαγρύπνηση
 • Μυϊκές κράμπες
 • Χαμηλό σάκχαρο αίματος
 • Ναυτία
 • Εμετό
 • Κοιλιακό άλγος
 • Απώλεια αισθήσεων
 • Πονοκέφαλο
 • Χαμηλή θερμοκρασία σώματος
 • Χαμηλή αρτηριακή πίεση
 • Έντονο καρδιακό ρυθμό
 • Δύσκολη ή αργή αναπνοή
 • Συγκεχυμένο λόγο
 • Δυσκολία στη βάδιση
 • Δυσκολία στην κατάποση
 • Δυσκολία στην ούρηση

Η κατανάλωση ισοπροπανόλης, ενός κοινού συστατικού που εμπεριέχεται στο aftershave, μπορεί επίσης να προκαλέσει:

 • Έλλειψη συντονισμού
 • Ζάλη
 • Μειωμένα αντανακλαστικά

Τα παιδιά που υφίστανται δηλητηρίαση από aftershave βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης χαμηλού σακχάρου του αίματος. Η υπογλυκαιμία στα παιδιά μπορεί να προκαλέσει αδυναμία, υπνηλία, σύγχυση, ναυτία και ευερεθιστότητα.

Άμεσες ενέργειες

Τι να κάνετε αν κάποιος έχει υποστεί δηλητηρίαση από aftershave

Αναζητήστε επείγουσα ιατρική φροντίδα αν το παιδί σας παρουσιάζει ενδείξεις δηλητηρίασης. Καλέστε το 166 ή κατευθυνθείτε στα πλησιέστερα επείγοντα. Ποτέ μην προσπαθήσετε να προκαλέσετε εμετό στο παιδί σας, εκτός και αν σας το συστήσει κάποιος επαγγελματίας υγείας.

Είναι ιδιαίτερα βοηθητικό να ενημερώσετε το νοσηλευτικό ή διασωστικό προσωπικό αναφορικά με τον τύπο και την ποιότητα του aftershave που το παιδί κατανάλωσε. Αν μπορείτε, να έχετε μαζί σας το μπουκάλι όταν φτάσετε στο νοσοκομείο. Αυτό θα βοηθήσει το γιατρό να καθορίσει το περιεχόμενο του μπουκαλιού και να προτείνει την κατάλληλη θεραπεία.

Αν το παιδί παθαίνει επιληπτική κρίση, γυρίστε το στο πλάι και βεβαιωθείτε ότι ο αεραγωγός του παραμένει καθαρός. Καλέστε το 166 ή κατευθυνθείτε αμέσως στα πλησιέστερα επείγοντα.

Τι θα πρέπει να κάνω εάν το παιδί μου έχει υποστεί δηλητηρίαση, αλλά δεν είμαι σίγουρος/η από τι;

Αν υποπτεύεστε δηλητηρίαση, είναι σημαντικό να καλέσετε αμέσως το Κέντρο Δηλητηριάσεων στο 210 7793777. Ενημερώστε τους για όλες τις πιθανές ουσίες που το παιδί θα μπορούσε να έχει καταναλώσει. Ο ειδικός επίσης θα πρέπει να γνωρίζει την ηλικία και το βάρος του παιδιού, καθώς και την ποσότητα της ουσίας που καταναλώθηκε. Εάν το παιδί είναι ληθαργικό, δεν ανταποκρίνεται, κάνει εμετό ή παθαίνει επιληπτική κρίση, καλέστε αμέσως το 166 ή κατευθυνθείτε στα πλησιέστερα επείγοντα.

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται η δηλητηρίαση από aftershave;

Εάν το παιδί παρουσιάζει ενδείξεις δηλητηρίασης, αναζητήστε άμεσα ιατρική φροντίδα. Η όσο το δυνατόν πιο έγκαιρη θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη επιπλοκών που δύνανται να προκαλέσουν μόνιμη βλάβη και αναπηρία.

Όταν το παιδί εισαχθεί στα επείγοντα, ο γιατρός θα πρέπει να γνωρίζει την ηλικία, το βάρος του καθώς και τα συμπτώματα. Θα σας ρωτήσει τι είδους aftershave έχει καταναλώσει το παιδί, πόση ποσότητα και πότε. Εάν μπορείτε, φέρετε μαζί σας το μπουκάλι του aftershave – θα βοηθήσει το γιατρό να καθορίσει πόση ποσότητα το παιδί έχει καταναλώσει.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται η δηλητηρίαση από aftershave;

Εάν το παιδί σας διαγνωστεί με δηλητηρίαση από aftershave, ένας γιατρός ή νοσηλευτής θα ελέγχουν τον παλμό του, τη θερμοκρασία του, την αρτηριακή του πίεση και το ρυθμό της αναπνοής. Το παιδί μπορεί επίσης να λάβει οξυγόνο και ενδοφλέβια υγρά. Ο ενεργός άνθρακας, η αιμοκάθαρση, η πλύση στομάχου και τα καθαρτικά δεν συστήνονται πλέον σε περιπτώσεις δηλητηρίασης από ισοπροπυλική αλκοόλη.

Έκβαση

Ποια είναι η μακροπρόθεσμη έκβαση της δηλητηρίασης από aftershave;

Η έκβαση της δηλητηρίασης από aftershave εξαρτάται από την ποσότητα του aftershave που καταναλώθηκε, πόσο έγκαιρα εντοπίστηκε η δηλητηρίαση και πόσο σύντομα το παιδί έλαβε θεραπεία. Η δηλητηρίαση από aftershave σπάνια είναι θανατηφόρος. Λιγότερο κοινές, αλλά δυνητικά απειλητικές για τη ζωή, επιπλοκές περιλαμβάνουν στομαχική αιμορραγία, παρατεταμένες επιληπτικές κρίσεις και κώμα.

Μόλις το παιδί πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο, η ξεκούραση και μία διατροφή με καθαρά υγρά (όπως νερό, ζωμό ή χυμούς) θα το βοηθήσουν να αναρρώσει.

Ασφάλεια στο μπάνιο

Πώς να κάνω το μπάνιο ασφαλές ώστε να αποτρέψω τυχόν δηλητηρίαση από aftershave;

Είναι σημαντικό να αποθηκεύετε όλα τα προϊόντα υγιεινής και ομορφιάς, συμπεριλαμβανομένου του aftershave, σε ένα ασφαλές μέρος στο οποίο δεν έχουν πρόσβαση τα παιδιά. Μην υποθέτετε, ακόμη και αν το βρέφος μπορεί να φτάσει το μπουκάλι, ότι δεν θα το ανοίξει. Κανένα μπουκάλι ή δοχείο δεν είναι τόσο ασφαλές ώστε ένα βρέφος να μην μπορεί να το ανοίξει. Για να κάνετε το μπάνιο σας ακόμη πιο ασφαλές, χρησιμοποιείστε κλειδαριές σε ντουλάπια και συρτάρια.

Υπάρχουν αρκετές διαθέσιμες επιλογές ανάλογα με τον τύπο του συρταριού που θέλετε να ασφαλίσετε. Οι μαγνητικές κλειδαριές, για παράδειγμα, μπορούν να τοποθετηθούν εντός συρταριών και ντουλαπιών.

Βεβαιωθείτε ότι επιστρέφετε το aftershave και άλλα δυνητικά επιβλαβή προϊόντα ξανά στη θέση τους μόλις τα χρησιμοποιήσετε. Μην τα αφήνετε σε οποιοδήποτε σημείο μπορεί να έχουν πρόσβαση τα παιδιά. Όταν το μπουκάλι αδειάσει και είστε έτοιμοι να το απορρίψετε, θα πρέπει να το ξεπλύνετε προσεκτικά και ύστερα να το πετάξετε.

Αν ταξιδεύετε με μικρά παιδιά, θα πρέπει να έχετε όλα τα προϊόντα μπάνιου ασφαλισμένα σε μία ξεχωριστή μικρή τσαντούλα με λουκέτο. Εάν στις διακοπές επισκεφθείτε κάποιο άλλο σπίτι, θα πρέπει να γνωρίζετε πού βρίσκονται οι επιβλαβείς ουσίες, όπως το aftershave, και να ρωτήσετε αν υπάρχουν κλειδαριές ασφαλείας για ντουλάπια που περιέχουν φάρμακα.

Κέντρο Δηλητηριάσεων

Καλέστε το Κέντρο Δηλητηριάσεων

Το Κέντρο Δηλητηριάσεων παρέχει πληροφορίες αναφορικά με τη δηλητηρίαση από aftershave. Καλώντας στο 210 7793777, 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα, μπορείτε να λάβετε δωρεάν πληροφορίες από ειδικούς αναφορικά με τη δηλητηρίαση και την πρόληψή της.

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

1. Mayo Clinic Staff. (2014, December 5). Alcohol poisoning mayoclinic.org/diseases-conditions/alcohol-poisoning/basics/definition/con-20029020

2. My child drank perfume. (n.d.) poison.org/articles/2015-dec/perfume

3. Poisonings: The reality. (2012, April 12) cdc.gov/safechild/Poisoning/index.html